SHUTTERSTOCK
isprobajte

Čaj od matičnjaka pomoći će kod nesanice, ali i kod grčeva i zatvora

Možda najpoznatiji čaj koji jamči miran san je onaj od matičnjaka

Melatonin je najpoznatiji saveznik dobrog sna, no sličan učinak možemo dobiti i uz pomoć ljekovitih biljaka koje se tradicionalno upotrebljavaju za lakše uspavljivanje.

Možda najpoznatiji čaj koji jamči miran san je onaj od matičnjaka ili melise (Melissa officinalis). Djeluje protiv nervoze, ali i problema s probavnim sustavom pa je dobar izbor ako osoba uz nesanicu pati i od grčeva ili zatvora. Glavni sastojci lista matičnjaka su polifenoli ružmarinska kiselina i monoterpenski aldehidi zbog čega je ugodnog okusa i mirisa. Ova biljka nema interakcija s drugim biljnim vrstama i lijekovima, vrlo je sigurna za primjenu.

Kako se priprema

Pravilno se priprema tako da 1,5 g lista prelijete s 250 ml vode. Pije se triput dnevno. Postoje kliničke studije koje su ispitivale kombinaciju matičnjaka i valerijane kao djelotvorne mješavine u borbi protiv nesanice. No, treba biti umjeren jer su se visoke doze pokazale nepovoljnima za naš organizam. Kao i kod svih preparata, i biljnih i sintetičkih, uvijek se potrebno pridržavati upute ljekarnika o pravilnom doziranju.

Linker
06. lipanj 2024 23:30