SHUTTERSTOCK
PRIPAZITE

Nije za svakoga! Evo tko bi trebao izbjegavati juhu od rajčice

Ova omiljena i uobičajena juha ima i neke mane

Juha od rajčice je jedno od onih jela koje može stvoriti ugođaj sam po sebi. No, unatoč svim dobrim stvarima koje ju okružuju, nije za svakoga. Za neke ovo voljeno jelo može izazvati neugodne reakcije ili zakomplicirati postojeća zdravstvena stanja, a evo tko bi to možda želio preispitati tu zdjelu juhe i zašto možda nije tako univerzalno bezopasna kao što se čini.

image
SHUTTERSTOCK


Određena zdravstvena stanja zahtijevaju oprez pri konzumaciji rajčice jer to može dovesti do neželjenih učinaka.

  • Problemi s bubrezima - Oni koji imaju problema s bubrezima trebaju biti oprezni s juhom od rajčice jer rajčica sadrži puno kalija, a višak kalija može imati diuretski učinak, koji snižava krvni tlak, ali može biti štetan i za osobe s bubrežnim poremećajima.
  • Intolerancija na histamin - Osobe koje imaju intoleranciju na histamin ili pate od stanja poput Hashimotove bolesti također bi trebale ograničiti unos rajčice i jela na bazi rajčice poput ove juhe. To je zbog mogućnosti nuspojava povezanih s tim stanjima.
  • Sindrom iritabilnog crijeva - ako patite od IBS-a, rajčica može potaknuti simptome. Oni uključuju proljev, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom je slučaju najbolje držati se podalje od kiselih namirnica poput rajčice i umaka od rajčice

  • Probavni problemi - Za one s probavnim problemima, osobito refluksom kiseline ili čirevima, juha od rajčice možda nije dobar izbor. Rajčice su kisele, što može pogoršati refluks kiseline i pogoršati čir na želucu, što dovodi do nelagode ili boli.
Linker
24. rujan 2024 16:14