Za koji god recept za majonezu se odlučili, vjerujte, bolji je od kupovne, a svakako je i zdraviji.
 Foto: iStock
Zdrava alternativa

Majoneza - može domaća, a može i veganska

Jeste li isprobali spraviti manje kaloričnu varijantu klasičnoj majonezi? Zaista biste mogli jer su jako fine.

Osnovni sastojci majoneze su ulje, žutanjak, senf, sol te ocat ili limunov sok koji se svi dobro izmiješani pretvaraju u ukusnu glatku smjesu. Kako bi bila što ukusnija, najbolje ju je spravljati kod kuće. Iako svako domaćinstvo ima neku svoju varijantu francuske salate i pripreme majoneze, donosimo jednu tradicionalnu, kaloričnu varijantu te dvije zdravije, veganske, bez jaja.

Njome u ovo proljetno vrijeme, kada se odlučujete jesti malo laganija jela, možete obogatiti salate. Ipak, nemojte pretjerivati, ponekad je sasvim dovoljno malo maslinova ulja, balzamičnog octa i prstohvat soli.

Tradicionalna domaća majoneza

Sastojci: 1 žutanjak, 50 ml octa, 50 ml bijelog vina, 80 ml maslinovog ili drugog kvalitetnog ulja, malo soli, papar
Priprema: U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim ulja. Polagano počnite dodavati ulje i istovremeno snažno miješajte sve dok se svi sastojci dobro ne sjedine i ne dobije čvrsta, homogena, glatka žućkasto-bijela smjesa. Majonezu možete spraviti i tako da sve sastojke izmiješate mikserom.

Foto: iStock
Za izradu klasične domaće majoneze izrazito je važno postepeno dodavati ulje.

Veganska majoneza od sojinog brašna

Sastojci: 50 g sojinog brašna, pola žlice kurkume, 5 žlica obične vode, 200 ml ulja (preporučujemo maslinovo), sok jednog limuna, senf, sol, papar
Priprema: U posudi pjenjačom dobro izmiješajte brašno i vodu kako se ne bi napravile grudice. Posudu stavite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte sve dok ne prokuha i ne zgusne se otprilike na gustoću obične majoneze. Prokuhavanje traje vrlo kratko pa budite oprezni da smjesa ne zagori. Zgusnutu smjesu maknite s vatre i lagano dodajte ulje uz konstantno miješanje pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu. Začinite limunovim sokom, dodajte senf i kurkumu te sol i papar po želji.

Foto: iStock
Svaki od ovih recepata možete obogatiti tako da im dodate razvličito povrće, voće i začine. Mogućnosti je puno, isprobajte ih.

Veganska majoneza bez brašna

Sastojci: 200 ml ulja neutralnog okusa (suncokretovo, rižino), 100 ml sojina mlijeka (bez dodanog šećera), 1 ravna žličica soli, 1 žlica limunova soka, malo kurkume
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Linker
21. studeni 2024 17:02