Muškarci koji tijekom odnosa više razmišljaju o tome hoće li održati erekciju, je li dovoljno čvrsta, hoće li se "osramotiti" i slično, obično imaju više seksualnih problema.
 Getty Images
Intimna ordinacija

Prije mu se dizao kao od šale, a sad mu stalno ispada i treba mu 'sto godina' da svrši i doživi orgazam - što stoji iza toga, jer tek mu je 38?

Sve je krenulo nizbrdo u trenutku kad je Ivica pred nekoliko mjeseci ušao u vezu koju smatra ozbiljnom i počeo je razmišljati da bi s tom ženom zasnovao novi brak.

Ivica ima 38 godina. Zadnjih pet-šest godina primijetio je da su mu erekcije nešto slabije. Obično dobije erekciju na početku seksualnog odnosa, no nakon penetracije erekcija se gubi i često je toliko slaba da ne može završiti seksualni odnos i penis "ispadne" tijekom seksa. Ponekad mu se pak dogodi da izgubi erekciju kod stavljanja kondoma. Prije toga ima čvrstu erekciju, no kad odluči staviti kondom, tijekom stavljanja, u desetak sekundi, erekcija se potpuno izgubi.

Osim toga, zadnjih nekoliko mjeseci primjećuje i da puno teže svrši, tj. čak i kad je erekcija dobra (npr. u oralnom seksu ili u masturbaciji) i kad se ne izgubi tijekom seksualnog odnosa, treba mu jako puno vremena da svrši, a katkad uopće ne može ejakulirati i doživjeti orgazam. Ivica je rastavljen, razveo se pred osam godina, a pred nekoliko mjeseci je ušao u vezu koju smatra ozbiljnom i počeo je razmišljati da bi s tom ženom zasnovao novi brak. Zbog ovih problema potražio je pomoć svog liječnika obiteljske medicine, koji je predložio da provjeri prolaktin (koji je bio uredan) i testosteron (koji je bio graničan, tj. bio je 9,9 nmol/L). S obzirom na ovakav graničan nalaz, liječnik obiteljske medicine uputio je Ivicu specijalistu za seksualne poremećaje.


Brojni su razlozi

Na čovjekovo seksualno funkcioniranje utječu brojni čimbenici: tjelesni, psihološki, kulturološki, odnosni. Poznato je da različite tjelesne bolesti mogu uzrokovati seksualne probleme, npr. povišen krvni tlak, šećerna bolest, bolesti štitnjače, kao i niz drugih bolesti povećavaju rizik od erektilne disfunkcije kod muškaraca, odgođene ejakulacije, katkad i prijevremene ejakulacije (npr. hipertiroidizam).

Ove bolesti i kod žena mogu dovesti do seksualnih problema: gubitka seksualne želje, problema s vlaženjem, anorgazmije, veće učestalosti bolova pri seksualnim odnosima.

Lijekovi koji se koriste u liječenju tjelesnih i psihičkih bolesti (npr. antihipertenzivi, antidepresivi, antipsihotici, pa čak i lijekovi za želudac) mogu izazvati probleme u seksualnom uzbuđenju (npr. erekciji) ili orgazmu i ejakulaciji. Različite druge metode liječenja tjelesnih bolesti (npr. operacije, zračenje) također mogu biti uzrok seksualnih problema. Određeni neuroprijenosnici i hormoni također djeluju na seksualno funkcioniranje.


Uloga testosterona

Najviše je istražena uloga testosterona, osobito kod muškaraca. Tako je poznato da je testosteron i kod muškaraca i kod žena važan za seksualnu želju. Što je viša razina testosterona, u pravilu je viša i seksualna želja. Neka istraživanja pokazuju da muškarci koji imaju više razine testosterona češće masturbiraju, češće ulaze u seksualne odnose i češće imaju izvanbračne afere. Interesantno je da na razinu testosterona mogu utjecati različiti čimbenici, pa čak i oni koji su odnosni. Tako na primjer, muškarci koji očekuju prinovu u obitelji ili oni koji često drže malu djecu imaju niže razine testosterona.


I psihološki čimbenici

Osim učinka na seksualnu želju, testosteron je važan i za funkciju erekcije. Snižene vrijednosti testosterona mogu biti razlog za erektilnu disfunkciju. Posebno niske razine testosterona mogu ometati i proces ejakulacije i orgazma, tj. otežavati postizanje orgazma i onemogućavati ejakulaciju. No, osim ovih tjelesnih (fizičkih) razloga, na čovjekovo seksualno funkcioniranje djeluju i različiti psihološki i odnosni čimbenici, tako da dvije osobe s istim razinama (upravo zbog ovih drugih čimbenika) mogu imati potpuno različito seksualno funkcioniranje. Ovi psihološki čimbenici mogu djelovati pozitivno ili negativno na seksualno funkcioniranje.

