Za agrume čiju ćete koricu koristiti u jelima morate biti sigurni da nisu prskani jer se najviše pesticida nalazi upravo u korici.

Agrumi u glavnoj ulozi, kao hrana i lijek kroz pet recepata

Slatka i gorka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta... Agrumi - svježi, u sokovima, marmeladama ili jelima imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida. Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C. I dok ih općenito povezujemo uz vitamin C, sadrže brojne korisne tvari poput drugih vitamina: folata, vitamina B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, te mineralnih tvari: kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra.

Upravo raznolik, a istodobno jedinstven sastav agruma pridonosi zaštiti od mnogih kroničnih bolesti. Agrumi obiluju i vlaknima, topivim i netopivim. Kada jedemo naranče ili mandarine, njihova topiva vlakna snižavaju masnoće u krvi, a netopiva snižavajukolesterol i potiču rad crijeva.

Limun, limeta, naranča, mandarina…

Znam puno ljudi kojima je limun obavezan dodatak uz čaj. U posljednje vrijeme dosta ih ujutro najprije popije u čaši tople vode iscijeđeni limun. U kafićima se može popiti svježe iscijeđen sok limuna ili naranče. Uz obaveznu ljetnu limunadu, tu negdje priča s agrumima staje, iako su odlična nadopuna i slatkim i slanim jelima. Još se od davnina u Dubrovniku tradicionalno pripremaju arancini ili ušećerena narančina korica, no najdraži mi je njihov džem od gorke, dakle autohtone naranče. Upravo je apsurdno koliko ostane neobranih plodova po gradu, što je velika šteta jer tako finog džema nema. Englezi, ponosni na svoj džem od agruma, stavljaju ga u salate jer im daje svježinu.

U kombinaciji s medom i maslinovim uljem odličan je dressing. Agrumi se divno sljubljuju i s čokoladom. Tako je moja najdraža ona tamna s puno kakaa s dodatkom naranče. I ne mogu zaboraviti tortu s narančom, čokoladom i čilijem, koji još naglasi suptilne okuse.

Znamo da narančin sok obogaćuje meso peradi. Svaka riba, osobito pržena, bit će bolja pokapana sokom limuna ili limete. A ublažit će i jakost tune ili, na primjer, ramsteka. Najveći je problem kod agruma koje kupujemo to što su tretirani koječim, tako da im je korica uglavnom nejestiva, a to sitnim slovima i piše na deklaracijama. Stoga, kad naiđem na domaće agrume, kad iskoristim njihov sok, koricu zamrznem pa je uvijek imam. Vjerujte, vrijedi krenuti u potragu za domaćim limunima, narančama i mandarinama jer na našem jugu ima ih u izobilju.

  • 1 avokado
  • 1 naranča
  • 1 ramstek
  • 1 svijetlo zelena tikvica
  • 1 šalica kuhanog kus-kusa
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • listići mente

Priprema:

  1. Ramstek mora odležati u ulju. Ne solite ga prije pečenja.
  2. Na vrućoj tavi pecite ga po 2 minute sa svake stane kako bi ostao ružičast.
  3. Ispečenog posolite, omotajte folijom i ostavite da odmori par minuta prije nego što ćete ga narezati.
  4. Tikvice nožem za sir narežite na tanke široke trakice. Ispržite ih u wok tavi na sezamovom ulju i ocijedite.
  5. Avokado narežite i narezane dijelove premažite limunovim sokom da ne potamne.
  6. Naranču ogulite da ostane samo meso, kus-kus natopite u vrućoj vodi da nabubri.
  7. Slažite: topli kus-kus, na njega tople tikvice, hladni avokado i toplo meso.
  8. Začinite preljevom od limuna, maslinova ulja i nasjeckane mente.

  • 1 kg naranči + 2 naranče za sok
  • 10 dag svježeg korijena đumbira
  • 50 dag šećera
  • 1 žlica želina

Priprema:

  1. Iscijedite sok dviju naranči. Preostale naranče ogulite pa koru narežite na tanke trakice i prokuhajte ih u vodi.
  2. Ocijedite pa dodajte sok, čisto meso naranče, šećer, iscijeđeni đumbirov sok i kuhajte dok se sve ne ukuha.
  3. Stavite u staklenke i sterilizirajte.

U sezoni mandarina možete napraviti i džćem od mandarina.

Trebat će vam:

  • 1 kg mandarina
  • korica 2 mandarine
  • korica 2 limuna
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 0,5 dl rakije medice

Priprema:

  1. Mandarine preko noći namačite u vodi u kojoj je otopljena soda bikarbona.
  2. Ogulite ih, stavite kuhati, od toga dvije ostavite s korom i kuhajte 15 minuta.
  3. Ocijedite, nasjeckajte i kuhajte s dodacima dok se tekućina ne ukuha.
  4. Izblendajte i još malo prokuhajte.
  5. Stavite u vruće staklenke i sterilizirajte.

  • 15 dag matovilca
  • 10 dag tune iz konzerve
  • ½ glavice ljubičastog kupusa
  • 10 dag kuhanog slanutka
  • 2 mandarine ili naranče
  • maslinovo ulje
  • krupna sol
  • sir grana padano
  • sok limete

Priprema:

  1. Matovilac operite, tunu odvojite na veće komade, kupus naribajte, mandarine ogulite.
  2. Sve izmiješajte i začinite maslinovim uljem, soli i sokom limete.

  • 1 pastrva
  • ½ crvenog grejpa
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice meda
  • peršinov list
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • sol
  • kokosovo ulje

Priprema:

  1. Pastrvu isfiletirajte, samo malo posolite i ispecite polovice s kožom. Stavite na papirnati ubrus da upije masnoću.
  2. Napraviti preljev od maslinova ulja, limuna, peršina, soli i češnjaka tako da sve izblendate.
  3. Prelijte preko pečene ribe.
  4. Jedite s ploškama grejpa pečenim na kokosovu ulju. Prilikom pečenja prelijte grejp s malo meda.

Linker
22. studeni 2024 00:21