Proteini su jedan od ključnih i vitalnih nutrijenata za ljudsko tijelo. Oni grade, obnavljaju i održavaju tkiva poput mišića, kože i organa. Uz to, podupiru proizvodnju enzima, hormona i antitijela, što je esencijalno za imunitet i općenito pravilno funkcioniranje organa. Pomažu i u povećanju snage te kontroli tjelesne težine, pružajući dugotrajniji osjećaj sitosti, a podrška su i zdravom starenju jer sprječavaju gubitak mišićne mase. Vjerojatno su to razlozi zbog kojih je i princeza Diana pomno pazila na odgovarajući unos proteina. Njezin bivši chef Darren McGrady na društvenim je mrežama otkrio da je princeza voljela losos te je podijelio i njezino omiljeno jelo od lososa.
Omiljeno jelo
Prema YouTube videu koji je podijelio McGrady, voljela je losos pečen u tavi s makadamijskim oraščićima, korijanderom i koricom limete te posluženog s pirjanim povrćem i blago ljutkastom sriracha majonezom.
- Toliko je voljela losos da ga je jela tri puta tjedno i bilo mi je teško stalno smišljati različita jela da ne poslužujem uvijek samo losos s grilla - pojasnio je u videu, dodajući da je ovaj recept za losos bio jedan od njoj najdražih.
Kako se priprema
Kako biste pripremili ovo jelo, zagrijte pećnicu na 180 °C. U međuvremenu, stavite jušnu žlicu maslinova ulja u tavu te začinite četiri oprana fileta lososa solju i paprom i stavite ih u tavu. Pecite dok ne poprime zlatnu boju. Potom u blenderu izmiksajte makadamijske oraščiće, korijander, otopljeni nezasoljeni maslac, panko krušne mrvice (možete upotrijebiti i obične), žumanjak, koricu i sok limete, sol i papar kako biste dobili smjesu za koru. Na svaki filet stavite četvrtinu smjese za koru i dobro pritisnite. Pripremljene filete stavite u pećnicu i pecite 10 minuta, dok kora ne počne poprimati smećkastu boju. Dok se losos peče, ispirjajte malo crvenog luka i crvene paprike babure, dodajte malo meda i obilno podlijte svježim sokom od naranče te kuhajte dok se tekućina ne reducira i ravnomjerno obavije povrće. Mješavinu luka i paprike stavite na tanjure i na nju položite filete lososa. Poslužite vruće s malo sriracha majoneze i malo zelene salate.
Dobrobiti lososa
Nije zgorega spomenuti da porcija od oko 100 grama lososa sadrži čak 22 grama proteina, a u ovom receptu priprema se 200 grama, što znači da dobivate duplu dozu, to jest čak 44 grama proteina. Prema studiji iz 2023., proteini lososa sadrže esencijalne aminokiseline ključne za ljudsku prehranu. Otkriveno je i da suplementi na bazi proteina lososa povećavaju koncentraciju mikronutrijenata u serumu, kao što su vitamin B12 i selen, koji su od vitalnog značaja za metaboličke i imunološke funkcije. Jedna druga studija otkrila je da proteini lososa podižu razinu aminokiselina nakon obroka te da mogu imati nutrigenomske učinke usporedive s proteinima sirutke, što podupire ideju o upotrebi proteina lososa kao funkcionalne hrane. Znanstvenici ističu potencijal proteina lososa za pomoć u oporavku mišića i poboljšanju antioksidacijskog statusa te doprinose kardiovaskularnom zdravlju, što ih čini odličnom opcijom za sportaše, populaciju starije životne dobi i sve one koji žele obogatiti svoju prehranu ciljanim bioaktivnim proteinima. Uz to, njihovi bioaktivni peptidi mogu utjecati na reguliranje krvnog tlaka, povećati osjećaj sitosti i poduprijeti zdravlje kostiju, što pokazuje da proteini lososa donose dobrobiti koje nadilaze bazičnu prehranu te nude holistički pristup zdravlju, sa značajnim pozitivnim učincima na metaboličko zdravlje, kontrolu tjelesne težine i dugoročnu prevenciju bolesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....