SHUTTERSTOCK
Nije ugodan

Jeste li čuli za sindrom pržene riže? Izaziva mučninu, grčeve u trbuhu i povraćanje

Simptomi se pojavljuju obično od jedan do šest sati nakon konzumacije kontaminiranih namirnica

Jeste li ikada doživjeli mučninu, grčeve u trbuhu ili povraćanje kratko nakon što ste pojeli podgrijanu rižu koja vam je ostala od ručka? Ako da, vjerojatno ste iskusili takozvani "sindrom pržene riže", prehrambeno trovanje uzrokovano bakterijom Bacillus cereus. Sindrom pržene riže je popularan termin koji se koristi za opis akutnog otrovanja hranom uzrokovanog razmnožavanjem bakterije Bacillus cereus u namirnicama bogatim škrobom (naročito u riži) ostavljenim na sobnoj temperaturi duže vrijeme. Trovanje tom bakterijom dobilo je taj naziv po jednoj čestoj navici, naročito među Talijanima i Španjolcima, a to je da unaprijed skuhaju rižu, ostave ja izvan hladnjaka i poslije samo malo podgriju u tavi s odabranim umakom ili začinima. No, taj praktičan način pripreme obroka može se pretvoriti u opasnost za zdravlje.

Uloga Bacillus cereusa

Radi se o bakteriji koja je normalno prisutna u tlu i može kontaminirati žitarice, tjesteninu, krumpir, povrće, a naročito sirovu rižu. Kuhanjem se ubijaju aktivne bakterije, ali ne i spore koje preživljavaju zagrijavanje i toplinu. Ako se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi više od dva sata, spore mogu "proklijati" i početi lučiti opasne toksine. S bakterijom Bacillus cereus povezuju se dva toksina: emetički, koji uzrokuje mučninu i povraćanje i koji je termostabilan (ne uništava se toplinom) i enterotoksin, koji uzrokuje proljev i grčeve u trbuhu.

Koji su simptomi

Simptomi sindroma pržene riže pojavljuju se obično od jedan do šest sati nakon konzumacije kontaminiranih namirnica, a mogu uključivati intenzivnu mučninu, iznenadno povraćanje, grčeve u trbuhu, proljev, te opću slabost. Simptomi se obično spontano povlače u roku od 24 sata, ali kod ranjivijih skupina (osobe starije životne dobi, djeca i imunokompromitirane osobe) mogu biti vrlo ozbiljni.

Moguće komplikacije

U većini slučajeva sindrom pržene riže je blag i ne ostavlja posljedice. Ipak, dehidracija uzrokovana povraćanjem može zahtijevati povećanu pažnju, osobito kod osoba slabijeg zdravstvenog stanja i kod djece. U rijetkim dokumentiranim slučajevima otrovanje uzrokovano bakterijom Bacillus cereus može izazvati tešku dehidraciju, kolaps cirkulacije i oštećenja jetre (što se događa u najtežim slučajevima i kod konzumacije velike količine toksina).

Ne pomažu antibiotici

Ne postoji nikakav poseban lijek protiv toksina Bacillus cereusa, već je liječenje simptomatsko. Provodi se oralna rehidracija vodom i mineralnim solima, potreban je odmor te, u težim slučajevima, hospitalizacija. Važno je znati da antibiotici nisu ni od kakve koristi jer je šteta posljedica djelovanja toksina, a ne aktivnog širenja bakterije u tijelu.

Jednostavna prevencija

Prevencija je jednostavna: dovoljno je pripaziti da ne ostavljate kuhanu rižu na sobnoj temperaturi duže od 1-2 sata. Najbolje je brzo je ohladiti i pohraniti je u hladnjak u roku od dva sata od kuhanja. Kad je zagrijavate, kuhajte je na visokoj temperaturi (75 °C) najmanje 2 minute, a ostatke pojedite u roku od jednog ili najviše dva dana.

04. srpanj 2025 16:22