SHUTTERSTOCK
dokazano

Kora od naranče odlično djeluje i na zdravlje srca

Neka istraživanja sugeriraju da je kora naranče zapravo najzdraviji dio ploda

Iako je jedno od najpopularnijih voća na svijetu, sočno meso naranče uvijek će biti pojedeno dok koru najčešće bacamo, evo zašto je to možda velika greška. Naime, narančina kora sadrži bioaktivan spoj nazvan feruloilputrescin (FP) koji, vjeruje se, puno može pridonijeti zdravlju srca.


Što kažu istraživanja?

Istraživanja su se provodila na Sveučilištu u Floridi i Ministarstvu poljoprivrede SAD-a gdje su miševi služili kao pokusni kunići. Miševe se hranilo ekstraktom narančine kore, koji je nutritivno bogat i pun FP-a, te se kroz šest tjedana vidjelo smanjenje u krvnim biomarkerima (karakteristični biološki indikatori koji se koriste za identifikaciju fizičkih oštećenja ili poremećaja fizioloških procesa kod ljudi i životinja) koji su povezani s inflamacijom i srčanim bolestima. Osim toga, primijetilo se da čak i ako su miševi konzumirali prehranu s visokim udjelima masti, oni koji su svakodnevno dobivali FP nabili su manje sala od grupe miševa koja ga nije dobivala.

Može se naći i u listovima i soku grejpa, a naranču i grejp to čini jedinim agrumima koji sadrže FP. Iako se i dalje malo zna o tome spoju, vjeruje se da ima jake antioksidativne i antiinflamacijske koristi. Izgleda do postoji razlog zašto istraživanja pokazuju da su goveda i kokoši zdraviji kada redovito jedu narančinu koru, ona sadrži mnoštvo vitamina, antioksidansa i limonen - još jedna kemikalija za koju se vjeruje da sadrži antiinflamacijska i svojstva protiv raka.


Kako FP radi?

FP nakon konzumacije dokazano zaustavlja bakteriju u utrobi koja je zaslužna za ispuštanje nusproizvoda zvanog trimetilamin (TMA) tijekom razgradnje hrane, a bakterija koja proizvodi TMA cvjeta u prehranama s visokim udjelima masti i niskim udjelima proteina. Nakon razgradnje i ulaska u krvotok, TMA odlazi u jetru te se metabolizira u drugi spoj zvan trimetilamin N-oksid (TMAO) koji je povezan s raznim problemima, od srčanih bolesti, moždanog udara i pretilosti do dijabetesa drugog tipa.

Puno kemije i biologije, ali važno je znati cijeli proces kako bi se najbolje moglo razumjeti djelovanje FP-a. Kada se miševima tijekom istraživanja davao FP, njihove razine proizvodnje TMA i TMAO-a znatno su bile smanjene, sada se samo čekaju istraživanja na ljudima kako bi se učinkovitost narančine kore u potpunosti dokazala. Iako nije lako smisliti kako smisleno ukomponirati narančinu koru u svoju prehranu, cilj znanstvenika je riješiti i taj problem tako što bi napravili proizvod koji je direktan ekstrakt svih benefita kore naranče.

Linker
11. lipanj 2024 09:23