U kontekstu prehrane, kad razmišljamo o zdravlju srca, često nam padaju na pamet namirnice poput lososa, badema ili kelja i s njima svakako nećemo pogriješiti. No, postoji jedan skromni sastojak koji možemo dodati varivima, juhama ili ga jesti samostalno kao prilog. Prema dijetetičarkama Marri Burroughs i Amy Chow, taj bi sastojak mogao biti najbolji prijatelj našeg srca.
Riječ je o mahunarki, a ove ju stručnjakinje posebno preporučuju osobama koje žele povećati unos biljnih proteina, a smanjiti unos zasićenih masti. Podsjetimo da su zasićene masti, koje se u velikim količinama nalaze u masnom mesu i prerađenim mesnim proizvodima, povezane s povišenim LDL kolesterolom, glavnim čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti i moždani udar.
Dobrobiti leće
Ta mala mahunarka je leća, ističe Chow, i dodaje da biljni proteini poput leće mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za značajnih 27 posto.
- Leća je jedan od najbogatijih biljnih izvora željeza, što je važno za one koji se hrane pretežno biljnom hranom - dodaje.
No, željezo je samo početak. Leća je prirodno niskomasna i većinom sadrži nezasićene masti, koje su bolje za zdravlje srca. Osim toga, istraživanje pokazuje da ova mala mahunarka može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, što dodatno smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara.
Uz to, leća je bogata kalijem i magnezijem, dvama elektrolitima ključnim za zdravlje srca. Kalij pomaže tijelu izlučivati višak natrija, dok magnezij pomaže u širenju krvnih žila.
- Dovoljna količina kalija i magnezija važna je za električnu aktivnost srca, koja mu omogućuje da održi prirodan ritam - objašnjava Burroughs.
Folat, još jedan nutrijent koji obiluje u leći, također podržava zdravlje srca.
- Folat je važan za krvne žile, a povećan unos može biti povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, osobito kod onih osoba s manjkom - dodaje Burroughs.
Ova sićušna mahunarka doista ima značajan utjecaj na zdravlje srca, bilo da je ukomponirate u juhu, varivo ili jedete kao prilog obroku. Sjetite je se stoga češće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....