SHUTTERSTOCK
Vrući i slasni

Među orašastim plodovima jedini sadrže vitamin C, a mogu regulirati tlak i probavu! Navalite, sad im je sezona

Obiluje vlaknima, vitaminom B6, tiaminom, bakrom, manganom i kalijem

Njihov miris i okus osobito nas privlače u hladnim jesenskim danima. Pečeni, kuhani ili kao slastica sa šlagom, za plodovima kestena bismo zbog nutritivnih svojstva mogli posegnuti i češće. Ovo jestivo voće, osim što podsjeća na toplinu, pruža niz zdravstvenih dobrobiti. Obiluje vlaknima, vitaminom B6, tiaminom, bakrom, manganom i kalijem, a u odnosu na ostale orašaste plodove kesteni su škrobni i jedini izvor vitamina C.

image
SHUTTERSTOCK

Sadrži antioksidanse

Kesteni su izuzetno bogati antioksidansima uključujući spomenuti vitamin C. Osim toga, sadrže i druge spojeve - lutein i zeaksantin te druge biljne spojeve uključujući polifenole, galnu kiselinu i tanine. Njihova je uloga zaštita stanica od oštećenja uzrokovanih zbog slobodnih radikala i tako mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti.

Podupiru zdravlje srca

Kalij u kestenima mogao bi smanjiti neke od čimbenika rizika povezanih sa srčanim bolestima. Tome u prilog ide i recenzija koja je pokazala da povećani unos kalija može učinkovito sniziti krvni tlak i čak smanjiti rizik od moždanog udara za značajnih 24 posto.

Bolja probava

Kesteni su koristan izvor vlakana koja podržavaju rad probave. Vlakna također djeluju kao prebiotik koji hrani korisne crijevne bakterije i podržava uravnotežen crijevni mikrobiom. Kesteni su ujedno i složeni ugljikohidrati koji se sporo probavljaju, a to znači da sprječavaju nagle skokove šećera u krvi i čini ih stabilnim izvor energije za probavni sustav.

Zdravlje kostiju

Samo 10 kestena osigurava 50 posto mangana koji je potreban za cijeli dan, a pojedine studije pokazuju da bi mangan mogao imati važnu ulogu u zdravlju kostiju. Štoviše, istraživanja pokazuju da je oko 43 posto mangana pohranjeno u kostima.

image
SHUTTERSTOCK

U umjerenim količinama dobri su za šećer u krvi

Spomenuti složeni ugljikohidrati sami po sebi nisu dobri za regulaciju šećera, međutim, dodatna vlakna koje sadrže ovi plodovi, pomažu regulirati njihovo otpuštanje. To znači da sprječavaju nagli porast šećera. Osim toga, zaštitni antioksidansi galna i elaginska kiselina poboljšavaju odgovor stanica na hormon inzulin, što čini ukupnu kontrolu šećera u krvi, boljom. Ipak, unatoč svim benefitima, osobe s dijabetesom bi posebno trebale paziti na unesenu količinu ovih plodova.

Može pomoći u kontroli težine

Vlakna koja se nalaze u kestenima mogu pomoći u osjećaju sitosti, stoga se također u umjerenoj količini smatraju dobrima za osobe koje žele kontrolirati svoju težinu. Studije provedene na životinjama sugeriraju da dodavanje kestena prehrani može smanjiti nakupljanje sala na trbuhu, međutim, potrebna su daljnja istraživanja i na ljudima.

Potencijalne opasnosti

Budući da kestene ubrajamo u orašaste plodove, neki bi ljudi mogu biti alergični unatoč tome što toleriraju i kikiriki i orašaste plodove. Uz to, kesteni u svom sirovom obliku su sigurni za većinu, no budući da sadrže tanine, mogu uzrokovati probavne smetnje i mučninu kod nekih pojedinaca.

Linker
25. listopad 2024 12:39