Istraživanja pokazuju da alergije na hranu pogađaju do osam posto djece i do četiri posto odraslih. Do alergijske reakcije dolazi zato što imunosni sustav pogrešno prepozna neopasnu hranu kao napadača, pa kada osoba pojede nešto na što je alergična, reagira kako bi je zaštitio. To se može dogoditi unutar nekoliko minuta nakon jela, ali i satima kasnije.
Blage reakcije i one opasne po život
Reakcije mogu biti blaže, poput kožnog osipa, preko proljeva, pa do sistemske reakcije koja može biti opasna po život. Više od 90 posto svih alergija na hranu uzrokuju:
- mlijeko (više kod djece),
- jaja,
- kikiriki,
- orašasti plodovi (orasi, bademi, pinjoli, brazilski oraščići i pekani),
- soja,
- pšenica,
- riba i školjke (češće kod odraslih) te
- sezam.
Neuobičajana hrana koja izaziva alergiju
Gotovo svaka hrana može izazvati alergiju. One neuobičajenije uključuju alergiju na meso (govedinu, piletinu, ovčetinu, svinjetinu) ili na začine, poput kima, korijandra, češnjaka i senfa. Bilo koja hrana može uzrokovati teške alergijske reakcije. Ipak, najčešće ih uzrokuju kikiriki, orašasti plodovi, riba i školjke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....