SHUTTERSTOCK
zdravlje kostiju

Hrana koja potiče oporavak te smanjuje komplikacije kod prijeloma kuka

Važno je jesti uravnoteženu prehranu koja podržava proces ozdravljenja i osigurava tijelu sve potrebne hranjive tvari

Zbog smanjene gustoće kostiju u starosti, posebno u slučaju osteoporoze, povećava se rizik za prijelom kuka, a posljedice mogu biti ozbiljne i dovesti do dugoročnih ograničenja pokretljivosti, pa čak i prikovanosti za krevet.

Prehrana ima bitnu ulogu u oporavku i rehabilitaciji nakon prijeloma kuka. Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima može pomoći procesu ozdravljenja i smanjiti rizik od komplikacija. Osobito kod starijih ljudi za zdravlje kostiju i sprečavanje gubitka mišića ključan je adekvatan unos hranjivih tvari.

Evo koja hrana potiče oporavak.

Hrana bogata kalcijem: mlijeko, sir i jogurt osiguravaju kalcij koji je nužan za izgradnju kostiju. Mineralna voda bogata kalcijem također može pomoći, samo birajte one koje sadrže manje soli.


Hrana bogata vitaminom D: vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, a sadrži ga masna riba poput lososa i skuše, žumanjci i obogaćena hrana. Sunčeva svjetlost potiče stvaranje ovog vitamina u tijelu.


Hrana bogata proteinima: nemasno meso, riba, jaja, mahunarke i orašasti plodovi dobri su izvori proteina nužnih za oporavak mišića i održavanje mišićne mase.


Voće i povrće: prehrana bogata voćem i povrćem osigurava važne vitamine, minerale i antioksidanse koji podržavaju proces ozdravljenja. Zeleno lisnato povrće osobito je dobra riznica mnogih hranjivih tvari. Izbjegavati treba pretjeranu konzumaciju šećera jer potiče upalu i narušava zacjeljivanje. Smanjite slatkiše, gazirana pića i slatke grickalice, ali i sol jer potiče izlučivanje kalcija putem bubrega. Alkohol utječe na apsorpciju hranjivih tvari i zdravlje kostiju pa nemojte piti.

22. siječanj 2025 18:37