SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Zaljubila sam se u najboljeg prijatelja. Trebam li mu to reći?

Je li riječ o nekakvoj usputnoj, kratkotrajnoj navali emocija ili su vaši osjećaji puno dublji od toga


Zaljubila sam se u dugogodišnjeg najboljeg prijatelja. Bojim se da bih, ako mu to priznam, mogla izgubiti prijatelja. Ne znam što da učinim, trebam li mu to otvoreno reći ili je bolje da potisnem svoje osjećaje kako ne bih uništila divno prijateljstvo?"

  • Lorena, Šibenik

Zaljubiti se u najboljeg prijatelja nije tako teško kao što se možda čini i nije bez razloga upravo to tema brojnih romantičnih filmova, serija ili knjiga. Jedan dan svom prijatelju pričate o nekom zgodnom muškarcu kojeg ste vidjeli u teretani, a već idući dan vaš prijatelj postaje onaj koga ne možete izbaciti iz glave. Logično je da se u početku takvi osjećaji čine čudnim, no to ne znači da su pogrešni ili nedopušteni.

- Primijetite li da su osjećaji prema prijatelju od "sviđa mi se ta osoba" prešli u "zaista me jako privlači", to može biti prilično zbunjujuće. No, kad bolje razmislite, nije baš niti tako neobično da provođenje mnogo vremena s osobom koja vam se sviđa i koju cijenite dovede do razvoja romantičnih osjećaja. No, pitanje je što tada učiniti. A to je prilično teška odluka koja iziskuje mnogo razmišljanja i introspekcije - kaže psihoterapeutkinja i bračna terapeutkinja Kristal DeSantis, dodajući da ne postoji univerzalan odgovor što biste trebali poduzeti jer svatko za sebe mora odlučiti što je najbolje za njega i to prijateljstvo u određenom trenutku.


Što stvarno osjećate

Ono u čemu se stručnjaci slažu jest da u takvoj situaciji trebate uzeti malo vremena kako biste dublje istražili i shvatili vlastite osjećaje. Kako kaže DeSanctis, ponekad može biti riječ samo o prolaznoj iskri, a ponekad to može prerasti u nešto veće i važnije. Stoga je vrlo važno da osvijestite je li riječ o nekakvoj usputnoj, kratkotrajnoj navali emocija ili su vaši osjećaji puno dublji od toga. Primjerice, ako ste nedavno prekinuli neku vezu, zapitajte se ne pokušavate li možda ugodu platonske ljubavi nesvjesno iskoristiti kako biste ublažili bol zbog ljubavi koju ste izgubili. Zapitajte se uživate li u njegovom društvu kao u društvu bilo kojeg prijatelja ili zamišljate da ste intimniji s njim. Prema dr. Sabrini Romanoff, kliničkoj psihologinji i profesorici na Sveučilištu Yeshiva u New Yorku, postoje mnogi znakovi koji vam mogu reći jeste li zaista zaljubljeni u svog prijatelja.

- Ako osjećate ljubomoru kad on govori o svom ljubavnom životu, želite provoditi što više vremena s njim (više nego s drugim prijateljima), redovito pregledavate njegove profile na društvenim medijima, više brinete o svom izgledu kad ste s njim, analizirate njegove riječi i poruke, zamišljate kako bi bilo ljubiti se i maziti s njim, stalno ga spominjete i razmišljate o njemu i kad nije uz vas, to bi sve moglo upućivati na to da za tu osobu zaista gajite osjećaje koji su dublji od samo prijateljskih - kaže dr. Romanoff.

image
SHUTTERSTOCK

A što je s druge strane?

