SHUTTERSTOCK
Novi napori

Dobri rezultati studije: Simptome apneje mogao bi smanjiti lijek za epilepsiju

Ovo stanje karakteriziraju poremećaji prestanka disanja tijekom spavanja, buđenje te često hrkanje


Lijek za epilepsiju mogao bi koristiti i onim osobama koje se bore s apnejom, izvijestili su sudionici nedavno održanog kongresa Europskog respiratornog društva. Ovo stanje karakteriziraju poremećaji prestanka disanja tijekom spavanja, buđenje i do nekoliko puta tijekom noći te često hrkanje. Međunarodna studija utvrdila je da je lijek za epilepsiju povezan s izraženim smanjenjem simptoma apneje za vrijeme spavanja.

Rezultati istraživanja, predstavljeni na spomenutom kongresu su pokazali da postoje obećavajuće opcije za one koji ne mogu koristiti uređaje s kontinuiranim pozitivnim tlakom, CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). On se, ističe profesor Jan Hedner, još uvijek smatra standardnom metodom u liječenju opstruktivne apneje tijekom spavanja.

Nažalost, mnogi su uvjerenja da se ovi strojevi ne mogu koristiti dugoročno, uglavnom zbog izazova spavanja s maskom i transporta te da je potrebno i dalje pronalaziti alternativna rješenja, prenosi The Guardian.

Obećavajući rezultati

Ispitivanje je provedeno na 300 pacijenata s opstruktivnom apnejom u snu koji nisu koristili CPAP uređaje. Sudionici su podijeljeni u četiri grupe te im je dana jedna od tri jačine sultiama (lijek protiv epilepsije) ili placebo. Uz, istraživači su mjerili disanje pacijenata, razinu kisika, srčani ritam, pokrete očiju, kao i aktivnost mozga te mišića tijekom spavanja i to na početku ispitivanja, nakon četiri tjedna te nakon 12 tjedana. Rezultati su pokazali da su oni koji su uzimali sultiame, imali do 50 posto manje slučajeva zastoja disanja i više razine kisika u krvi tijekom spavanja. Ovi su se učinci posebno pokazali kod onih koji su koristili najviše doze spomenutog lijeka. Ova otkrića, ističe profesor Hedner, upućuju na to da bi sultiam mogao biti učinkovit tretman kod apneje, međutim, da bi se doista potvrdila njegova učinkovitost, potrebno je napraviti studije na većoj skupini oboljelih.

Problem pretilosti

Spomenimo i zaključke doktorice Vjere Matković Ferreri koja napominje da bi gubitak tjelesne težine kod pretilih osoba mogao također znatno prorijediti epizode apneje.

Linker
13. rujan 2024 13:17