SHUTTERSTOCK
Vruća linija

Trebam li priznati da sam ‘šarao‘ dok smo počinjali vezu? Stručnjaci: Postoje trenuci u kojima treba čuvati tajnu

Ako ste imali aferu koja je trajala neko vrijeme, znači da to nije rezultat pijane noći, nego ste više puta svjesno donijeli takav izbor

Dok smo sadašnja djevojka i ja još bili u fazi zbližavanja, mjesec-dva prije nego što smo postali intimni, nekoliko sam puta spavao s prijateljicom iz šireg društva. Bilo je to samo zbog seksa i za mene i za nju. Poslije sam rijetko sretao tu prijateljicu, no sada, otprilike dvije godine poslije, njih dvije počele su se družiti. Prijateljica se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, no ja ne znam kakve su joj namjere. Je li dobra odluka sve reći djevojci? Ili je bolje da šutim jer se sve dogodilo prije nego što je naša veza zapravo počela?

  • Marko, Zadar


Strogo kronološki gledano, ako se sve dogodilo prije nego što ste počeli vezu sa sadašnjom djevojkom, afera s prijateljicom nije prevara. Ali, ljudski gledano, kada bi vaša djevojka saznala za nju, sigurno bi se osjećala prevareno. U prilog tome govori i činjenica da joj dvije godine niste spomenuli što se dogodilo, kao i vaša novonastala dilema oko toga hoćete li sada propjevati. Uostalom, kako bi vama bilo doznati da je vaša djevojka, dok ste oblijetali oko nje, švrljala uokolo, i to s nekim koga poznajete?

Naravno, možemo se zapitati o motivima te prijateljice. Dosad nije pokazala da vam želi napakostiti i moguće je da joj vaša seksualna afera ne predstavlja ništa te da se s vašom djevojkom druži isključivo iz prijateljskih pobuda, no moguće je i da je prije dvije godine imala neke druge ideje s vama u vezi te sada traži neki oblik zadovoljštine, pa bi joj s vremenom nešto moglo izletjeti, slučajno ili namjerno. I tu dolazimo do vas jer tek vas je prijetnja da bi ona mogla nešto reći navela da se upitate trebate li biti iskreni prema svojoj djevojci. U prethodne dvije godine, kako se čini, to vas pitanje baš i nije mučilo.

image
SHUTTERSTOCK

Nepotrebna bol

Iskrenost je jedan od temelja kvalitetne veze, pa ako volite svoju djevojku i želite i dalje biti s njom, iskrenost se podrazumijeva. S druge strane, priznanje nevjere, bez obzira na tehničke uvjete u kojima se dogodila, može ozbiljno poljuljati povjerenje vaše djevojke u vas, toliko da se možda nikad neće vratiti na sadašnju razinu. Opet, koliko god vam priznanje izgledalo loše, bolje je da vaša djevojka to čuje od vas, makar i s dvije godine zakašnjenja, nego od novopečene frendice.

Ovdje ipak treba reći da, premda svojim postupcima niste iskazali poštovanje prema djevojci, stručnjaci za veze ne preporučuju iskrenost po svaku cijenu. U ovakvim i sličnim situacijama manje-više jednoglasno bi savjetovali - to što se dogodilo držite za sebe, ne zbog vaše dobrobiti, nego zato što priznanjem djevojku možete samo povrijediti i izazvati štetu.

- Ako se dogodila afera, nije neobično da osjećate krivnju, ali nema smisla zbog ublažavanja tog osjećaja partneru ili partnerici nanositi nepotrebnu bol, pogotovo ako je "izlet" odavno završio. Umjesto da dijelite bol, radije se usredotočite na sebe i pokušajte identificirati razloge koji su vas odveli u tuđe naručje jer očito na nekoj razini vaše veze postoje određene smetnje. S druge strane, takav pristup zahtijeva čuvanje velike tajne za što ipak nisu svi spremni - kaže dr. Megan Fleming, bračna savjetnica i seksualna terapeutkinja.

Kad smo kod čuvanja tajni, stručnjakinja za veze Susan Winter smatra da postoje trenuci u kojima treba čuvati tajnu, ali i oni u kojima je potrebno sve raščistiti. Iskrenost doista jest obilježje istinske intimnosti, ističe, no u nekim situacijama oslobađanje sebe velikog tereta rezultira okrutnim i nepotrebnim informacijama za vašeg partnera ili partnericu i te će ih informacije dalje samo opterećivati. Ako govorimo o nevjernosti, Winter misli da odluka o tome hoćete li priznati prevaru može dobrim dijelom ovisiti o vrsti te prevare.

- Ako se seksualni izlet dogodio samo jednom, vrlo vjerojatno potaknut i kojom čašicom alkohola previše, najmudrije bi bilo suzdržati se od toga da u napadu iskrenosti priznate to svom partneru ili partnerici jer mu/joj time možete nanijeti samo bol. Vjerojatno se zbog nevjernosti osjećate loše, no upitajte se ima li smisla otkrivati nešto čega se sljedeći dan jedva i sjećate. I zamislite kako bi zamuckujuće priznavanje vaše pijane avanture djelovalo na vašeg partnera ili partnericu, sigurno bi poljuljalo sliku kakvu sada ima o vama. Nije vrijedno toga - kaže Susan Winter.

Umjesto toga, savjetuje, bolje upoznajte sebe, nastojte se ponašati umjereno, naučite prepoznati situacije u kojima možete izgubiti kontrolu te gdje su vaše granice prepuštanja.

image
SHUTTERSTOCK

Vaš izbor

Drugačije je ako ste imali aferu koja je trajala neko vrijeme. To znači da iz vas nisu jednokratno progovorili alkohol ili tjelesno uzbuđenje, nego je ona bila posljedica odluka koje ste donosili u većem broju prilika. Priznanje takve afere ima i veću težinu, kaže Winter.

- Sami ste više puta izabrali prevariti partnericu, odnosno partnera, čime ste svoje tjelesno i seksualno izražavanje, a možda i ljubav, odvratili od osobe s kojom ste u vezi te ste ih pružili nekome drugom. To govori da negdje postoji problem, unutar vaše veze ili u vama - smatra stručnjakinja za veze te u takvoj situaciji preporučuje individualni odlazak na terapiju prije nego što osobi s kojom ste u vezi priznate aferu.

Na terapiji možete doznati i naučiti ispravne načine s pomoću kojih ćete moći izraziti svoje osobne potrebe unutar veze i riješiti probleme koji vas izbacuju iz ravnoteže.

Terapeut također može savjetovati kakvo je izražavanje uputno koristiti kada priznajete nevjeru kako biste partnera ili partnericu poštedjeli nepotrebne patnje. Može vam pomoći i da osmislite kako krenuti dalje od te točke, naravno ako i vi i druga osoba želite nastaviti vezu.

No, ako partner ili partnerica posumnjaju u prevaru ili im netko nešto došapne, kao što je moguće u konkretnom slučaju, nema taktiziranja i nema djelomičnog priznavanja. Postavi li osoba s kojom ste u vezi izravno pitanje, važno je reći istinu.

- Nije lako naći se suočen s takvim pitanjem, ali vašem partneru ili partnerici još je teže. U takvoj situaciji poricanje nema smisla - kaže psihologinja Madeleine Mason Roantree. Pokušaji ublažavanja i laganja samo će sve pogoršati, stoga poštedite partnera ili partnericu dodatne boli i dodatnih razočaranja i budite iskreni. Jedino uz potpunu otvorenost vaša veza ima šanse za opstanak.

Linker
21. kolovoz 2024 09:02