Romantic moment in the bedroom – Sexy woman standing seductively at the bedroom door

 SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Volimo se i planiramo zajednički život, ali kad mi je rekla jednu rečenicu, ostao sam šokiran

Ponekad je razlog sasvim banalan, veza postaje jača, a i seks namjerniji

U vezi smo dvije godine i selimo u zajednički stan. Jako me iznenadila rečenicom kako želi da spavamo u odvojenim sobama jer će nam tako veza biti još bolja. Do sada nije bilo razgovora o tome i ne razumijem otkud najednom taj zahtjev.

  • Ivan M.

Iako je najčešće slučaj da parovi spavaju u odvojenim krevetima kako bi se bolje naspavali jer obično jedan hrče, a drugom se partneru teško naspavati, sve je češće uvjerenje kako je odvojeno spavanje jedan od alata koji može poboljšati intimnost i učestalost seksualnih odnosa u vezi. Tome pridonose i mnogi parovi koji o tome sve otvorenije pričaju, a potvrđuju da im je veza dobra. Dakako, to nije univerzalan savjet i ne djeluje na sve parove jednako, no isto tako možda i ne treba biti razlog za zabrinutost. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest taj da s partnericom otvoreno razgovarate, iznesete joj svoje bojazni i dogovorite se o spavanju. Možda se možete naći na sredini pa kombinirati - spavati u zajedničkom krevetu i ponekad svatko u drugoj sobi. Važno je da iskreno razgovarate o razlogu njezina zahtjeva, pa ćete prema tome moći naći i rješenje na obostrano zadovoljstvo.

Kvalitetan san, bolja veza

Ako je u pitanju kvaliteta sna, ne bi trebalo biti nikakvog razloga za (vaš) strah jer kvalitetan san jamči i kvalitetnu vezu. Brak je puno bolji kad su svi odmorni i nisu mrzovoljni. Kada ste odmorni, općenito ste strpljivija, ugodnija i ljubaznija verzija sebe, a kad ste iscrpljeni, vjerojatnije je da ćete se probuditi mrzovoljni i razdražljivi. Još je studija iz 2013. na Sveučilištu California u Berkeleyu potvrdila da će se parovi nakon lošeg sna češće i žešće svađati.

Neka istraživanja koja su provele različite organizacije i zaklade za spavanje govore da od 11 do čak 40 posto parova spava odvojeno.

Iako, dakako, neki parovi mogu spavati odvojeno zbog bračnih razmirica, to je puno češće iz praktičnijeg razloga, poput onog da partneri žele dobar san. Prema istraživanju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pittsburghu, nemirno spavanje ili hrkanje partnera krade ovom drugom 49 minuta sna svake noći.

Nije univerzalan recept

No, ako maknemo sve te razloge, ostaje činjenica da mnogi kažu da je spavanje u odvojenim krevetima dovelo do bolje intimnosti. O tome su napisane i knjige. Primjerice, spisateljica Rachel Kramer Bussel, autorica knjige "Dirty Dates: Erotic Fantasies For Couples", tvrdi da se njezin odnos s dečkom poboljšao kada su prestali dijeliti krevet. Odvojene spavaće sobe mogu poboljšati intimnost jer, pojasnila je Bussel, "kada smo zajedno u krevetu, to je naše vrijeme da budemo jedno s drugim, a ne samo generičko vrijeme za odlazak u krevet koji slučajno dijelimo. Tamo smo jer oboje želimo biti tamo". Još je poznatija knjiga "Sleeping Apart Not Falling Apart" komunikacijske stručnjakinje Jennifer Adams. Ona i njezin suprug spavaju odvojeno 15 godina. Za Chicago Tribune je svojevremeno izjavila da je to pridonijelo dubljoj komunikaciji između njih i boljem noćnom odmoru.

- I još uvijek uskačemo jedno drugom u krevete, a ja ću ležati u njegovom krevetu noću dok me ne izbaci jer želi ići spavati. Uspijevate jer želite da uspije - ističe Adams. No, iako su ona i suprug, desetljeće i pol kasnije, još uvijek ludo zaljubljeni i još uvijek sretno spavaju u odvojenim krevetima, susrela se s mnogim začuđujućim pitanjima jer je to još uvijek tabu i često se povezuje problemima u vezi. Nerijetko se i za označavanje braka bez seksa, navodi Adams, koristi i slika Meryl Streep i Tommyja Leeja Jonesa kako spavaju odvojeno u sceni na početku filma "Hope Springs" (Začin za brak). No, brak je ono što se vi dogovorite i zajednički postavite dogovorene granice.

