Sanela Kovačević Nelly. Privatni album
nemojte i vi

Zašto se mnogi razvode nakon godišnjeg odmora? Stručnjakinja Sanela: Nažalost, mnogi upadaju u ovu zamku

Svi oni uobičajeni problemi koje parovi imaju često kao da postanu intenzivniji na godišnjim odmorima, nemojte im se prepustiti


Godišnji odmor je vrijeme za opuštanje, avanturu i kvalitetno vrijeme s voljenima. Međutim, za mnoge parove, taj naizgled idilični bijeg može neočekivano postati izvor napetosti, što dovodi do zastoja u odnosima, a u zadnje vrijeme često bude uzrok i razvodima. Najtraženiji regionalni love-coach, TV lice i popularna autorica mnogih bestselera Sanela Kovačević Nelly dala nam je dublji uvid u ovu temu. Njezine knjige tajna su koja stoji između čvrstih muško-ženskih odnosa, a bila je i stručna savjetnica za muško-ženske odnose u emisiji „Brak na prvu“. Tema godišnjih odmora i razvoda nikako joj nije strana. Nelly nam je pomogla razumjeti zašto godišnji odmori, koji bi trebali biti predah od svakodnevnog stresa, ponekad mogu istaknuti zakopana pitanja, pojačati postojeće napetosti i u prvi plan staviti nekompatibilnosti.

image
Privatni album

Postojeći problemi u vezi

Očekivanja da će godišnji spasiti odnos su nerealna.

- Godišnji odmor često sa sobom nosi visoka očekivanja, od pojedinačnih očekivanja kako bi odmor trebao izgledati do očekivanja da će se neriješeni konflikti konačno sami od sebe riješiti na odmoru. Nažalost, to je često vrijeme kada se ili produbljuju konflikti i neriješeni problemi koji su bili potisnuti izbijaju na površinu ili dolazi do novih problema. Sve se to događa ili zbog neispunjenih očekivanja (svatko ima svoju ideju kako bi odmor trebao izgledati i te ideje se nerijetko ne podudaraju) ili zbog guranja problema pod tepih koji s vremenom postaju sve veći i sve teže je pronaći zajedničko rješenje - rekla nam je Sanela.

Parovi su tijekom godine zauzeti i okupirani pa tako i izbjegavaju svoje probleme, a upravo na godišnjem odmoru zbog toga raste napetost jer su napokon suočeni jedan s drugim.

- Naime, mnogi ljudi vjeruju da će samo promjena okoline poboljšati stvari, ali to se naravno ne događa. Ako nema otvorene i kvalitetne komunikacije prije odmora, frustracija raste pa često neke stvari bivaju izrečene na neadekvatan način i često dolazi do povrede osjećaja, međusobnog prijezira i udaljavanja - pojasnila je.

A prevelika očekivanja također mogu biti uzrok problema.

- Ako pak govorimo o svježim odnosima i novim vezama, mnogi parovi se tek tada (na godišnjem) upoznaju i naglo padaju ružičaste naočale i dolazi do velikih razočaranja u odnosu na visoka očekivanja i idealnu sliku odnosa - rekla nam je.


Uvođenje novih i uzbudljivih aktivnosti tijekom godišnjeg

Prepuštanje novim, čak blesavim stvarima možda može spasiti vaš odnos. Zajedničke aktivnosti značajno utječu na emocionalno zbližavanje partnera, govori nam stručnjakinja te pojašnjava kako nakon nekog vremena u vezi nije neuobičajeno da se pojavi osjećaj dosade i rutine.

- Tada ciljano planiranje nekih aktivnosti (bilo da su u pitanju zanemareni hobiji ili isprobavanje nekih potpuno novih aktivnosti) može unijeti novu energiju u odnos. Dakle, dijeljenje iskustava stvara osjećaj uzbuđenja, znatiželje i tako se jačaju emocionalne veze, no osim planiranja kvalitetno provedenog zajedničkog vremena važno je i vrijeme koje provodimo sami sa sobom - kaže nam Sanela.


Balans između zajedničkog vremena i osobnog prostora

Provođenje vremena s partnerom je itekako bitno, ali svoje vlastito vrijeme i osobni prostor nikada ne biste trebali žrtvovati.

