SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Jedan jednostavan trik mogao bi natjerati više ljudi da jedu veganski

U sukobu smo kad jedemo meso, a spoznali smo da je veganstvo održivije

Unatoč brojnim dokazima koji ukazuju na zdravstvene i ekološke prednosti biljne prehrane, istraživači su otkrili neočekivanu prepreku koja mnoge od nas sprječava da napravimo značajan pomak od prehrane s mnogo mesa i životinjskih proizvoda prema vegetarijanstvu i veganstvu.

Istraživanje

Američki su znanstvenici otkrili i razlog. U pokusu je sudjelovalo više od 7300 sudionika, pri čemu je veća vjerojatnost da će ispitanici odabrati meso i mliječne proizvode, a ne one koji su označeni kao veganski. Također, ako biljna prehrana nije istaknuta kao veganska, radije će nju odabrati. Ni oznake na biljnoj bazi u ovom eksperimentu nisu prošle mnogo bolje. U vremenskom smislu, sudionici su češće birali hranu označenu kao biljnu (27 posto vremena), u usporedbi s veganskom (samo 20 posto vremena). Generalno, mnogo su bolje prošle namirnice kad nisu označene kao veganske, biljne, zdrave, održive ili zdrave i održive.

- Učinak označavanja bio je najizraženiji za pojedince koji su se identificirali kao oni koji jedu crveno meso - napisao je tim u svom radu koji je predstavljen na godišnjoj konferenciji američkog Društva za analizu rizika, a prenosi Science Alert.

Kultura otpornosti

Znanstvenici smatraju da rezultati i ovog eksperimenta odražavaju takozvanu kulturnu otpornost protiv veganstva koja se vidi u široj zajednici, gdje se osnivaju čak i antiveganske skupine. No istovremeno više studija sugerira da većina redovitih potrošača mesa zapravo podržava zdravstvena, ekološka i etička načela veganstva. Štoviše, ne može se poreći bogatstvo dokaza koji upućuju na jasne zdravstvene prednosti biljne prehrane, uključujući gubitak težine, smanjen krvni tlak, snižen rizik za dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Moralna shizofrenija

Psiholozi objašnjavaju da su te iracionalne kontradikcije zapravo posljedica pokušaja smirivanja naše kognitivne disonance - kad se naša uvjerenja ne podudaraju s našim postupcima. U sukobu smo kad jedemo meso, a spoznali smo da je veganstvo održivije. Ovaj specifičan oblik naziva se moralna shizofrenija - vegani nas čine neugodno svjesnima vlastitih unutarnjih kontradikcija i zbog toga im zamjeramo. Umjesto da se usredotoče na tvrdokorno veganstvo, sugerira se da je poticanje fleksitarizma - smanjenje, ali ne i potpuno uklanjanje životinjskih proizvoda - dostižniji i održiviji cilj. I samo smanjenje mesa bez potrebe za njegovim potpunim izbacivanjem i dalje ima zdravstvene prednosti.

Linker
24. studeni 2024 12:47