Većini ljudi nedostaju vlakna, a vaš crijevni mikrobiom buja uz pomoć njih jer hrane dobre bakterije

 SHUTTERSTOCK
Rezultati nove studije

Pa ovo je lako! Navika broj jedan u borbi protiv Alzheimerove bolesti

Nova studija je pronašla poveznicu između zdravlja crijeva i manjeg rizika od Alzheimerove bolesti

Ako nemate naviku jesti hranu koja poboljšava i održava zdravlje crijeva, možda je vrijeme da počnete. Naime, nova studija je pronašla poveznicu između crijevnih poremećaja i Alzheimerove bolesti (AB).

U istraživanju koje je provelo Sveučilište Edith Cowan, a objavljeno je u časopisu Communications Biology, rezultati nekoliko studija pokazali su da osobe s crijevnim poremećajima imaju povećani rizik od Alzheimerove bolesti. Uprava ta poveznica bi mogla dovesti i do ranijeg otkrivanja i novih lijekova.

Alzheimerova bolest uništava pamćenje, sposobnost razmišljanja i najrašireniji je oblik demencija. Prethodne opservacijske studije sugerirale su vezu između AB-a i poremećaja gastrointestinalnog trakta, ali do sada nije bilo jasno zašto.

Centar za zdravlje Sveučilišta Edith Cowan sada je pružio nove uvide. Studija je analizirala nekoliko setova genetskih podataka o Alzheimerovoj bolesti i nekoliko studija o crijevnim poremećajima, svaka je imala podatke od oko 400.000 ljudi.

Voditelj istraživanja dr. Emmanuel Adewuyi rekao je da je to prva sveobuhvatna procjena genetske povezanosti Alzheimerove bolesti i višestrukih crijevnih poremećaja.

- Studija pruža novi uvid u genetiku koja stoji iza uočene istovremene pojave AB-a i crijevnih poremećaja. Ovo poboljšava naše razumijevanje uzroka ovih stanja i identificira nove ciljeve za istraživanje kako bi se potencijalno ranije otkrila bolest i razvili novi tretmani za obje vrste stanja - rekao je dr. Adewuyi.

Direktor Centra i nadzornik studije, profesor Simon Laws, rekao je da iako studija nije zaključila da crijevni poremećaji uzrokuju Alzheimerovu bolest ili obrnuto, rezultati su neizmjerno vrijedni.

- Ova otkrića pružaju dodatne dokaze koji podupiru koncept "crijevno-moždane osi", dvosmjerne veze između kognitivnih i emocionalnih centara mozga te funkcioniranja crijeva - rekao je profesor Laws.


Je li kolesterol glavni uzročnik problema?

Kada su istraživači proveli daljnju analizu, otkrili su druge važne poveznice, poput uloge koju kolesterol može imati. Dr. Adewuyi je rekao da se pokazalo da abnormalne razine kolesterola predstavljaju rizik i za Alzheimerovu bolest i za crijevne poremećaje.

- Promatranje genetskih i bioloških karakteristika zajedničkih AB-u i crijevnim poremećajima ukazuje na snažnu ulogu metabolizma lipida, imunološkog sustava i lijekova za snižavanje kolesterola. Iako su potrebna daljnja istraživanja zajedničkih mehanizama, postoje dokazi da se visok kolesterol može prenijeti u središnji živčani sustav, što rezultira abnormalnim metabolizmom kolesterola u mozgu - rekao je.

Dodaje da postoje dokazi koji upućuju na to da abnormalne razine lipida mogu uzrokovati ili pogoršati crijevne bakterije, a sve to podupire potencijalnu ulogu abnormalnih lipida u AB-u i crijevnim poremećajima.

- Na primjer, povišeni kolesterol u mozgu povezan je s degeneracijom mozga i posljedičnim kognitivnim oštećenjem - naveo je dr. Adewuyi.

Dodaje da bi se veza s kolesterolom mogla pokazati vitalnom u liječenju AB-a u budućnosti. Iako trenutno nema poznatih tretmana, nalazi studije sugeriraju da bi lijekovi za snižavanje kolesterola (statini) mogli biti terapijski korisni u liječenju i AB-a i crijevnih poremećaja.

- Dokazi pokazuju da statini imaju svojstva koja pomažu u smanjenju upale, jačaju imunitet i štite crijeva - rekao je dr. Adewuyi.

Međutim, naglasio je da postoji potreba za dodatnim studijama i da pacijente treba individualno procijeniti kako bi se procijenilo hoće li imati koristi od upotrebe statina.


Što kažu nutricionisti?

- Ovi rezultati su zaista zanimljivi i želim ih više istražiti - rekla je registrirana dijetetičarka i nutricionistica Amanda Sauceda za Eat This, Not That.

Dodaje kako je iz studije Sveučilišta Edith Cowan važno zapamtiti da je prehrana za crijeva izuzetno bitna za cjelokupno zdravlje. Čak i ako nismo u potpunosti svjesni povezanosti između crijeva i Alzheimerove bolesti.

Naravno, naglašava kako je prerano reći da dobro zdravlje crijeva prevenira Alzheimerovu bolest, ali svakako može imati brojne benefite.


Koje su to prehrambene navike za zdravlje crijeva?

Ako želite usvojiti prehranu koja je zdrava za crijeva, Sauceda kaže da napravite male promjene koje čine veliku razliku.

- Vaša crijeva vole dosljednost, ako napravite brze promjene, crijeva će ih odbaciti - objašnjava Sauceda.

S druge strane, kaže, male promjene daju crijevima više vremena za privikavanje. Najbolje je započeti s unosom više vlakana i raznolikih namirnica. Veći unos vlakana je doista jednostavna promjena koju možete napraviti.

- Većini ljudi nedostaju vlakna, a vaš crijevni mikrobiom buja uz pomoć njih jer hrane dobre bakterije. Prebiotičke namirnice mogu biti osobito korisne jer se pokazalo da pružaju razne dobrobiti za zdravlje. Zob, šparoge i luk samo su neke od prebiotičkih namirnica - navodi Sauceda.

Što se tiče raznolikosti, Sauceda kaže da je American Gut Project povezao raznolikost namirnica s raznovrsnijim crijevnim mikrobiomom, a to znači da su crijeva zdravija. Kako poboljšati raznolikost? Najbolje je dodati novo voće ili povrće koje inače ne konzumirate.

No, Sauceda naglašava:

- Ne postoje savršena crijeva ili jedan savršena prehrana. Nitko neće imati istu probavu ili crijevni mikrobiom, stoga vaša prehrana treba biti jedinstveno prilagođena vašim crijevima. Slušajte svoja crijeva i jedite hranu koja je hranjiva za vaše tijelo i um - zaključila je.


Hrana bogata vlaknima:

  • Voće: maline, suhe šljive, grožđice, kruške, borovnice, jabuke
  • Grahorice: grah, grašak, bob
  • Povrće: artičoke, brokule, mahune, kukuruz
  • Žitarice: tjestenina od cjelovitog brašna, smeđa riža, ječmena kaša
  • Orašasti plodovi: orasi, suncokret, bademi, kikiriki, lješnjaci

Kako još poboljšati zdravlje crijeva?

Evo sedam stvari kojima možete pokušati poboljšati zdravlje crijeva:

  • jedite svakodnevno 30 g vlakana (voće, povrće, cjelovite žitarice)
  • dovoljno spavajte
  • u prehranu uvedite probiotik i prebiotik
  • smanjite razinu stresa
  • pijte dovoljno vode
  • jedite polako i žvačite svaki zalogaj
  • provjerite smetaju li vam neke namirnice.
Linker
10. listopad 2024 19:00