SHUTTERSTOCK
Ugodno s korisnim

Dobra vijest: Hrvatima omiljeni napitak smanjuje rizik od umiranja

Zdravstvene prednosti nisu uočene kod pijenja kave s velikim količinama dodanog šećera i masti

Stigla je dobra vijest za sve ljubitelje kave, a takvih je među Hrvatima velik broj - konzumaciju omiljenog jutarnjeg napitka nova je američka studija povezala s nižim rizikom od umiranja. Istraživači sa Sveučilišta Tufts ujedno su otkrili i da se takav učinak kave mijenja ovisno o dodanim zaslađivačima i zasićenim masnoćama.

Preciznije govoreći, istraživanje čiji su rezultati objavljeni online u publikaciji The Journal of Nutrition pokazalo je da je konzumiranje jedne do dvije šalice kave s kofeinom u danu povezano s nižim rizikom od smrti od svih uzroka, kao i s nižim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Pijenje crne kave i kave s niskim razinama dodanog šećera i zasićenih masnoća bilo je povezano s 14 posto nižim rizikom od smrti od svih uzroka u usporedbi s rizikom kod osoba koje uopće ne piju kavu. Smanjeni rizik nije uočen kod konzumacije kave s velikim količinama dodanog šećera i zasićenih masnoća.

Bioaktivni spojevi

- Zdravstvene prednosti kave mogle bi se pripisati njezinim bioaktivnim spojevima, no naši rezultati sugeriraju da dodatak šećera i zasićenih masti može smanjiti tu korist - rekla je epidemiologinja Fang Fang Zhang, starija autorica studije u kojoj su analizirani podaci devet ranijih istraživanja provedenih između 1999. i 2018. godine. Imali su podatke nacionalno reprezentativnog uzorka od 46.000 osoba starijih od 20 godina koje su odgovorile na prehrambene upitnike. Konzumacija kave bila je kategorizirana prema vrsti (s kofeinom ili bez kofeina), šećeru i udjelu zasićenih masti. Ishodi smrtnosti uključivali su sve uzroke, kardiovaskularne bolesti i rak.

Do tri šalice

Niska razina dodanog šećera (iz granuliranog šećera, meda i sirupa) definirana je kao ona ispod pet posto dnevne vrijednosti (2,5 grama po šalici od 240 ml ili oko pola žličice šećera). Niska razina zasićenih masti (iz mlijeka, vrhnja i kombinacija) definirana je kao ona do pet posto dnevne vrijednosti (1 gram po šalici od 240 ml, odnosno pet žlica mlijeka s dva posto mliječne masti ili jedna žlica laganog vrhnja).

Konzumaciju barem jedne šalice kave dnevno studija je povezala sa 16 posto nižim rizikom od smrtnosti od svih uzroka. Kod pijenja dvije do tri šalice dnevno veza se povećala na 17 posto. Kod konzumacije više od tri šalice kave dnevno nije došlo do dodatnih smanjenja ukupne smrtnosti, a veza sa smanjivanjem rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti počela je slabiti. Nije uočena značajna povezanost između konzumacije kave i smrtnosti od raka.

04. srpanj 2025 17:10