Iako se sve češće preporučuje umjeren unos mesa u svakodnevnoj prehrani, meso ostaje vrijedan izvor proteina, željeza i vitamina B12. Ključ je u ravnoteži i izboru kvalitetnih sastojaka. Donosimo tri brza, lagana i nutritivno uravnotežena jela od mesa koja ćete pripremiti bez puno muke.
Pileća rolada punjena sirom
Pileća i pureća prsa izvrstan su izvor nemasnih proteina, važnih za izgradnju i regeneraciju mišića, hormona i enzima. Proteini također povećavaju sitost, što može pomoći u regulaciji apetita i tjelesne težine. Bijelo meso, posebno puretina, ima niži udio zasićenih masti nego crveno meso.
Sastojci (za 4 osobe)
- 4 veća pileća filea (prsa),
- 150 g mozzarelle (ili burrate za kremastiji okus),
- 50 g naribanog parmezana,
- 4 tanke kriške pršuta,
- svježi listovi bosiljka ili rikule,
- sol i papar,
- maslinovo ulje,
- čaša bijelog vina,
- čačkalice ili kuhinjski konac
Priprema: Meso lagano istucite između dva komada prozirne folije kako bi se lakše zarolalo. Posolite i popaprite s obje strane. Na svaki file stavite krišku pršuta, nekoliko trakica mozzarelle (ili žlicu burrate), malo naribanog parmezana i nekoliko listića svježeg bosiljka ili rikule. Zarolajte i učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i lagano popržite rolade sa svih strana dok ne dobiju zlatnu boju (5-7 minuta). Deglazirajte tavicu bijelim vinom i kuhajte još 10-ak minuta poklopljeno na laganoj vatri. Izvadite čačkalice ili konac, narežite rolade na kolute i poslužite s laganom salatom.
Ako želite autentičniji okus, u nadjev dodajte i malo nasjeckanih sušenih rajčica ili maslina. Rolade se mogu pripremiti i unaprijed te samo zapeći prije posluživanja.
Dunja i pršut
Klasičan spoj koji slavi ravnotežu između slatkoće i slanosti. Ova kombinacija posluživala se još u starom Rimu. Dinja se smatrala hladnom i vlažnom namirnicom, a njen okus "opasnim" za želudac - zato su je Rimljani posluživali s nečim suhim i slanim kao što je usoljeni sušeni mesni proizvod, odnosno pršut. Ova praksa nije bila samo kulinarski užitak već i zdravstvena preporuka.
Sastojci
- 1 dinja
- 300 g pršuta narezanog na tanke ploške
Priprema: Prerezati dinju napola, ukloniti sjemenke. Iz svake polovice potom izrezati četiri ili više ploški, odstraniti koru i složiti ih na tanjur. Na svaku plošku staviti po jednu plošku pršuta. Po želji ukrasiti svježom rikulom ili mentom.
Svinjski ražnjići
Ražnjići korijene vuku iz prastarih načina pripreme mesa nad vatrom, a proširili su se na prostoru Balkana pod utjecajem Osmanlija. Danas su nezaobilazan dio roštilja i obiteljskih okupljanja. Bogatstvo proteina pomaže izgradnji i održavanju mišićne mase, dobar je izvor vitamina B1 (tiamin) koji je važan za metabolizam ugljikohidrata, dok su cink i željezo iz svinjskog mesa važni za imunitet i stvaranje crvenih krvnih stanica. Ako dodate povrće poput luka i paprike, unosite i antioksidanse i vlakna.
Sastojci (za 4 osobe)
- 600 g svinjskog mesa (vratina ili lungić)
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica vinskog octa ili limunovog soka
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 žličica origana ili timijana
- sol i papar
- drveni ili metalni štapići za ražnjiće
Priprema: Meso narežite na kocke veličine oko 3 cm. Stavite ih u posudu i začinite solju, paprom, paprikom, protisnutim češnjakom, origanom, uljem i limunovim sokom (ili octom). Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku da se marinira, najbolje preko noći. Paprike i luk narežite na komade slične veličine kao meso. Na štapiće naizmjence nabadajte komade mesa, paprike i luka. Možete ih peći na roštilju, grill-tavi ili u pećnici (200°C oko 25 minuta). Povremeno ih okrenite i premažite preostalom marinadom. Poslužite uz svježu salatu ili umak po izboru (npr. ajvar).
Savjet za zdraviju verziju:
- Koristiti posnije dijelove svinjetine poput lungića.
- Marinirati s maslinovim uljem, limunom i začinskim biljem umjesto kupovnih marinada.
- Pečenje na roštilju na srednjoj vatri ili u pećnici smanjuje rizik od stvaranja štetnih tvari.
- Dodati više povrća za bolji balans.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....