SHUTTERSTOCK
Pokus s ljubljenjem

Dobra vijest za osobe sa celijakijom: Ljubite se opuštenije, poljupci ne prenose opasne količine glutena

Parovi u istraživanju dobili su uputu da se ljube francuski

Osobe sa celijakijom ne bi se trebale pretjerano brinuti ako se ljube s osobom koja je upravo pojela hranu s glutenom, pokazala je mala studija provedena na Sveučilištu Columbia. Studija je uključila deset parova u kojima je jedan partner imao celijakiju, a drugi nije. Kako bi testirali sadržaj glutena u slini, znanstvenici su partnerima bez celijakije dali da pojedu po deset krekera s 590 miligrama glutena. Zatim su im uzeli uzorak sline pet, 15 i 30 minuta nakon jedenja te nakon što bi popili 120 mililitara vode odmah poslije jedenja krekera.

image

Parovi su dobili uputu da se ljube francuski

SHUTTERSTOCK

Prijenos sline

Znanstvenici su osmislili dva protokola za testiranje prijenosa glutena poljupcem: u prvom bi sudionici pričekali pet minuta nakon unosa glutena te se nakon toga ljubili, a u drugom bi se ljubili odmah nakon što bi partner bez celijakije pojeo krekere i popio vodu. Parovi su dobili uputu da se ljube francuski, dakle, otvorenih usta, uključujući jezik i prijenos sline. Poljupci su trajali najmanje jednu minutu. Uzorci sline partnerima s celijakijom uzeti su odmah nakon ljubljenja, a uzorke mokraće dali su navečer u danu eksperimentalnog ljubljenja te idućeg dana ujutro.

Čaša vode

Rezultati istraživanja pokazali su da se gluten u slini partnera bez celijakije mogao otkriti u svim protokolima, iako ne na zabrinjavajućim razinama, tvrde autori. Razine glutena u slini sudionika sa celijakijom varirale su od <5 ppm do 153,9 ppm; no, samo su dva izlaganja rezultirala razinom većom od 20 ppm (smatra se da količina glutena ispod 20 ppm ne narušava zdravlje osoba s celijakijom, no mali broj njih može reagirati i na tako niske vrijednosti). Nađen je i jedan pozitivan test urina, navečer na dan izlaganja glutenu. Sudionici sa celijakijom nisu prijavili nikakve simptome šest i 12 sati nakon ljubljenja.

- Osobe sa celijakijom mogu biti opuštenije, znajući da se rizik od kontakta s glutenom kroz ljubljenje s partnerom koji je jeo gluten može smanjiti na sigurnu razinu ako nakon jela popije malu čašu vode - rekli su autori studije koja je predstavljena na Tjednu probavnih bolesti u San Diegu. Ipak, studija ima ograničenja - premala je i ne navodi demografske podatke o pacijentima ni druge čimbenike koji su mogli utjecati na nalaze.

13. srpanj 2025 01:13