- Njegovanje vlastitih interesa i vlastite individualnosti čini nas privlačnima partneru ili potencijalnom partneru, i ovo jednako vrijedi i za muškarce i za žene. Koliko je važno ne zanemariti vezu, toliko je važno ne zanemariti sebe i održavati vlastiti identitet izvan veze, da bi se održao zdrav balans u odnosu - poručila je.


Važnost rada na emotivnom odnosu tijekom cijele godine

- Ključno je raditi na odnosu tijekom cijele godine, prepoznati probleme na vrijeme i ne čekati zadnji čas da se počnu rješavati jer svako zanemarivanje problema vodi u novi, dublji problem. Zato je ključna otvorena komunikacija s naglaskom na razumijevanje i aktivno slušanje partnera. Parovima u krizi uvijek naglašavam da nastoje razumjeti prije nego traže razumijevanje te da se ne boje pokazati ranjivost što će postaviti temelje za potpuno drugačiju komunikaciju - rekla nam je Sanela te naglasila kako je također važno ne zauzimati obrambeni stav i preuzimati odgovornost za vlastito ponašanje kada je to potrebno jer, kako kaže, prebacivanje odgovornosti nikada neće dovesti do rješenja problema.


Usklađivanje ritmova i interesa tijekom odmora

Loša komunikacija jedan je od najvećih problema u vezama, ali isto tako sam njezin izostanak možda je još veći.

- Rješenje problema se prije svega postiže kroz otvorenu i iskrenu komunikaciju. Parovi bi trebali redovito odvajati vrijeme za razgovor, i razgovarati ne samo o svakodnevnim problemima, već i o svojim osjećajima, strahovima, željama, snovima. Sve to otvara prostor za razumijevanje i empatiju, i za emocionalno povezivanje - naglasila je.


Planiranje odmora i postavljanje realnih očekivanja

- Prije samog godišnjeg odmora važno je razgovarati o očekivanjima jer nejasno komunicirana ili nekomuniciranja očekivanja često vode ka frustraciji. Suprotno tome, ako znamo što druga strana očekuje od odmora, lakše je uskladiti očekivanja i napraviti kompromise. Zato je korisno unaprijed planirati neke aktivnosti, bilo da je riječ o zajedničkim aktivnostima ili o vremenu za sebe i razgovarati o željama, budžetu, idejama - kaže nam Sanela i dodaje kako se parovi jako često svađaju zbog financija i da je zato važno unaprijed odrediti budžet i planirati troškove kako ne bi došlo do neočekivanih iznenađenja.

Često samo planiranje odmora može biti izvor sukoba. Bitno je izraziti svoje želje i ne pretpostavljati da druga strana zna što želite.

- Možda jedno želi aktivan odmor koji podrazumijeva stalni pokret, a drugo ležanje na plaži ili pak jedno želi malo ekskluzivniji odmor, dok drugo želi nešto jednostavno i povoljno. Svakako je bolje o svemu razgovarati ranije kako bi se pronašao kompromis, a ne pretpostavljati da druga strana može čitati misli. Tu dolazi do najvećih problema jer ljude često ne povrijede partneri koliko vlastita očekivanja i pretpostavke - poručila je.


Komunikacija kao ključ uspješnog odnosa

Točno o ovome Sanela je pisala u svojoj najnovijoj knjizi „Pronađi i osvoji pravog muškarca“ gdje ističe važnost kvalitetne komunikacije u izgradnji partnerskih odnosa.

- Naime, mnogi odnosi pucaju baš onda kada trebaju postati ozbiljniji, upravo zbog nekomuniciranih, često visokih očekivanja utemeljenim na zamišljenim idealima koji nemaju veze sa stvarnošću. Zato je važno pitati, a ne pretpostavljati i ne podcjenjivati važnost otvorene komunikacije - govori nam. Dodaje kako slabljenje zdrave komunikacije nije neuobičajeno za dugogodišnja partnerstva i brakove.

- Svaki odnos prolazi kroz određene faze koje mogu ukazivati na to da je najbolje prekinuti, no prekid ne mora uvijek biti rješenje. Uz pravilnu komunikaciju, odnosi se mogu popraviti i postati puno bolji, čvršći i kvalitetniji. Naravno, ponekad parovi ne uspijevaju pronaći zajednički jezik kada gotovo svaki razgovor završava svađom i tada bi bilo poželjno potražiti stručnu pomoć - zaključuje.

Linker
07. rujan 2024 22:01