Tih pola sata tjedno koje odvojimo na sebe trebali bi nam ući u naviku baš kao pranje zubi ili čišćenje lica...
 Foto: iStock
Svima nam treba

Ovaj mali ritual razbuktat će osjetila i potpuno vas opustiti

Uranjanje u toplu kupku pruža nam osjećaj zaštićenosti i topline te djeluje umirujuće, dok nas snažan mlaz tuša razbuđuje i ispunjava poletom i energijom.

Voda je dragocjen, ali i kontradiktoran element: s jedne strane može djelovati umirujuće, a s druge može razbuditi sva osjetila i ispuniti nas energijom. U svakom slučaju, voda ima izuzetno važnu ulogu za ljepotu i zdravlje cijelog organizma. Jedna od njenih važnih funkcija je održavanje osobne higijene. No, učinak vode prilikom pranja može biti različit, ovisno o tome za kakvu se vrstu kontakta s tim elementom odlučite: uranjanje u toplu kupku pruža osjećaj zaštićenosti i topline te djeluje umirujuće i opuštajuće, dok snažan mlaz tuša razbuđuje i ispunjava poletom i energijom.

Nakon što odaberete vrstu "kontakta" s vodom koji vam u određenom trenutku najbolje odgovara, blagotvoran učinak možete dodano potencirati odabirom proizvoda za kupanje koji će vašoj koži pružiti potrebnu njegu i nahranjenost, a vas opustiti i oraspoložiti opojnim mirisima.

U kadi

Uranjanje u toplu kupku i kadu ispunjenu mjehurićima mirisne pjene užitak je koji se s malo čime može usporediti. No, takvi su trenuci obično i luksuz kakav si zbog pretrpanosti obavezama ne možemo često priuštiti. Kupanje je ritual za koji treba odvojiti barem pola sata kako bi se postigao željeni opuštajući učinak.

To su trenuci u kojima biste se trebali potpuno "isključiti" i napokon iza sebe ostaviti sve dnevne brige i probleme te mirno zaploviti prema završetku dana i okrepljujućem snu.

Svjesne važnosti rituala večernjeg kupanja kozmetičke tvrtke sve više pažnje posvećuju odabiru sastojaka pjena i ostalih proizvoda za kupanje: prirodni aktivni principi koje sadrže imaju brojna blagotvorna svojstva, ali i opojne mirise koji kupku pretvaraju u pravi kućni tretman aromaterapije s pozitivnim učinkom ne samo na tijelo nego i na raspoloženje.

Tajne savršene kupke

Uranjanje u kadu punu tople vode (temperature više od 38 Celzijevih stupnjeva) opušta napetost u mišićima, smiruje i priprema tijelo za uspavljivanje. No, potreban je oprez, jer visoka temperatura nije dobra za cirkulaciju.

Za potpuni ugođaj upalite mirisnu svijeću i pustite si neku opuštajuću glazbu.

Osim toga, visoka temperatura vode pospješuje opuštanje tkiva te, ako se dulje zadržite u vrućoj vodi, isušuje kožu. Ako patite od proširenih kapilara, ako vas muče celulit ili suha koža, a ipak se ne želite odreći užitka u toploj kupki, u vodi se nemojte zadržavati dulje od deset minuta. U tom slučaju kupku završite mlazom hladne vode usmjerenim odozdo prema gore, po cijelom tijelu ili barem samo po nogama.

Foto: iStock
Kada uronite u kadu zaboravite brige i probleme, mislite na nešto lijepo, na sve ono na čemu možete biti zahvalni...

Hidromasaža pod tušem

Tuširanje se obično doživljava kao ekspresno pranje. Traje kraće nego kupanje i, za razliku od njega, ispunjava nas energijom, razbuđuje te potiče cirkulaciju. Izmjenjivanje toplog i hladnog mlaza održava elastičnima vene i arterije, što pridonosi općem zdravlju organizma: takvo tuširanje djeluje poput gimnastike za žile, a uz to poboljšava tonus kože. Ova metoda kućne hidromasaže posebno je korisna za područje dekoltea, na kojem je koža tanja i osjetljivija te sklonija opuštanju: na tom dijelu tijela najbolje je mlaz usmjeravati tako da nekoliko puta opišete osmicu oko grudi.

Pjene i gelovi za potpuni užitak

I za kupanje i za tuširanje najbolje je odabrati kvalitetne proizvode koji zahvaljujući posebnom sastavu istovremeno njeguju kožu i pozitivno djeluju na raspoloženje. Iako su blagi, učinkovito uklanjaju nečistoću s površine kože, pružaju osjećaj svježine te zahvaljujući različitim mirisnim esencijama koje sadrže pozitivno djeluju na raspoloženje pa uobičajeni dnevni ritual pranja pretvaraju u trenutke pravog užitka.

  • Odaberite proizvode na bazi agruma ako se želite razbuditi i napuniti energijom.
  • Kupke i gelovi na bazi cvjetnih mirisa pomoći će da popravite raspoloženje.
  • Egzotični mirisi izbor su kad se poželite prepustiti mašti, opustiti i pripremiti za ugodno uspavljivanje i slatke snove.

Kratko, ali učinkovito

Nastojte se ne tuširati dulje od deset minuta, jer kraće vrijeme tuširanja smanjuje mogućnost ispiranja prijeko potrebnih masnoća s kože. Čak i ako mislite da se uz dulje tuširanje osjećate luksuznije, to ipak sačuvajte za posebne prilike. U suprotnom, koža bi mogla postati suha, a mogao bi se javiti i neugodan svrbež.

Nahranite kožu odmah nakon tuširanja

Čim izađete ispod tuša, osušite kožu, ali ne trljanjem, nego nježnim tapkanjem ručnikom. Zatim nanesite hranjivi losion kako biste 'zatvorili' hranjive tvari u kožu i zaštitili epidermalnu barijeru.

Linker
22. lipanj 2024 13:18