Prakticirajte ljubljenje!

 SHUTTERSTOCK
Zanimljivo

Toliko vremena imamo: trik od šest sekundi mogao bi biti ključ za sretan brak

Profesor psihologije naglašava da bi se parovi trebali ljubiti dovoljno dugo da se stvori osjećaj romantike

Svi parovi s vremena na vrijeme naiđu na poteškoće kada je u pitanju intimnost i seksualni odnosi. Ponekad su razlog svakodnevne obveze, briga oko djece, a ponekad parovi mogu jednostavno upasti u kolotečinu. No, postoji jednostavno pravilo koje bi moglo spriječiti to. Istraživanja su pokazala da ljubljenje samo šest sekundi na dan može održati strasti u vašem braku ili vezi.

Onaj početak veze, tzv. medeni mjesec, kad želimo stalno biti u blizini svog partnera, brzo prođe. Svi na to razdoblje gledamo s nostalgijom, ali možemo vratiti te strastvene i duge poljupce i senzualne igrice. Zapravo, jedan stručnjak za veze otkrio je da je jednostavan čin ljubljenja odgovor na to da veza izdrži test vremena.

Naime, parovi često zapostavljaju ljubljenje i više ga koriste kao oblik pozdravljanja svoje druge polovice, a ono može biti ključ svega.

Dr. John Gottman, profesor emeritus psihologije na Sveučilištu Washington i autor poznate knjige za samopomoć "Sedam principa za uspješan brak", naglašava da bi se parovi trebali ljubiti dovoljno dugo da se stvori osjećaj romantike. Njegova je teorija da poljubac od šest sekundi djeluje kao "privremena oaza" tijekom užurbanog dana i može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze.

- Nemojte izlaziti iz kuće bez poljupca koji traje barem šest sekundi, a kad se ponovno vidite kraju radnog dana, pozdravite supružnika opet takvim poljupcem, kako biste stvorili prijelaz pun ljubavi u zajedništvo - objasnio je dr. Gottman.

Iako se nekima može ovo činiti pomalo nevjerojatnim, savjeti dr. Gottmana zapravo dolaze s nekim znanstvenim dokazima. Očigledno, ljubljenje snižava razinu kortizola (hormona stresa) i povećava oksitocin (hormon vezivanja) kao i dopamin (hormon sreće).

Antropologinja Helen Fisher također tvrdi da ljubljenje dovodi do jačanja libida, što se nikada ne može smatrati lošom stvari.


Prema dr. Gottmanu, trik od šest sekundi može koristiti parovima na sljedeće načine:

  • Pomaže u jačanju povezanosti
  • Potiče fizičke dodire
  • Može pomoći u razvijanju naklonosti i divljenja
  • Partneri više cijene jedno drugo
  • Ako stvari budu dobre, možete nastaviti s druženjem u spavaćoj sobi
  • Može biti vrlo umirujuće
Linker
07. srpanj 2024 20:20