Primjer seksualnog narcisa je Patrick Bateman, lik kojeg glumi Christian Bale u filmu Američki psiho

 LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
jeste li među njima

Zanimljivi rezultati istraživanja: Seksualne narcise prepoznat ćete i po jednoj nepoželjnoj izvedbi u krevetu

Ovih trinaest oblika ponašanja dobri su znakovi da bi vaš partner mogao biti narcisoidan

Ako je osoba narcis kada je u pitanju seks, vjerojatnije je da će imati neugodnih problema u spavaćoj sobi, barem tako tvrdi novo istraživanje. Naime, istraživači su ispitali više od tisuću odraslih muškaraca o njihovim seksualnim životima i njihovoj razini ‘seksualnog narcizma‘. Seksualni narcizam imaju osobe koje imaju napuhan i nerealan pogled na vlastitu seksualnost i često žele ugoditi samo sebi tijekom seksa.

Istraživači su otkrili da su sklonost prema preuranjenoj ejakulaciji i poteškoće u postizanju orgazma povezane sa seksualnim narcizmom. Muškarci koji imaju ovo stanje (ili poremećaj) jako su vođeni postizanjem vlastitog zadovoljstva i brinu puno više o svom orgazmu nego orgazmu svog partnera.

Primjer seksualnog narcisa je Patrick Bateman, lik kojeg glumi Christian Bale u filmu Američki psiho iz 2000. godine. U nezaboravnoj sceni, Bateman opsesivno napinje mišiće i promatra se u ogledalu dok se seksa s prostitutkom.

Novu studiju proveli su istraživači sa Sveučilišta Valparaiso u Indiani i Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti.

- Različite crte osobnosti i poremećaji (kao što je narcizam) povezane su sa seksualnim reakcijama i zadovoljstvom - rekao je autor studije profesor David L. Rowland sa Sveučilišta Valparaiso za Daily Maily.

Profesor ističe kako je njihovo istraživanje potvrdilo rezultate prijašnjih studija da narcizam ima negativan utjecaj na seksualno zadovoljstvo, ali nova studija je dala i novu perspektivu o tome kako ova crta osobnosti također može utjecati na muškarčevu seksualnu reakciju tijekom partnerskog seksa.

image

Je li sebičnost u spavaćoj sobi pokazatelj narcisoidnosti?

SHUTTERSTOCK

Kako su istraživači došli do rezultata?

Studija je objavljena u časopisu Sexual and Relationship Therapy. U njoj je sudjelovalo 1297 muškaraca, u dobi od 18 do 85 godina, a za studiju su popunjavali online upitnik.

Upitnik je sadržavao i pitanja o medicinskim stanjima, seksualnim disfunkcijama i seksualnima vezama unazad dvije godine. Isto tako, ispitanici su ispunili Hurlbertov indeks seksualnog narcizma, gdje su morali ocijeniti u kojoj se mjeri slažu s određenim izjavama.

Oni s visokim stupnjem seksualnog narcizma su se snažno slagali s izjavama kao što su "Tijekom seksa, ja volim biti glavni", "Vjerujem da imam poseban način vođenja ljubavi", "Emocionalna bliskost može lako stati na put seksualnom užitku" i "Zadovoljiti sebe tijekom seksa je najvažnije".

Istraživači su otkrili da je vjerojatnije da muškarci s visokim stupnjem narcizma imaju seksualnog partnere, češće se seksaju i masturbiraju te su više zainteresirani za seks. No, zanimljivo je da su, isto tako, bili manje zadovoljni seksom i vezom, a vjerojatnije da su više voljeli masturbaciju nego seks.

Narcisoidni muškarci također su više seksualizirali ljude i situacije, a imali su i veću ‘autoerotsku orijentaciju‘, a to je dobivanje seksualnog zadovoljstva kroz stimulaciju vlastitog tijela. Isto tako, tijekom seksa najvažnije im je vlastito seksualno zadovoljstvo, i to u obliku orgazma, a ne iz intimne interakcije s partnerom.

- Također su skloniji brzoj ejakulaciji i poteškoćama u postizanju orgazma - naveli su autori studije.

S obzirom na to da im je jedini cilj postići vlastito seksualno zadovoljstvo, jasno je zašto je moguća preuranjena ejakulacija, ali je teže objasniti kako je seksualni narcizam povezan s poteškoćama u postizanju orgazma. Budući da se ljudi sa seksualnim narcizmom prvenstveno fokusiraju na ono što žele, moguće je da to nije uvijek dovoljno za postizanje vrhunca.

Istraživači naglašavaju da nisu mogli razlikovati korelaciju od uzročnosti.

- Ovo je korelacijsko istraživanje, stoga treba biti oprezan u donošenju uzročnih zaključaka, na primjer, navodeći da je narcisoidnost uzrok smanjenog seksualnog zadovoljstva i zadovoljstva u vezi ili problema sa seksualnom odgovorom tijekom partnerskog seksa. Jer i drugi čimbenici, koji nisu bili dio naše studije, mogu biti odgovorni za ove ishode - zaključio je Rowland.


Prepoznajte narcisoidni poremećaj ličnosti

Ovih trinaest oblika ponašanja dobri su znakovi da bi vaš partner mogao biti narcisoidan:

 • Ne drži do vašeg mišljenja
 • Misli da je bolji od svih
 • Mora uvijek biti u pravu
 • Manipulira vama
 • Kontrolira vas
 • Potrebno mu je divljenje
 • Ne pokazuje razumijevanje i empatiju
 • Glumi žrtvu
 • Okrivljuje vas
 • Laže
 • Ne osjeća krivnju
 • Zao je i ponaša se zlostavljački
 • Uživa u vašoj patnji
Linker
26. travanj 2024 15:56