Halay Alex/Shutterstock
Kao s reklame

Osam namirnica prirodno izbjeljuju zube i čine osmijeh blistavim. Neke od njih sigurno imate doma

Naravno, postoji i ona hrana koja čini upravo suprotno od onoga što želite

Blistav osmijeh koji će očarati okolinu zbog snježno bijelih zuba nešto je za čim svi čeznemo i zbog čega ćemo rado otići po savjet stomatologu. Prema nekim podacima, gotovo svaka druga osoba nije zadovoljna bojom svojih zuba, bilo da su prirodno malo tamnije ili žućkaste nijanse, ili su takvi postali s godinama. Naime, i oni zubi koji su nekoć zaista bili predivne prirodne bijele boje požute s godinama, potamne ili se na njima pojave mrlje. Dijelom je za to odgovorno trošenje cakline, a dijelom to što dim od cigareta i neke namirnice mogu obojiti zube.

Jelovnik za izbjeljivanje

Vjerojatno je svatko barem jednom u životu isprobao neku zubnu pastu, gel, vodicu za usta, masku za zube ili neko drugo "uradi sam" sredstvo za izbjeljivanje zuba. Mnogi, koji si to financijski mogu priuštiti, podvrgavaju se tretmanima izbjeljivanja kod stomatologa. No, malo tko zna da se prvi korak prema blistavom osmijehu radi za stolom, odabirom namirnica koje djeluju kao prirodni izbjeljivači. Evo koje su to i zašto biste ih trebali što češće uvrstiti u jelovnik.

  • Brokula i cvjetača

Kad se jedu sirove, na salatu, zahvaljujući svojoj hrapavoj površini pomažu u čišćenju zuba i desni. Što ih duže žvačete, to se više sline luči, što potencira učinak izbjeljivanja.

  • Jagode

Jabučna kiselina pomaže u razgradnji mrlja na površini cakline. Kako biste pojačali izbjeljujući učinak, možete pomiješati pire od jagoda s malo sode bikarbone i dobivenom smjesom trljati zube četkicom oko jedne minute. Potom isperite mlakom vodom.

  • Sir i jogurt

Potičući lučenje sline, mliječni proizvodi imaju izbjeljujući učinak nalik onome brokule. Uz to, mliječna kiselina pomaže u razgradnji površinskih mrlja na caklini.

  • Sjemenke i suho voće

Zahvaljujući abrazivnoj konzistenciji, djeluju poput prirodnog pilinga za zube, uklanjajući plak, ali i mrlje.

  • Ananas

Osim što smanjuje upalu, enzim bromelain prisutan u ovom voću pomaže u uništavanju proteina koji, taložeći se na caklini, zube čine žućkastima.

  • Luk

Sumporne tvari sprečavaju stvaranje plaka na zubima, ali i između njih. Trik je u tome da ga jedete sirovog.

  • Celer i mrkva

Visok udio vode jača desni i pomaže u uklanjanju ostataka hrane, dok hrskava tekstura ima učinak poput prirodnog pilinga.

  • Jabuke

Neutralizirajući bakterije koje uzrokuju plak i loš zadah, jabuke jačaju desni i brišu eventualne mrlje.

Hrana koju treba izbjegavati

Ima, naravno, i takve hrane koja čini upravo suprotno od onoga što želite, a to su čaj i kava, crno vino, gazirana pića, sokovi od tamnog voća, kupine i maline, aceto balsamico i tamni umaci poput sojinog umaka ili umaka od rajčice. Dakle, njih nemojte konzumirati svakodnevno, a kad ih konzumirate, odmah nakon toga operite zube.


30. studeni 2025 19:16