![36217143](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/11/k_36217143_640.jpg)
Konzumacija badema, datulja, grožđica i sušenih smokava pružaju nam mnogo više od činjenice da nas opskrbljuju energijom. U stvari, mogu vam pomoći da svoju jetru učinite zdravijom. Jetra je ključan organ, odgovoran za niz fizioloških procesa, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Pod uvjetom da to činite umjereno, konzumiranje suhog voća za jetru može imati značajne dobrobiti s obzirom na to da ono obiluje esencijalnim nutrijentima, vitaminima i mineralima. Ovih pet vrsta suhog voća i orašastih sadrže i antioksidanse i vlakna, koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju funkcije jetre. Ipak, imate li neku bolest jetre, provjerite sa svojim liječnikom prije nego što uvedete bilo kakvu promjenu u svoju prehranu.
Dobrobiti za jetru
1. Obiluju antioksidansima
Korisno je jesti suho voće za zdravlje jetre jer sadrži visoku koncentraciju antioksidansa koji su ključni za čuvanje zdravlja tog organa. Ti antioksidansi suzbijaju slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice jetre i doprinijeti upali, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of American College of Nutrition. Suho voće pomaže u smanjenju oksidativnog stresa na jetru neutralizirajući te toksične slobodne radikale, čime se jača zdravlje jetre i poboljšavaju njezine funkcije. Uključivanje različitog suhog voća u prehranu može biti prirodan način za poboljšanje zdravlja jetre.
2. Opskrbljuju vlaknima
Korisno je jesti suho voće i zato što ono obiluje vlaknima. Prehrambena vlakna poboljšavaju probavu i potiču uredan rad crijeva i pražnjenje, a učinkovito pražnjenje je ključno za zdravlje općenito, a indirektno je korisno i za jetru. Kako bi se smanjio stres i opterećenje za jetru, treba osigurati odgovarajuće izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz tijela.To omogućava jetri da se usredotoči na svoje esencijalne funkcije, poput detoksifikacije i preradu nutrijenata. Uključivanje suhog voća bogatog vlaknima u prehranu može pomoći u očuvanju zdrave jetre zahvaljujući poboljšanju probavnih procesa u tijelu. A zdrav probavni sustav smanjuje stres za jetru te tako pospješuje zdravlje dugoročno.
3. Smanjuju upalu
Jeste li znali da konzumiranje suhog voća za zdravlje jetre nudi prirodan način borbe protiv upale? Određene vrste voća imaju značajna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju postojeće upale u jetri i učiniti zdravijim okoliš za jetru, pokazala je studija objavljena u časopisu Microorganisms. Smanjenje upale je ključno za zdravlje jetre jer kronična upala može dovesti do teških oboljenja jetre. Protuupalne tvari u suhom voću smiruju imunološki odgovor jetre podupirući njezinu sposobnost samoobnavljanja i iscjeljivanja. Uključivanjem spomenutih vrsta suhog voća u uravnoteženu prehranu proaktivan je korak prema održavanju jetre zdravom i bez upale, a to onda omogućuje bolje obavljanje njezinih brojnih vitalnih funkcija.
Pet zaštitnika jetre
1. Grožđice
Grožđice su prijatelji jetre, krcati antioksidansima, naročito rezervatolom koji je poznat kao zaštitnik stanica jetre. Rezervatol pomaže u smanjenju upale i potencijalnih oštećenja jetre, pokazala je studija objavljena u časopisu Pakistan Journal od Pharmaceutical Sciences. Vlakna u grožđicama potpomažu probavu te tako smanjuju opterećenje za jetru u procesiranju otpadnih tvari. Taj dvostruki učinak antioksidalne zaštite i potpore probave čine grožđice vrijednim dodatkom za zdravlje jetre.
2. Bademi
Bademi su jedna od najboljih vrsta suhog voća, točnije orašastih plodova, za zdravlje jetre zahvaljujući svom bogatom sastavu koji uključuje vitamin E, masti i antioksidanse. Ti nutrijenti doprinose optimalnoj funkciji jetre. Badem ima ulogu i u reguliranju metabolizma masti u jetri, pokazala je studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition ESPEN. Ta regulacija pomaže u prevenciji akumulacije masti, koja je ključan faktor za masnu bolest jetre. Podupirući zdravu preradu masti, badem smanjuje rizik za razvoj bolesti masne jetre te je stoga uključivanje badema u uravnoteženu prehranu proaktivan korak prema očuvanju zdrave jetre.
3. Orasi
Orasi obiluju omega 3 masnim kiselinama, poznatih po svojim protuupalnim svojstvima koja koriste jetri, pokazala je studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Te masne kiseline smanjuju upalu i pospješuju zdraviji okoliš za jetru. Osim omega 3 masnih kiselina, orasi sadrže i antioksidanse koji pomažu u očuvanju stanica jetre. Ti antioksidansi, zajedno s drugim vitalnim nutrijentima, pomažu u održavanju zdravlja i funkcije jetre.
4. Datulje
Datulje su savršeno sušeno voće za jetru zbog njihovog udjela vlakana koja pospješuju probavu i pomažu u uklanjanju toksina, a takvo povećano uklanjanje otpadnih tvari smanjuje stres na jetru. Datulje uključuju i važne minerale poput kalija, koji je neophodan za pravilnu funkciju jetre.
5. Smokve
Smokve obiluju vlaknima i antioksidansima te stoga donose brojne dobrobiti za zdravlje jetre. Te tvari zajedno rade na zaštiti jetre od potencijalnih oštećenja. Vlakna u smokvama pomažu u održavanju dobre probave te smanjuju opterećenje za jetru. Smokve sadrže i korisne enzime koji pomažu u razgradnji toksina, a ta enzimska funkcija doprinosi poboljšanju prirodnih detoksicirajućih aktivnosti jetre.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....