Svijet može vrlo brzo postati jedno tužno mjesto, ako pored sebe imate partnera s kojim se ne možete smijati.
 Foto: iStock
'Nepomirljive razlike'

Znakovi da ste miljama daleko od veze iz snova, no to si ne želite priznati

Ako jedno od vas (ili oboje) počne 'slabiti', ljubav se lako može transformirati iz predivnog osjećaja u mučenje. Zato je važno na vrijeme prepoznati stvari koje vas povrjeđuju (iako ponekad toga niste svjesni) i stati tome na kraj.

Samoća je situacija u kojoj se rijetko tko želi naći. Pogotovo kad su svi oko vas u vezama, braku... No, s druge strane biti u vezi samo zato da ne budete sami je ponekad gore od samoće. Stalno čujemo priče o parovima koji su prekinuli zbog svakojakih razloga, a one najčešće fraze su 'nismo bili stvoreni jedan za drugoga' i omiljena 'nepomirljive razlike'.

Kad par nije kompatibilan, problemi brzo počnu izlaziti na površinu, što rezultira stalnim prepirkama, privremenim razdvajanjem, a u ekstremnim slučajevima dolazi i do psihičke i fizičke agresije. To su sve znakovi da bi takva veza što prije trebala završiti.

Nije pošteno da budete s nekim tko vam oduzima mir; veza je stvar razumijevanja i uzajamne zaštite. Ako jedno od vas (ili oboje) počne 'slabiti', ljubav se lako može transformirati iz predivnog osjećaja u mučenje. Zato je važno na vrijeme prepoznati stvari koje vas povrjeđuju (iako ponekad toga niste svjesni) i stati tome na kraj.

Zajedno ste kako se ne biste osjećali usamljeno

Jeste se ikad našli u situaciji da ste s nekim toliko dugo, da se bojite da nećete moći funkcionirati bez njega. Ako je to jedini razlog zašto ste još u vezi, prekinite. Dok ne naučite voljeti sami sebe, kažu psiholozi, nećete ni nikoga drugog moći u potpunosti voljeti.

Partner vam je najgori kritičar

Kad uđete u vezu, vaš partner vam treba biti prijatelj koji će vas podržati u svakoj teškoj situaciji u kojoj se nađete. Ako vas umjesto toga zlonamjerno kritizira, te nema nimalo razmijevanja očito nešto ne štima.

Nemate slični smisao za humor

Svijet može vrlo brzo postati jedno tužno mjesto, ako pored sebe imate partnera s kojim se ne možete smijati. To, naravno ne znači da se valjate po podu nakon svake izgovorene rečenice, no nije zdravo biti s nekim tko je uvijek namrgođen i kojemu gotovo ništa ne može izmamiti osmijeh na lice.

Zaljubili ste se u fantaziju

Možda ste i prije početka veza idealizirali tu osobu. Zamišljali ste ga kao dobrog, pažljvog i kao nekog tko bi učinio sve za vas. No, kad ste zaista započeli vezu, brzo ste uvidjeli da je ona miljama daleko od fantazije. No, to ne želite priznati. Ovakvo 'mazanje očiju' dovest će vas samo do dubljeg povrijeđivanja, stoga je možda vrijeme da skinite taj povez s očiju i zapitate si da li je vaš odnos zaista onakav o kakvom ste maštali.

Ne želite ga upoznati s obitelji

Ako ste u dužoj vezi upoznavanje partnerove obitelj i obrnuto, je neophodna stvar. No nije dobar znak ako to uporno izbjegavate ili ako partner stalno traži izgovore. Prvo se zapitajte zašto je to tako, a onda i poduzmite određene mjere.

Djela se ne podudaraju s riječima

Iako vam govori da vas voli, njegova djela to ne pokazuju. Najlakše je izgovoriti te dvije riječi, no ako uz to ne ide ni pažnja, nježnost, poštovanje i razmijevanje, 'volim te' vam ne znači puno. Čak i kad ga pitate 'da li je sve u redu', on kaže 'ok' ne želeći ulaziti u bilo kakve rasprave.

Foto: iStock
Umjesto da se pored njega osjećate zadovoljno i puni samopouzdanja, vi ste tjeskobni i nesigurni.

Imate udaljene i različite osobne ciljeve

Vi biste htjeli dijete, a on ne. On bi se htio preseliti u drugu zemlju u potrazi za boljom karijerom, no vi na to niste spremni. Primjera ima mnogo. Mnogi se vrlo lako kompromisom mogu riješiti, no kad su vam ciljevi i želje potpuno različiti, jedino što ćete priuštiti jedan drugome je nažalost bol.

Pored njega se osjećate nesigurno

Umjesto da se pored njega osjećate zadovoljno i puni samopouzdanja, vi ste tjeskobni i nesigurni kad god mu trebate priopćiti neku svoju odluku ili jednostavno želite iznijeti svoje stavove i mišljenja. Zbog straha što će on misliti ili reći o vama, te stvari mu radije prešutite. I gdje je tu sreća?

Stalno razmišljate o prijašnim vezama

Ako ste u vezi, a stalno razmišljate gdje biste bili sada da ste ostali s bivšim dečkom, možda je vrijeme da ispitate svoju vezu. Pogotovo, ako u većini tih maštaarija mislite da bi vam bilo puno bolje s nekim iz prošlosti.

Morate se promijeniti da vas ne bi napustio

Vjeorjatno ne postoji ni jedan par na svijetu koji je 100 posto zadovoljan sa stavovima ili ponašanjem svog partnera. Međutim, to nije valjan razlog da vas partner gleda kao ljubimca kojeg može trenirati, te da vas oblikuje i mijenja prema svojim željama.

Ljubav ne bi trebala biti preteška, a pogotovo se ne bi smjela pretvoriti u mučenje. Veza znači biti spreman na velike odluke i kompromise, ali ne biste smjeli patiti. Ako se pored partnera osjećate nesigurno, a ponekad i nevoljeno, onda možda ne biste trebali biti zajednjo. To je vrlo jednostavna logika, nemojte biti s nekim tko vas povrjeđuje.

Linker
21. svibanj 2024 17:06