PROFIMEDIA
vruća linija

Staroj ljubavi dala bih novu šansu, ali pogledajte ovaj slavni par. Stručnjaci: Morate biti svjesni jedne stvari

Terapeuti dijele savjete kako da veza uspije iz drugog pokušaja. Iako je svaka veza individualna, neki su koraci univerzalni


S tugom gledam na mogući raskid slavnog holivudskog para - Jennifer Lopez i Bena Afflecka. Baš poput njih, i ja sam se našla u situaciji da sam na korak toga da obnovim vezu s ljubavi iz mladih dana. Ima dana kada se svim srcem želim opet prepustiti, ali ima i dana kada ne vjerujem da možemo uspjeti iz drugog pokušaja.

  • Ana


Svi koji prate svijet slavnih uglavnom i navijaju za vezu Jennifer Lopez i Bena Afflecka iz drugog pokušaja kao potvrdu da ljubav sve pobjeđuje. Naime, oni su se poput kakvog romantičnog filmskog scenarija opet spojili i nakon raskida početkom 2000. dva desetljeća kasnije vezi dali drugu šansu. No trenutačno je njihova veza, prema pisanju medija, na klimavim nogama. Postoji stara izreka da ljubav može biti slađa drugi put, ali za opstanak veze, koja je jednom već doživjela brodolom, nema nikakve sumnje da treba jako puno truda, međusobne komunikacije, razumijevanja, strpljenja i još koječega drugog, kažu terapeuti.

Dakle, želite odnosu dati drugu šansu i obnoviti ljubav koju ste nekad imali? I želite garanciju da će uspjeti? Ono što vam terapeuti mogu reći jest da je svaka veza individualna, ali i da, moguće je stvoriti uspješnu vezu iz drugog pokušaja.

Ljudski odnosi su slojeviti i nema univerzalnog savjeta, ali itekako je moguće ponovno se povezati i stvoriti bolju, zdraviju i jaču vezu s istim partnerom. Mnogo je savjeta i strategija koje vam mogu pomoći, ali trebate ih prilagoditi sebi i svom iskustvu. Ako u bilo kojem trenutku zapnete, budite otvoreni o tome komunicirati, povjeriti se osobama od povjerenja ili potražiti pomoć terapeuta. Važno je da si uzmete vremena i razmislite o nekoliko bitnih preduvjeta da vaša veza uspije iz drugog pokušaja.

image
SHUTTERSTOCK

Komunikacija - sa sobom pa s partnerom

- Budite sigurni da je to ono što želite. Normalno je da možda imate neke sumnje ili strahove u vezi s ponovnim pokušajem rehabilitiranja veze, ali morate barem željeti da veza uspije. Možda ste popustili pod pritiskom partnera da još jednom pokušate. On ili ona su obećali da će ‘ovaj put biti drugačije‘, ‘promijenili su se‘... I vi ste, bez obzira na to da li stvarno vjerujete u to, popustili i pristali na vezu. Ili možda razmišljate o tome da im date drugu priliku umjesto da se suočite s mogućnošću da budete samci. Postoje i situacije koje uključuju djecu... O svim tim stvarima trebate razmisliti i odlučiti jeste li voljni vezi dati drugu priliku - savjetuju terapeuti. - Ne bi trebalo biti dovoljno ostati s nekim samo zato što se volite. Mora postojati više od ljubavi. Naravno, to je jedan od najvažnijih čimbenika u vezi, ali ne zaboravimo povjerenje, odanost i poštovanje. Ako je ljubav sve što vas drži zajedno, ali nemate te druge aspekte, nije vrijedno dati partneru još jednu priliku.

Britanska psihoterapeutkinja dr. Jane Anderson kaže kako ljubav ima svoj ritam, s usponima i padovima, diže se i pada.

- Nije neuobičajeno da parovi prekinu i pomire se, ulazeći u ciklički obrazac koji se može činiti kao neprestani ciklus. Međutim, neki parovi koriste prekid kao priliku za resetiranje i prilagodbu svojih odnosa, što dovodi do pozitivnih ishoda. Vrlo važan korak je komunikacija. Dobra komunikacija je važna u svakoj vezi, ali je apsolutno vitalna u vezama iz drugog pokušaja - kaže ona. - Nešto je pošlo po zlu prvi put i najbolji način da se riješi što god to bilo je da razgovaramo jedni s drugima. Ne samo jedan ili dva velika razgovora o tome kako možete krenuti naprijed kao par, već redoviti i iskreni razgovori o tome kako se oboje osjećate. Možda niste toliko sjajni u međusobnoj komunikaciji - u tom slučaju učite i vježbajte. Ako ne možete razgovarati o svojim osjećajima ili bilo kojim problemima koji se mogu pojaviti, ništa se neće riješiti. Što više ovih stvari ostane bez nadzora, to će se više nakupljati frustracije i lošeg osjećaja i veće su šanse za još jedan prekid veze - poručuje J. Anderson.

