SHUTTERSTOCK
u trendu

Kvasac kao novi dio vaše skincare rutine: štiti, hidratizira i obnavlja kožu

Dobro smo s njim upoznati u kuhinji, ali jeste li znali da ga često možete naći u proizvodima za njegu kože?

Osim što je jedan od glavnih sastojaka u svijetu pečenja, kvasac, točnije njegov ekstrakt, zauzeo je mjesto i na listi najboljih prirodnih sastojaka za zdravlje kože. Da, neočekivano, ali kvasac se zapravo već jako dugo koristi u svijetu njege kože, posebice u proizvodima namijenjenim zaštiti, hidrataciji i obnavljanju, a evo svi načini na koje može preporoditi i vašu kožu.


Što je ekstrakt kvasca?

Ekstrakt kvasca je zapravo ista stvar kao i kvasac samo bez sastava stanične stijenke, znači svaki kvasac koji možete naći u trgovini i koji se koristi za kruh, peciva, pivo... Iako je teško za povjerovati, kvasac je kompliciraniji nego što mislimo, on sadrži širok raspon korisnih spojeva za kožu. To uključuje antioksidativne flavonoide, vitamine B, šećere, minerale poput magnezija i cinka, masne kiseline i razne proteinske i lipidne enzime.

Možemo biti zahvalni strukturnom sastavu kvasca jer nam može smiriti upale, povećati zadržavanje vlage i posvijetliti ton kože, a evo kako on to radi.


Antioksidativna svojstva

Zbog svoje visoke antioksidativne aktivnosti kvasac je idealan za kožu. Antioksidansi služe koži jer je štite od takozvanih slobodnih radikala - supstance koje sudjeluju u inflamatornim procesima i utječu na pojave bolesti. Kvasac tako pomoću antioksidansa neutralizira te slobodne radikale u okolišu te kožu održava zdravom. Osim što održava obrambene tjelesne mehanizme, on također ubrzava proces zacjeljenja rana te štiti od UV zračenja.


Hidratacija kože

Još jedan benefit kvasca je mogućnost hidratacije kože, odnosno zadržavanja vlage na koži. Dokazano je da proizvodi koji sadrže kvasac dugoročno utječu na mogućnost kože da zadržava vlagu, a to direktno utječe i na njezinu hidrataciju.


Posvjetljivanje kože

Točnije, kvasac može pomoći u posvjetljenju hiperpigmentacije i tamnih mrlja. On posjeduje mogućnost smanjenja razine melanina, pigmenta koji definira boju kože, tako što potiskuje proizvodnju tirozinaze, enzima koji je odgovoran za proizvodnju melanina.


Smanjuje kožne upale

Beta-glukani koji se mogu izvući iz kvasca korisni su i za sprječavanje upala, a zbog brojnih antioksidativnih, protuupalnih i obnavljajućih sredstava kvasac svojim umirujućim efektima učinkovito smanjuje crvenilo, smiruje kožu i olakšava upale.

Linker
12. lipanj 2024 12:16