Obično se poslužuje i tretira kao povrće, no avokado je voće, i to prilično jedinstveno, a stručnjaci ga smatraju jednim od nutritivno najbogatijih. Jedna je studija proučavala zdravlje ljudi koji jedu avokado. Pokazalo se da u prosjeku imaju znatno manje trbušne masti, niži ITM (indeks tjelesne mase) i viši HDL (dobar) kolesterol. Zasebno istraživanje pokazalo je pak da se osobama koje su u redovitu prehranu uključivale mnogo avokada znatno smanjila razina ukupnog i LDL kolesterola, a povisila razina HDL kolesterola. To su samo neke od korisnih specifičnosti ove voćke, a važno je istaknuti i da ima visok udio vlakana, od kojih je 75 posto netopivih - koja ubrzavaju probavu i 25 posto topivih - koja daju osjećaj sitosti.
Treba li vam još razloga da isprobate sladoled od avokada?
Recept je pripremila: Nešto slatko by Katarina
Sastojci:
- 1 jaje
- 4 žutanjka
- 100g šećera
- 3 vanilin šećera
- 50 g maslaca
- 300 ml vrhnja za šlag
- pire od tri avokada (neka bude što zreliji)
- korica jednog limuna
- žlica meda
Priprema:
- Jaje, žutanjke, šećere i koricu limuna izradite pjenasto pa im dodajte maslac narezan na listiće.
- Sve stavite na vodenu kupelju i miješajući kuhajte dok smjesa ne postane glatka i svijetlo žuta (cc 8/10min).
- Tako dobivenu kremu ostavite po strani i povremeno pomješajte kako bi ju prohladili.
- U međuvremenu izmiksajte vrhnje za šlag i napravite pire od avokada tako da ga očistite, ogulite i izblendate.
- Dobiveni pire od avokada, šlag i med lagano i postepeno dodavajte u smjesu od jaja.
- Sladoled stavite u posudu i u zamrzivač.
- Povremeno sladoled izvadite iz zamrzivača i promješajte, da ne dobijete kristaliće leda u njemu. Nakon što se sladoled zamrzne, možete ga servirati.
Uživajte!
Katarinu možete pratiti na društvenim mrežama: Instagram i Facebook.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....