Američki kardiolog Steven Gundry smatra da većina vrsta kruha što ih svakodnevno konzumiramo nije dobra za naše zdravlje te tvrdi da bismo trebali konzumirati samo jednu vrstu - kruh koji uopće ne sadrži žitarice.
Podalje od lektina
U knjizi "The Plant Paradox" Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, te lako probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja, a oni pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu. Ističe da gluten nije ništa drugo do određena vrsta lektina.
Liječnik podsjeća da je gluten teško probavljivi protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i piru. Opterećuje crijevnu stijenku i pridonosi razvoju sindroma propusnosti crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni proces, imunološku ili alergijsku reakciju.
U knjizi objašnjava da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, poput heljde, zoba, riže, kukuruza, i prosa, no ističe i da sve žitarice sadrže neke druge vrste teško probavljivih proteina na koje pojedinci reagiraju ako ne podnose gluten, ako imaju oštećenu crijevnu stijenku ili sindrom propusnosti crijeva.
Uzrokuje debljanje
Mnogi izbjegavaju gluten strahujući od debljanja i drugih bolesti, no Gundry ističe da gluten nije ništa drugo do određena vrsta lektina. Paradoks je da se ovi toksični proteini na biljnoj bazi mogu pronaći u brojnim proizvodima koji se reklamiraju kao "bezglutenski". Američki kardiolog tvrdi da lektini, kojih ima i u voću i povrću, osobito u mahunarkama, u ljudskom organizmu potiču kemijske reakcije koje uzrokuju debljanje, nadutost trbuha, sindrom iritabilnog crijeva i druge zdravstvene probleme.
Hina
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....