
Tijekom toplinskih valova, neka hrana koja se obično čuva u ormariću možda više neće biti sigurna tamo, te bi umjesto toga trebala biti premještena u hladnjak. Kombinacija visokih temperatura i nepravilnog rukovanja hranom može stvoriti idealno okruženje za brzo razmnožavanje bakterija, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.
Kontroverzno, stručnjaci kažu da bi kečap, koji se obično može držati na sobnoj temperaturi, trebao ići u hladnjak tijekom vrućih razdoblja.
-Razdoblja ekstremne vrućine povećavaju rizike povezane s nepravilnim rukovanjem hranom - objasnila je Rachael Kiss iz Alliance Online. - Čak i mali propusti u higijeni hrane mogu imati značajne posljedice u toplom vremenu.
Dakle, je li vrijeme da svojoj kuhinji date ljetno osvježenje?
Kombinacija visokih temperatura i nepravilnog rukovanja hranom može stvoriti idealno okruženje za brzo razmnožavanje bakterija, što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, rekli su stručnjaci. Kečap, koji se inače redovito može držati na sobnoj temperaturi, trebao bi se premjestiti u hladnjak tijekom toplinskog vala - zajedno s drugim začinima.
Maslac od kikirikija
Osnovna namirnica za doručak koju mnogi drže u kuhinjskom ormariću, trebao bi se staviti u hladnjak jer može brže užegnuti na vrućini. Čokolada, koja se može otopiti i razviti bijeli “cvijet” kad se ponovno ohladi, također je bolje da se čuva na hladnijoj temperaturi.
Kruh
- Iako čuvanje kruha u hladnjaku može uzrokovati da brže postane ustajao, to može biti bolje nego da se upljesnivi u ormariću - objasnila je Kiss.
Umaci
Uključujući kečap, senf i džem obično su u redu u ormariću, ali traju dulje u hladnjaku tijekom toplog vremena. Otvoreni umaci i namazi trebaju se premjestiti u hladnjak, a čak i neotvoreni umaci mogu imati koristi od hladnije temperature.
Voće
Voće s košticama poput breskvi i nektarina također može prebrzo sazrijeti na vrućini. Određeno voće, poput bobičastog, također se brže kvari na višim temperaturama i trebalo bi se staviti u hladnjak.
Slastice
Na kraju, kolači i peciva s vrhnjem ili glazurom, koji su skloniji kvarenju, također bi se trebali čuvati u hladnjaku.
Drugi savjeti za sigurnost hrane tijekom viših temperatura uključuju korištenje izoliranih torbi ili prijenosnih hladnjaka pri kupnji rashlađenih ili smrznutih artikala, te izbjegavanje ostavljanja namirnica u vrućem autu na dulje vrijeme.
Termometri za kućanske uređaje trebali bi se koristiti kako bi se osiguralo da su hladnjaci i zamrzivači na ispravnoj temperaturi - 5°C i -18°C.
- Ne ostavljajte lako pokvarljive namirnice na sobnoj temperaturi dulje od dva sata ili samo jedan sat ako temperatura prelazi 32°C - upozorava Kiss i dodaje, budite oprezni s jelom na otvorenom. Bilo da je riječ o roštilju ili pikniku, osigurajte da je meso ispravno termički obrađeno i da nije predugo ostavljeno na suncu.
Također je važno držati sirovu i kuhanu hranu odvojeno kao i koristiti različite pribore i daske za pripremu.
Toplinskim valom nazivamo razdoblje u kojem su ekstremno visoke temperature najmanje tri dana pri čemu razlikujemo četiri razine rizika podijeljene prema bojama. Narančasta i crvena predstavljaju velike i vrlo velike razine rizika. Tada je osobito važno, osim na vlastito zdravlje, pripaziti i na kvalitetu hrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....