Seksualni užitak vrijedan je truda, zar ne!?
 Foto: iStock
SVIJET SEKSA

Začinite seksualni život, s partnerom ili bez njega

Predigra može trajati cijeli dan - donesite partneru doručak u krevet, šaljite si znakovite ili romantične poruke tijekom dana, spontano se ljubite i grlite, nazovite samo zato da biste se čuli, a, iznad svega, neka sve to ide polako. Naravno, uvijek ima prostora i za brzi seks, ako vam je došlo, ali opet, čemu žurba?

Zabrinjavajuće zvuče rezultati nacionalnog istraživanja seksualnih navika Australaca provedenog 2014. godine; pokazalo se da ljubav vode rjeđe nego deset godina ranije, a lanjsko je istraživanje u istoj zemlji pokazalo da jedan od pet parova vodi ljubav manje od jednom mjesečno.

Možemo se nadati da je pad seksualnog raspoloženja pogodio samo južnu hemisferu, no to je malo vjerojatno - i neke europske studije sugeriraju ovakav trend.

Elise Carr, australska stručnjakinja za tantrički (drevno indijsko učenje koje povezuje emocije, seks i erotiku) seks, poručuje da ni jedan osoba, pa tako ni ona koja nema partnera, ne treba biti zakinuta za seksualno zadovoljstvo.

Parovi bi, kako bi ostali dulje zainteresirani jedno za drugo, trebali imati svojevrsnu predigru već od trenutka kad otvore oči, a samci bi se, savjetuje Elise Carr, trebali detaljno upoznati kroz samomasažu od glave do pete.

NAJVAŽNIJE JE BITI ISKREN

Kako bismo svi skupa unijeli malo više uzbuđenja među plahte, prvi i najvažniji korak je iskrenost - prema sebi i prema partneru.
- Bez obzira na to jeste li u vezi ili niste, nema razlike - najvažnije je istražiti i upoznati sebe kao senzualno biće. Duboka veza sa samom ili samim sobom može probuditi nešto što niste nikad prije vidjeli, može doprijeti do svih područja vašeg života, uključujući i najdublju intimu, vaš seksualni život - ističe Elise Carr.

PROVODITE KVALITETNO VRIJEME ZAJEDNO

Ljubavne veze, baš kao i seksualni život, trebaju vašu punu pozornost kako bi cvjetale. Kako bi to postigli, Elise Carr potiče parove da dogovore vrijeme koje će provesti zajedno. I naknadno o tome više nema pregovaranja i raspravljanja.

- To može značiti da dogovarate zajednički izlazak svake večeri, budite se ujutro mazeći se i razgovarajući, dijelite jelo koje ste zajedno pripremili, nakon toga šećete u prirodi... Što god izabrali ili kako god to izgledalo, važno je samo da budete zajedno i da ste pritom posvećeni jedno drugom - savjetuje Elise Carr.

BUDITE POTPUNO PRISUTNI

Kad provodite vrijeme sa svojim partnerom, važno je da ste u potpunosti zajedno, bez telefona, televizora i drugih ometala - ističe Elise Carr.

- A to je osobito važno kad vodimo ljubav. Gledajte se u oči dok vodite ljubav, vjerojatno će vam se svidjeti. Gledanjem duboko u oči, bez obzira na to jesmo li goli ili odjeveni, otkrivamo tko onaj drugi uistinu jest i naše duše se povezuju. Ovo je važno za ljubavni par, jer to je sasvim posebna prilika za stvaranje dublje intimne povezanosti. Takvim promatranjem pokazujete ranjivost, ali i testirate povjerenje koje međusobno dijelite.

PREDIGRU POČNITE PUNO PRIJE POSTELJE

Svoje klijente Elise Carr ohrabruje da prigrle i prihvate svaki trenutak u svom životnom putovanju te da isto pravilo prenesu i u svoj ljubavni i seksualni život.

- To može značiti da donesete partneru doručak u krevet kao iznenađenje, da si šaljete znakovite ili romantične SMS poruke ili e-mailove tijekom dana, da si pomognete oko kaputa, oko otvaranja vrata, da se spontano ljubite i grlite, da se nazovete samo zato da biste se čuli, a, iznad svega, da to sve ide polako i ugodno - kaže E. Carr.

Naravno, uvijek ima prostora i za brzi seks, ako vam je došlo, ali opet, čemu žurba, pita ona? Stvorite i prihvatite svakodnevne male trenutke kako biste održavali vatru vaše strasti i ljubavi. S vremenom oboje ćete biti spremniji i davati i primati.

SPOJENA SRCA, UMOVI, DUŠE I TIJELA

Dobar dio savjeta Elise Carr temelji se na načelima tantre. Kako bi dublja veza uopće mogla biti stvorena, povezani trebaju biti naša srca, umovi i duše, a ne samo tijela. To nas vodi od vođenja ljubavi do suštine ljubavi, poručuje ona.

STVORITE VRIJEME SAMO ZA SEBE

Bez obzira na to jeste li u ljubavnoj vezi ili ste neovisni, važno je imati vrijeme samo za sebe.

- Savjetujem jutarnje vježbe ili ritual. Može trajati nekoliko minuta ili nekoliko sati, ovisno o vašem dnevnom rasporedu - kaže Elise Carr. - Nije toliko važno koliko posvećenost svojoj osobi traje, važno je da za to vrijeme častite sebe i punite vlastitu šalicu, ničiju drugu. Što će taj ritual uključivati, ovisi o osobnom izboru. Kako kaže Elise Carr, to može biti istraživanje vlastitog tijela kako biste otkrili što vam se sviđa ili može biti uživanje u šalici čaja. Ako vas hrani i ako vam godi, na pravom ste putu.

NAUČITE VODITI LJUBAV SA SOBOM

Istodobno, Elise Carr savjetuje da istražite intimnost na razini različitoj od one koju imate s partnerom. Uživanje sa samom sobom više je od otkrivanja kakvi dodiri vam odgovaraju i od samozadovoljavanja radi "pražnjenja". Može to biti uživanje u dobroj knjizi, opuštanje u mirisnoj kupki, pijuckanje šampanjca i nazdravljanje sebi ili ugodno milovanje vlastitog tijela.

- To je sveto vrijeme u kojem ugađate sebi, to je dar za sebe - kaže Elise Carr. - A ako tako odlučite, dio svoje najdublje intime možete podijeliti s partnerom, sadašnjim ili budućim, kako biste mu lakše pokazali što trebate, želite i volite.

Linker
18. srpanj 2024 11:20