SHUTTERSTOCK
Čest problem

Neugode češkanja po glavi. Koji su uzroci svrbeža vlasišta

Infekcije kože, otekline, crvenilo, ćelavost i oštećena kosa također mogu biti posljedica svrbeža vlasišta

Kada nas svrbi glava često pretpostavljamo da se radi o peruti, uobičajenom problemu, međutim, postoje mnoga stanja koja mogu uzrokovati suho vlasište sa svrbežom ili sam svrbež uz prhut. Budući da je svrbež najčešći simptom, infekcije kože, otekline, crvenilo, ćelavost i oštećena kosa također mogu biti posljedica svrbeža vlasišta. O kojim uzrocima može biti riječ?

1. Prhut i seboreični dermatitis

Prhut i seboreični dermatitis najčešći su uzroci svrbeža vlasišta. Svrbež i ljuštenje su načini na koje tijelo reagira na upalu zbog prekomjernog rasta gljivica. Kvasac se obično nalazi na tjemenu i drugim dijelovima tijela gdje se nalazi više kose. Iako je prisutnost kvasca uobičajena, problem stvara njegova prekomjerna prisutnost. Perut i seboreični dermatitis kontinuirani su spektar iste bolesti koja pogađa seboreične dijelove tijela, a često će oni koji imaju ekcem imati perut. Prhut se pojavljuje na tjemenu i obično uključuje svrbež, perutanje kože, ali mnogi ne vide stvarnu upalu. S druge strane, seboreični dermatitis može zahvatiti vlasište (uključujući i osjetljivo vlasište) kao i druga područja tijela, ali osim svrbeža, perutanja ili ljuskanja kože, što može biti ozbiljno, uključuje i upalu. Karakteristike poput oslabjelog imunosnog sustava, genetike, emocionalnog stresa i prehrane mogu utjecati na stvarnu pojavu i ozbiljnost prhuti i seboreičnog dermatitisa.

2. Alergijske reakcije na hranu i šampone

Alergijske reakcije mogu se pojaviti iz brojnih izvora, ali dva najčešća izvora su hrana i šampon. Postoji toliko mnogo namirnica, kao što su prerađeni šećer, kikiriki i proizvodi od soje, koje sadrže spojeve koji uzrokuju upale i gljivice, i ako ih ne izbjegavate, vjerojatno ćete imati problema. Osim toga, ako šampon ili boja za kosu sadrži mnoštvo kemikalija, moguće je da vlasište ima alergijsku reakciju na te kemikalije, poznatu kao kontaktni dermatitis. Postoje opcije, ali jedna od prvih stvari koje biste trebali učiniti je prestati koristiti svoj trenutni šampon, boju za kosu i regenerator kako biste vidjeli hoće li problem nestati.

3. Autoimuna bolest

Psorijaza je kronična autoimuna bolest, a simptomi psorijaze uključuju uzdignute, crvenkaste, ljuskave mrlje na koži ili vlasištu. Iako znamo da je psorijaza nasljedna, stručnjaci nemaju jasno razumijevanje uzroka. Važno je da ne dopustite da psorijaza ostane bez pozornosti, jer može dovesti do svrbeža vlasišta i pogoršati se ako se ne liječi.

4. Uši

Uši se mogu smatrati nečim što se događa samo djeci u školi, međutim, to nikako ne znači da ste i sami pošteđeni. Simptomi ušiju najčešće su svrbež na tjemenu, vratu i ušima, što je alergijska reakcija na slinu koju uši proizvode. Ponekad se svrbež ne mora pojaviti dva do šest tjedana nakon infestacije, posebno kod osoba koje su zaražene prvi put. Jaja ušiju, poznata kao gnjide, sićušna su i pričvršćuju se za pojedinačne pramenove kose. To se može pojaviti kao perut, ali za razliku od ljuskica peruti, nije ih lako otresti zbog čvrstog držanja za vlas kose.

Ne dijelite češljeve

Ne koristite zajednički češljeve i četke. Ako osjetite bilo kakvu alergijsku reakciju, a niste sigurni zašto, započnite proces eliminacije kako biste lakše pronašli krivca poput kemikalije u šamponima, regeneratorima i drugim proizvodima za kosu. Također, osvijestite kakvu hranu jedete. Ako problem potraje, svakako se odmah obratite liječniku.

Linker
07. travanj 2024 22:57