Danas psihijatri i psiholozi sve veću pažnju pridaju novijim metodama terapije koje imaju psihološki utjecaj na raspoloženje osobe.
 Getty Images/iStockphoto
moć aromaterapije

Vrlo moćna sredstva: eterična ulja koja pomažu kod depresije, blagog šoka, umora i tjeskobe

Istraživanja također potvrđuju kako izloženost određenim mirisima eteričnih ulja podiže budnost, izdržljivost i energičnost.

Danas psihijatri i psiholozi sve veću pažnju pridaju novijim metodama terapije koje imaju psihološki utjecaj na raspoloženje osobe, a koja uključuju primjenu sve poznatije aromaterapije i esencijalnih eteričnih ulja. Eterična ulja su bezopasna, ali vrlo moćna sredstva, koja s obzirom na to da dolaze kao koncentrirani vitalni ekstrakti aromatičnih bilja imaju veliko terapeutsko djelovanje na naša raspoloženja, djelotvorna su kod različitih psihičkih tegoba, potiču izlučivanje tvari iz organima i jačaju imunitet.

Zbog njihovih karakteristika da djeluju antibiotično, antiseptičko, antibakterijski, antivirusno, protuupalno, stimulirajuće, tonizirajuće, sedativno, analgetično, kozmetičko i dermatološko primjenjuju se u gotovo svim granama od kućanstva, kozmetike, u poslovnim prostorima, trgovinama itd.

Istraživanja u Americi pokazala su da se u nekim trgovinama povećao promet i prodaja jer su bila ispunjena određenim mirisima eteričnih ulja; u Japanu u velikim tvrtkama i tvornicama ubacuju eterična ulja u sustave za kondicioniranje zraka što ima za posljedicu povećanje radne sposobnosti zaposlenih.


Velika terapeutska vrijednost eteričnih ulja

Njihova vrijednost je velika upravo zbog toga što je potrebna velika količina bilja da bi se dobila jedna manja količina eteričnog ulja, pa tako na primjer za 1 dl eteričnog ulja, potrebno je 460 g ružinih latica, 600 kg narančina cvijeta ili 350.000 cvjetova jasmina. Također je i sam proces odvajanja mirisa iz biljke vrlo složen, primjenom metode destilacije vodenom parom. Stoga su i mnoge drevne civilizacije smatrale mirise dobivene iz raznih aromatičnih bilja njenom „dušom“, te ih iznimno cijenile. Danas se u aromaterapiji koristi oko 250 vrsta eteričnih ulja.

Lako su hlapiva, a upravo toplina najviše uzrokuje isparavanje eteričnih ulja u atmosferu, pa se za njihovu primjenu često koriste aroma lampe, koje su ujedno i pogodne za jednostavno korištenje i postizanje ugodne atmosfere u radnim prostorima.


U aroma lampu stavite lučicu, u gornji dio ulijete vodu, nakapate par kapljica vašeg omiljenog eteričnog ulja i kako lučica gori, miris se širi prostorom i osvježava ga. Bitno je samo znati da se ne pretjeruje s količinom eteričnog ulja, te u početku uvijek kapajte samo par kapi, kako njihova prekomjerna količina ne b izazvala suprotno djelovanje.


Za osvježavanje radnih prostora možete koristiti i raspršivače, te samo u bočicu s raspršivačem od 100 ml stavite 5 ml alkohola, oko 30 – 50 kapi eteričnog ulja prema izboru (možete i kombinirati više et.ulja), te ostatak bočice napunite destiliranom vodom. Prije upotrebe uvijek dobro protresite bočicu i pošpricajte po prostoru.


Povijest

Biljni ekstrakti su se stoljećima koristili za liječenje - bilo u obliku tamjana u vjerskim obredima, u mirisima, balzamima i pomastima. Iz zapisa i slika drevnih civilizacija Egipta, Kine i Perzije vidljivo je da su eterična ulja koristili njihovi svećenici, liječnici i iscjelitelji.

Na primjer, u drevnom Egiptu, za balzamiranje mumija koristila su se eterična ulja cimeta, bora, cedra i mira. Navodno, kada je 1922. godine otkrivena Tutankamonova grobnica, unutar nje je pronađeno i nekoliko alabasternih posuda zapečaćenih voskom. Kada su posude otvorene unutar njih nalazila su se još uvijek nepokvarena esencijalna eterična ulja. Sjetimo se starih Rimljana, kao gorljivih pobornika masaža i kupki s aromatičnim biljem, te Grka s vijencima od mirisnog bilja oko glave. Iz ovoga možemo zaključiti da su drevni narodi također poznavali terapeutska svojstva mirisnih biljki, te da su u njihovom svakodnevnom životu ove biljke imale široku primjenu.

Pojam aromaterapije prvi je na zapadu uveo francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse, 1920. godine. Nakon eksplozije kemikalija u laboratoriju, na njegovoj ruci nastala je opekotina.

Uronio je ruku u prvu posudu na koju je naišao. U posudi se nalazilo lavandino ulje i na njegovo opće iznenađenje, rana je brzo zacijelila, bez ožiljaka. Nakon ovog događaja zainteresiralo ga je djelovanje eteričnih ulja iz čega nastaje moderna aromaterapija.


Stvorite ugodnu radnu atmosferu

Djelovanje eteričnih ulja putem inhalacije sastoji se od procesa u kojem receptivne stanice u sluznici nosa primaju molekule eteričnog ulja i zatim prenose signale do dijela našeg mozga koji je zadužen za intuiciju, osjećaje i stvaralaštvo, a sam proces reakcije je gotovo dvostruko brži nego kod osjeta boli. Elektrokemijske poruke koje prima olfaktorni centar u mozgu stimuliraju izlučivanje snažnih neurokemikalija u krv, koje se zatim prenose po cijelom tijelu. Stoga možemo reći da tvari koje unosimo u organizam putem mirisa eteričnih ulja utječu na kemijsku ravnotežu tijela. Istraživanja također potvrđuju kako izloženost određenim mirisima eteričnih ulja podiže budnost, izdržljivost i energičnost.

Eterična ulja se tako mogu koristiti kao „boost“ za podizanje energije, umjesto kofeinskih napitaka. Ulja za ovu namjenu su ona s citričnim ljuto gorkim mirisom. Eterično ulje limuna je veoma djelotvorno pri povećanju produktivnosti rada u uredu. Ostala ulja sa sličnim stimulativnim učinkom su grejp, mandarina, naranča, menta, bergamot, đumbir, eukaliptus, ružmarin, bosiljak.


Za tegobe sa stresom, koristite sljedeća eterična ulja:

  • Tjeskoba - bergamot, bosiljak, geranij, lavanda, matičnjak, mažuran, neroli, sandalovina.
  • Blagi šok - bosiljak, kamilica, matičnjak, paprena metvica, ružmarin.
  • Depresija - bergamot, geranij, jasmin, kadulja, kamilica, lavanda, neroli, pačuli, ruža, ružmarin.
  • Umor - bobice borovine, geranij, jasmin, kamilica, lavanda, matičnjak, neroli, pačuli, sandalovina, ylang ylang.

U slučaju iznenadnog emotivnog šoka ili stresa, preporučuje se na dlan nakapati ulje timijana i duboko udahnuti.


Linker
17. srpanj 2024 12:02