Moć đumbira je neupitna. Prirodan je pomagač u smirivanju kašlja, začepljenog nosa, bolnih sinusa ili nakupljenog sekreta. Njegov korijen uspješno se tisućama godina koristio u liječenju infekcija dišnog sustava jer djeluje protuupalno, smanjuje bol, snižava povišenu temperaturu, potiče probavu i krvotok, a što je posebno značajno, za razliku od mnogih lijekova, ne djeluje štetno na jetru. Osim toga, štiti krvotok i srce jer je izvor magnezija, vitamina B6 i kalija te mangana i bakra koji uklanjaju slobodne radikale. Izvor je kalcija, magnezija, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. S druge strane mrkva je bogata vitaminom A, samo pola šalice osigurava polovicu dnevnog preporučenog unosa, koji s karotenoidima održava vid i zdravlje očiju. Određena prirodna svojstva mogu pomoći u smanjenju kolesterola tijekom vremena, što je osobito važno za zdravlje srca. Osim toga, različite boje mrkve imaju svoje jedinstvene pogodnosti pa je tako žuta mrkva izvor luteina, a ljubičasta ima antocijanine. Butternut ili muškatna tikva obiluje vlaknima, brojnim vitaminima i mineralima, kao i omega-3 masnim kiselinama protuupalnog djelovanja, a njezino redovno konzumiranje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola.
Ljekovita juha od đumbira, mrkve i butternut tikve
Svi nabrojeni sastojci odlično se slažu, a topla juha u ove zimske dane posebno će vas okrijepiti, utopliti i najvažnije, pružiti tijelu hranjive tvari.
Sastojci
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki luk narezan na kockice
- 4 mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 1 žličica svježeg đumbira, mljevenog
- 6 šalica butternut tikve, oguljene i narezane na kockice
- 10 šalica tekuće juhe od povrća
- prstohvat papra i soli
Priprema:
1. U loncu na laganoj vatri pirjajte luk na maslinovom ulju.
2. Dodajte mrkvu i pirjajte 10 minuta.
3. Dodajte đumbir i pirjajte 2 minute.
4. Dodajte butternut tikvicu i povrtni temeljac i pustite da zakipi, zatim uključite vatru na srednje nisku temperaturu i kuhajte oko 45 minuta.
5. Štapnim mikserom izblendajte sve sastojke tako da juha postane kremasta. Dodajte papar, sol i začine po želji i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....