Ulcerozni kolitis uzrokuje upalu i ranice u probavnom sustavu. Simptomi mogu uključivati proljev, krv u stolici i grčeve. Iako nije potpuno jasno zašto se ovo stanje razvija, većina stručnjaka slaže se da neuravnoteženost crijevne mikrobiote (disbioza) doprinosi bolesti. Studije sugeriraju da prehrana bogata fermentiranim namirnicama koje sadrže korisne bakterije može pomoći smanjiti upalu i nadopuniti crijevnu mikrobiotu, međutim, važno je razumjeti da to ne liječi ulcerozni kolitis.
U nastavku su fermentirane namirnice koje se u literaturi često spominju kao potencijalno korisne:
1. Kefir
Kefir je fermentirani napitak sličan jogurtu, dobiven miješanjem kefirnih „zrnaca“ i mlijeka. Sadrži gljivice i bakterije mliječne kiseline, uključujući F. saccharivorans, koje često nedostaju u mikrobioti pacijenata s ulceroznim kolitisom. U jednom istraživanju kod osoba s upalnim bolestima crijeva, nakon mjesec dana konzumacije fermentiranog mliječnog proizvoda primijećen je značajan porast roda Lactobacillaceae u stolici. Ako niste navikli na kefir, preporučuje se početi s jednom šalicom dnevno i birati verzije s niskim udjelom šećera. Postoji i verzija od vode (ne-mlijeka) za one koji ne podnose mliječne proizvode.
2. Tempeh
Tempeh je izvor proteina napravljen od fermentiranih sojinih zrna. Okusom podsjeća na tofu, ali je čvršće teksture. Kao i druge fermentirane namirnice, bogat je probioticima te sadrži proteine, prehrambena vlakna i vitamine. Iako su studije uglavnom provedene na životinjama i još uvijek su preliminarne, rezultati sugeriraju da tempeh može podržati zdravlje crijeva i smanjiti upalu kod modela kolitisa.
3. Grčki jogurt
Grčki jogurt je gušći i kremastiji od običnog zbog procesiranja (odvajanja sirutke). Sadrži probiotske sojeve poput B. animalis, a neka istraživanja upućuju da ima i veći udio sojeva poput Lactobacillus helveticus i Streptococcus thermophilus nego obični jogurt. Prilikom kupnje obratite pozornost da etiketa navodi „sadrži probiotike“ – neke industrijske verzije prolaze toplinsku obradu koja uništava kulture.
4. Kimchi
Kimchi je tradicionalni korejski fermentirani začin od povrća (obično kelj napa, luk, začini i paprika). Smjesa se soli i fermentira nekoliko dana. Kimchi i bakterija L. mesenteroides smanjuju simptome kolitisa. Međutim, visok sadržaj natrija može biti problem kod osoba s povišenim krvnim tlakom, pa treba paziti na količinu.
5. Miso
Miso je pasta od fermentiranih sojinih zrna i široko se koristi u japanskoj kuhinji. Kao i tempeh, bogat je živim kulturama i probioticima. Konzumacija miso juhe ili miso marinade tijekom pogoršanja simptoma može pomoći u smirivanju upale.
6. Kiseli kupus
Kiseli kupus pravi se dodavanjem soli na naribani kupus, koji fermentira tri do šest tjedana. Bogat je bakterijama mliječne kiseline, posebice rodova Lactobacillus, koje mogu pomoći regulirati imunološki sustav i smanjiti upalu povezanu s ulceroznim kolitisom. Preporučuje se unos u manjim količinama (npr. oko žlica dnevno) ako želite iskoristiti zdravstvene prednosti bez iritacije crijeva.
7. Kombucha
Kombucha je blago gaziran napitak, napravljen fermentacijom zaslađenog čaja pomoću kulture (SCOBY). Kombucha može ublažiti simptome kolitisa, uključujući upalu i oksidativni stres.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....