Prije nego što odlučite otkriti svoje osjećaje, bilo bi dobro da pokušate shvatiti kakve osjećaje gaji za vas vaš prijatelj. Kako je riječ o vrlo bliskom prijatelju, vjerojatno znate kako se ponaša kad mu se netko sviđa. Pokazuje li znakove nervoze kad je s vama, pokušava li koketirati, zadržava li dulje kontakt pogledom neko prije? To bi moglo upućivati na to da i on dijeli vaše osjećaje. S druge strane, ako nije zagrijan za vas u romantičnom smislu, primijetit ćete da nije zainteresiran za neke intimne trenutke ili koketiranje ili da ne pokazuje ljubomoru kad govorite o drugim muškarcima koji vam se sviđaju. Važno je i je li on otvoren za vezu u ovom trenutku ili je možda usred prekida veze ili je nedavno prekinuo i želi neko vrijeme biti sam. - Osjetite li da se i vaš prijatelj možda zaljubljuje u vas, rizik da ćete izgubiti jedno lijepo prijateljstvo ako otkrijete svoje osjećaje bit će znatno niži - kaže DeSantis.

Ako ste dobro razmislili o svemu i shvatili da prijatelj ne osjeća isto te zaključili da vam je vaše prijateljstvo važnije od moguće veze koja možda ionako ne bi uspjela, može biti teško nastaviti dalje prijateljevati skrivajući prave osjećaje. - Ono što vam može pomoći da smirite i sredite svoje osjećaje jest da prijateljstvu date malo prostora, provedete više vremena s drugim prijateljima ili osobama u čijem društvu uživate, kao i da se posvetite nekim zanimacijama i aktivnostima u kojima vaš prijatelj neće sudjelovati - kaže DeSantis.

S druge strane, savjetuje da, ako ste odlučili otkriti svoje osjećaje, učinite to iskreno i direktno, bez nekih velikih romantičnih ispada i gesta koje bi ga mogle uplašiti. - A kad izgovorite sve što ste naumili, dajte prijatelju vremena da to procesuira. Budite spremni da će situacija među vama biti pomalo čudna dok oboje razmišljate o tom novom aspektu vašeg odnosa. Pokažite razumijevanje za njegovu reakciju i za to što će mu možda biti potrebno neko vrijeme da razmisli o svemu. Iskoristite to vrijeme da i vi još malo proanalizirate svoje osjećaje - kaže dr. Romanoff.


Kako dalje ako osjećaji nisu uzvraćeni

Ako ste prijatelju rekli što osjećate i otkrili da i on osjeća isto, to je divno, no imajte na umu da poznavati nekoga kao prijatelja nije isto što i poznavati nekoga kao ljubavnog partnera.

- Otvoreno razgovarajte o svojim snovima i nadama, o tome kako svatko od vas vidi vašu vezu, kao i o planovima za budućnost. I učinite sve što možete da sačuvate svoje prijateljstvo jer je to odličan temelj za vaš budući ljubavni odnos - napominje DeSantis. Ako, pak, reakcija vašeg prijatelja nije bila onakva kakvoj ste se nadali, budite spremni da vam to neće biti lako odmah prihvatiti. - Podsjetite sami sebe da to nije nešto što on može kontrolirati jer će vam to pomoći da odbijanje ne doživite osobno. No, želite li nastaviti dalje sa svojim životom, trebali biste se ipak na neko vrijeme udaljiti od svog prijatelja kako biste si dali vremena da zacijelite svoje osjećaje. Ako imate zajedničko društvo, ne morate bježati od grupnih situacija, no situacije "nasamo" mogle bi biti bolne i neugodne te bi ih bilo bolje izbjegavati neko vrijeme - kaže dr. Romanoff savjetujući da se okružite drugim prijateljima, upoznajete što više novih ljudi te, ako je potrebno, porazgovarate o tome sa stručnom osobom.

- Jednog dana možda ćete opet poželjeti da budete prijatelji, no sasvim je u redu priznati da vam je to trenutačno previše bolno. Budite ponosni na sebe zbog toga što ste bili iskreni sa svojim prijateljem i ne zaboravite da to jedno odbijanje ne znači da je život gotov. Trebat će vam malo vremena da se oporavite, ali hoćete i sasvim sigurno ćete opet biti OK - zaključuje dr. Romanoff. 3

Linker
12. svibanj 2024 09:03