JACOB LUND/SHUTTERSTOCK
Idealnih 10

Podržavaju probavu i imunitet, ne debljaju, ne dižu šećer ni tlak. Ove jesenske namirnice vrijedi jesti češće

Izvor su ključnih nutrijenata poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa

Iako se često smatra da ljeto donosi najveći izbor svježeg povrća, jesen zapravo nudi jednako bogatu paletu sezonskih namirnica. Njihova uloga u prehrani ne smije se zanemariti tijekom cijele godine, a razlog je vrlo praktičan. Povrće je, naime, izvor ključnih nutrijenata poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Njegovim redovitim unosom podržava se rad probavnog i imunosnog sustava te održava stabilna tjelesna masa, razina šećera u krvi i krvni tlak, što je osobito važno u prijelaznim, hladnijim razdobljima godine.

Top 10 jesenskih namirnica

1. Kelj

Ovo povrće tamnozelene boje naziva se i superhranom. Ne čudi, budući da obiluje vitaminima K, A, C i B skupine. Ovo antioksidativno blago također je odličan izvor vitalnih minerala poput kalcija, željeza i magnezija.

2. Batat

Nazvan i slatkim krumpirom, batat bi zbog svog posebnog okusa i raznovrsnosti boja za neke mogao biti česta namirnica na tanjuru. Obiluje vitaminima A i C, kalijem i vlaknima, koji podupiru probavu i zdravlje srca.

3. Brokula

Ovo povrće iz obitelji kupusnjača raste tijekom jeseni i zime, osiguravajući snažne antioksidanse, kao i esencijalne minerale i vlakna. Brokula je posebno bogata glukozinolatima i antioksidansima, kao što su karotenoidi, klorofil, vitamini E i K te fenolni spojevi.

4. Karfiol

S ovom povrtnicom možemo raditi sjajne zamjenske recepte poput zdrave podloge za pizzu. Ako želite zamjenu za krumpir ili čak žitarice s niskim udjelom ugljikohidrata, probajte cvjetaču narezanu na kockice ili pire. Sjajan je izvor karotenoida, vlakana, folata te kalija. Sadrži fenolne spojeve koji pomažu u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

5. Mrkva

Tijekom rane jeseni i ponovno u proljeće, okus mrkve obično doseže vrhunac. Grickanje ove povrtnice pomoći će vam prirodnim unosom vitamina A i karotenoida, koji pomažu zaštititi oči i kožu od oštećenja. Osim toga, mrkva osigurava vitamin K, kalij, tiamin, niacin i vlakna. Radi veće nutritivne iskoristivosti, možete ju dodatno začiniti maslinovim uljem.

6. Komorač

Odličan kao potpora probavi, komorač sadrži protuupalne, antimikrobne i antitumorske spojeve te antioksidanse. Bogat je fenolnim spojevima, uključujući bioflavonoide, fenolne kiseline, tanine i kumarine, plus kalij i vitamine C i A.

7. Zelene mahune

Ovo je povrće izvrstan prilog jelima tijekom cijele jeseni. Mahune su bogate vitaminima A, C i K, manganom, folatom i vlaknima.

8. Koraba

Povrtnica slična repi, kao i brokula, dolazi iz porodice kupusnjača. Možete ju konzumirati na razne načine, od onog najjednostavnijeg, sirovu samostalno ili kao dodatak salatama, a možete ju i ispeći. Obiluje vitaminom C, dijetalnim vlaknima, odličnim saveznikom imuniteta. Dobra je za zdravlje srca i probavu.

9. Kelj pupčar (prokulice)

Ova mala okrugla povrtnica izuzetno je bogata vlaknima, kalcijem, kalijem, folatima, vitaminima C i K. Može se pripremati na razne načine, a onaj najbrži je kada ga začinjenog zapečemo u pećnici.

10. Pastrnjak

Ovo korjenasto povrće, srodno mrkvi, razlikuje se po slatkoći i škrobnosti. Bogato je vlaknima, vitaminom C i neophodnim magnezijem.


27. studeni 2025 00:00