Šteti li to vezi ili ne

- Ako možete razgovarati sa svojim partnerom i imate tu slobodu u vezi da budete svoji i da vaše potrebe budu zadovoljene, onda je ovo samo jedna od onih dodatnih stvari koje se u vezi pojavljuju, kao i ako želite promijeniti prehranu, a partner ne, ili želite započeti aktivnosti koje vaš partner ne želi - pojašnjava Adams.

Iako ovaj aranžman dobro funkcionira kod nekih parova, kod drugih može "zategnuti odnos", ovisno o tome zašto su se uopće odlučili preseliti u odvojene sobe.

- Šteti li to vezi, nalazimo u odgovoru na pitanje zašto spavaju odvojeno? Slažu li se oba partnera s tim? Je li to privremeno? - kaže Becky Whetstone, bračna i obiteljska terapeutkinja. Navodi i primjere:

- Ako vi i vaš supružnik spavate odvojeno kako bi vaša djeca ili kućni ljubimci umjesto toga mogli spavati u krevetu, ta bi odluka potencijalno mogla stvoriti sukob s partnerom. Gotovo uvijek će vam to zamjeriti jer dobiva poruku da nije na prvom mjestu. U zdravom braku vaš je supružnik na prvom mjestu, osim, u rijetkim i privremenim okolnostima - tumači terapeutkinja.

Njegujte intimnost

Još je jedna važna stvar koju terapeuti ističu ako se dogovorite da ćete spavati odvojeno.

- Ako vam zajedničko spavanje gradi vezu i intimnost, a ne samo seksualnu povezanost, tada gubitak tog zajedničkog vremena zahtijeva napore oba partnera da nadoknade taj gubitak negdje drugdje - naglašava terapeut Kurt Smith, dodajući da je itekako moguće da parovi koji spavaju odvojeno njeguju intimnost - samo se trebaju više potruditi da to učine.

- Jedan partner često je više za odvojene sobe od drugog. Stoga se taj treba češće javljati supružniku kako bi pružio sigurnost da je i dalje tu za njega. Par koji trenutno savjetujem već nekoliko godina spava u odvojenim spavaćim sobama. Ona misli da je to sjajno jer se mirno naspava, ali on to mrzi jer je to također ubilo njihovu intimnost - rekao je svojevremeno Smith za HuffPost i dodao: - Da bismo to riješili, pregovaramo o nekoliko noći mjesečno kada spavaju zajedno, kao i da se više potrude da se češće fizički dodiruju, poput maženja dok zajedno gledaju neku emisiju. Također se savjetuje ostaviti otvorena vrata, kako bi vaš partner znao da je dobrodošao u bilo koje vrijeme.

Politika otvorenih vrata

- Preporučio bih partnerima da ne budu previše zagriženi u vezi s ‘mojom sobom‘ i ‘tvojom sobom‘, ograničavanjem pristupa ili zaključavanjem vrata jer to može dovesti u pitanje povjerenje na kojem je odnos utemeljen, izazvati sumnje i uzrokovati da se partner osjeća isključenim ili odbačenim - savjetuje terapeut. Također, ako je moguće, sinkronizirajte raspored spavanja. Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme može biti nezgodno ako partneri imaju različito radno vrijeme ili ako je jedan više noćna ptica, a drugi ranoranilac. Ali dajte sve od sebe da se potrudite.

- S obzirom na to koliko smo svi zauzeti, partnerima će možda biti teže pronaći vremena za redovito međusobno povezivanje, a gubitak spavanja u istom krevetu može im to vrijeme još dodatno smanjiti. Međutim, važno je pronaći zajedničko vrijeme i sigurno je da gdje ima volje, parovi mogu naći i način da se češće povezuju - rekao je Smith.

Ako se odlučite na spavanje u odvojenim sobama, očekujte mješovite reakcije drugih.- Neće svi razumjeti vašu odluku da spavate u odvojenim spavaćim sobama i to je u redu - ističu terapeuti.

Linker
13. srpanj 2024 04:58