
Ako tražite obrok koji je istovremeno hranjiv, ukusan i jednostavan za pripremu, ovo vegetarijansko varivo moglo bi postati vaše omiljeno. Za njegovu pripremu potrebno je svega 30 minuta, a neki od glavnih sastojaka su cannellini grah, poznat po svom orašastom okusu i kremastoj teksturi te obilje raznovrsnog povrća koje osigurava esencijalne nutrijente uključujući vlakna, željezo, kalij te vitamina A, C i K. Za varivo trebat će vam:
Sastojci
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica luka, oguljena i nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
- 4 mrkve, narezane na komade debljine 1 cm
- 3 stabljike celera, dobro oprane, prepolovljene po dužini i narezane na komade debljine 0,5 cm
- 3 konzerve cannellini graha, ocijeđene i isprane
- 2 žličice nasjeckanog svježeg ružmarina
- 1/4 žličice krupne soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice crvene paprike
Priprema
1. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite oko pet minuta, miješajući dok luk ne omekša.
2. Dodajte češnjak, mrkvu i celer te nastavite kuhati još šest minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša, ali još uvijek zadrži malo hrskavosti. Pazite da ga ne prekuhate.
3. Dodajte 700 ml vode, grah, ružmarin, sol, crni papar i crvenu papriku. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na srednju i kuhajte nepokriveno 10 do 15 minuta, dok povrće ne omekša.
4. Podijelite varivo u zdjele i poslužite.
Zdravstvene prednosti sastojaka
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je vitaminima topljivima u mastima, poput vitamina D i E. Također sadrži nezasićene masti i polifenole koji snižavaju loš (LDL) kolesterol, povećavaju dobar (HDL) kolesterol i štite tijelo od štetnih slobodnih radikala.
- Luk sadrži vlakna i prebiotike koji pomažu probavi. Osim toga, sadrži vitamin C i flavonoide, koji jačaju imunosni sustav i djeluju protuupalno.
- Češnjak sadrži alicin glavni aktivni spoj koji ima snažna antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva. Može ojačati imunitet, regulirati krvni tlak i spriječiti rast štetnih bakterija.
- Mrkva sadrži hranjive tvari koje štite vid i smanjuju upale, poput vitamina A i karotenoida luteina i beta-karotena.
- Celer sadrži vitamin K i B9 (folat), koji pomažu u održavanju jakih kostiju i stvaranju zdravih stanica. Također je bogat vitaminom C i flavonoidima koji jačaju imunitet. Budući da je većinom sastavljen od vode, istovremeno vas hidratizira i hrani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....