- Vjerujem da brak iz druge može uspjeti, ali uz veliko upozorenje. Apsolutno je nužno da se riješe sva pitanja koja su se pojavila u prvom braku - ističe i terapeutkinja Mel Schilling. Potrebno je, ističe, postaviti nove granice jer je u biti obnovljena veza prazna ploča i početak je nečeg novog.

Napravite popis onoga što nije uspjelo ili što vam se nije sviđalo u prvoj vezi. Pisanje vam može pomoći da primijetite ako se to dogodi ovaj put i tako možete reagirati prije stvaranja previše napetosti. Ako se ne potrudite, gotovo sigurno ćete se vratiti u nezdrave obrasce prošlosti, a već znate kamo taj put vodi.


Što pokreće nelagodu

- Oba partnera moraju preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo u prošlosti i moraju zajedno raditi na novoj strategiji o tome kako će drugačije raditi stvari u svojoj novoj vezi. Važno je znati što pokreće razdoblja nelagode ili sukoba između vas dvoje kako biste tada mogli pronaći načine da ih izbjegnete. Primjerice, ako je vaš partner u prošlosti stavljao svoje prijatelje i hobije ispred kvalitetnog vremena s vama, jedan od uvjeta da mu pružite drugu priliku mogu biti samo vaše večeri ili vikendi, ili, ako ste ponekad skloni ‘mikroupravljanju‘ partnera, razgovor treba obaviti rano, prije nego što izgube strpljenje s vama. Taj dio se svodi na međusobno prepoznavanje bolnih točaka. Jednom kada znate što su, možete se više potruditi da ih ne ponovite i ne povrijedite partnera. Komunikacija, provođenje vremena zajedno, pokazivanje ljubavi i naklonosti. To su stvari na kojima ćete morati naporno raditi ako želite stvoriti zdrav i skladan odnos koji oboje želite - ističe Schilling.

Moguće i da su u vašoj vezi postojali neki veći problemi koji su je na kraju gurnuli do ruba. Možda je između vas nedostajalo povjerenja zbog laži ili nekakve izdaje. Možda je fizički element vaše veze potpuno nestao iz nekog razloga. Što god da je, morate raditi na tome da to osvijestite - savjet je koji se isplati poslušati. Još jedan savjet koji se isplati pobliže objasniti jest potreba da se postave zdrave granice.

- Ne samo da ih morate postaviti, morate ih jasno komunicirati kako bi svatko od vas znao što jest, a što nije prihvatljivo. To bi moglo značiti potpunu transparentnost o tome na što trošite novac, gdje se resursi udružuju i gdje je prethodno postojao element skrivene potrošnje. Možda želite strogo ograničenje vremena koje vaš partner očekuje da provedete s njihovim roditeljima. Bez obzira na granice koje smatrate da trebate postaviti da bi veza uspjela drugi put, učinite to i jasno dajte do znanja koje su to granice kako ne bi došlo do zabune - poručuju terapeuti. Savjetuju i da ne spominjete stalno prošlost.

- Iako druga prilika ne mora značiti zaboravljanje svega što je bilo prijmne, ne biste trebali stalno kopati po bolnim ranama i partneru ‘nabijati na nos‘ prošle događaje. To neće biti konstruktivno, a istovremeno će dovesti do toga da se partner osjeća loše i dovesti do sukoba u vezi - kaže Anderson. Ovo je jedno od područja oko kojeg se isplati i potražiti stručnu pomoć.

- Možda osjećate potrebu raspravljati o tim prošlim bolima, ali daleko je bolje to učiniti uz pomoć neutralne treće strane - kaže terapeutkinja.

image
SHUTTERSTOCK

Promjena se ne događa preko noći

Parovi koji vezi daju drugu šansu moraju biti svjesni da se promjene ne događaju preko noći, ali da su nužne kako ne biste zapali u stari obrazac.

- Vaš partner vam je ponovno otvorio svoje srce, ali ovaj put može biti posljednji put ako se stvari ne promijene. Ne postoji ništa što sabotira promjenu ponašanja kao nedostatak motivacije i manjak osjećaja da je na tome potrebno odmah poraditi. Dakle, povežite se sa svojom motivacijom. Što vas je u početku motiviralo da nastavite vezu? Što vas sada motivira čak i nakon svih teškoća ili napetosti? Što god da je, pronađite načine da svoju motivaciju zadržite kako biste potaknuli smislene promjene. Također pomaže osjećaj hitnosti. Znajte da postoji ograničenje strpljenja vašeg partnera i što prije napravite značajne promjene, to će više moći spustiti gard i vjerovati vašim namjerama - kaže klinička psihologinja dr. Jerren Weekes-Kanu.

Oboje ćete pogriješiti - i to ne samo jednom nego više puta. Možete prijeći međusobne granice, vratiti se starim navikama ili jednostavno uznemiriti jedan drugog, ali ako oboje želite da ova veza uspije, to neće biti prepreka. Strpljenje će vam pomoći u održavanju harmonije dok polako napredujete u vezi.

Linker
26. svibanj 2024 14:02