U pravilu anksioznost, strah od seksualnog neuspjeha, opterećenost vlastitim tijelom i sklonost brigama djeluju negativno na održavanje erekcije.

Muškarci koji tijekom odnosa (a to je češće s novom partnericom, koju još ne doživljavaju kao sigurnu i uz koju su anksiozni) više razmišljaju o tome hoće li održati erekciju, je li njihova erekcija sada dovoljne čvrstoće, hoće li se "osramotiti" i slično, umjesto da razmišljaju o uzbuđenju, o svemu onome u seksualnom odnosu što im je ugodno i što im može povećati seksualni užitak, obično imaju više seksualnih problema, posebice s erekcijom.


Češće u novim vezama

Također, poznato je da je za velik broj muškaraca (više od 20 posto) trenutak stavljanja kondoma rizičan za gubitak erekcije. Zbog čega? Pa, vrlo jednostavno, stavljanje kondoma je prekid dotadašnje seksualne aktivnosti. Većina muškaraca, da bi stavila kondom, prekine podraživanje koje je do tada trajalo. Osim toga, ako prekine odnos, oslobodi se vrijeme za ove "anksiozne" misli (hoću li izgubiti erekciju, hoću li moći nastaviti).

Kad se jednom dogodi ovakav gubitak erekcije, sljedeće stavljanje kondoma ostaje "traumatično" iskustvo i veći je rizik da će se erekcija ponovno izgubiti.

Rješenje je zapravo jednostavno. Umjesto da se prekida seksualni odnos, stavljanje kondoma treba postati dio seksualnog užitka, odnosno bolje je kad partnerica stavlja kondom i kad je to dio seksualne igre. Već su spomenuti odnosni čimbenici ili faktori odnosa dvoje ljudi. Problemi s erekcijom češće se zbivaju u novoj vezi, u vezi u kojoj se muškarac ne osjeća sigurno, u vezi u kojoj je partnerica kritizirajuća kad se dogodi gubitak erekcije. Katkad muškarci dožive gubitke erekcije u trenutku kad veza postane ozbiljna i kad se očekuje da počnu živjeti zajedno ili kad se planira brak ili pak dijete, ako nisu posve sigurni (svjesno ili nesvjesno) žele li ući u ovakvu obvezujuću vezu.


Što se događa s Ivicom

Naš Ivica s početka priče ima više različitih rizičnih čimbenika za razvoj erektilne disfunkcije. On ima razinu testosterona koja nije idealna (suvremene preporuke kažu da bi kod zdravog muškarca razina testosterona nakon jutarnjeg mjerenja trebala biti iznad 12 nmol/L). No, on ima i psiholoških čimbenika koji mogu biti razlog za njegov gubitak erekcije: on se nalazi u novoj ozbiljnoj vezi, počeo je razmišljati da i ovu vezu ozakoni, a prethodni brak je završio rastavom. Osam je godina bio "slobodan" i sada je moguće da će se ponovno vezati. Svakako bi s Ivicom trebalo prodiskutirati kakve mu sve misli i osjećaji dolaze na pamet kad razmišlja o tome da će ponovno ući u vezu sa ženom, da će ponovno možda ući u brak. Treba ga i pitati planira li on djecu ili možda to planira njegova partnerica. Interesantno je da je posljednjih mjeseci (što je u korelaciji s trajanjem posljednje veze) izgubio sposobnost ejakulacije, što posebno upućuje na važnost razgovora o djeci i njegovom razmišljanju o tome.


Važni osjećaji

Konačno, Ivica gubi erekciju kad stavlja kondom, što je, kao što smo ranije rekli, vrlo često i nije neobično. No, i činjenica da koristi kondome, govori nam da on zasad ne razmišlja o djeci.

Što učiniti? Što je zaista u pozadini? Vrlo vjerojatno više faktora igra ulogu i rješavanje samo jednog neće riješiti problem. Podizanje razine hormona vjerojatno će u nekoj mjeri pomoći njegovoj erekciji, no najvjerojatnije bez rješavanja ovih drugih faktora neće dovesti do zadovoljavajućeg uspjeha. Slična se stvar viđa s korištenjem lijekova za erekciju (inhibitora fosfodiesteraze tipa 5). Sva suvremena istraživanja potvrđuju da većina muškaraca prestaje s uzimanjem ovih lijekova nakon nekoliko mjeseci primjene, unatoč visokom uspjehu ovih lijekova u postizanju i održavanju erekcije.

Cilj uspješnog seksualnog funkcioniranja nije samo postizanje čvrste erekcije, seks je puno više od puke erekcije i ejakulacije i uključuje i osjećaje ljubavi, ljubomore, anksioznosti, straha, užitka, iščekivanja, slike o tijelu sebe i partnera/ice i mnoštvo drugih misli i osjećaja.

Stoga će i uspjeh biti puno bolji ako u razgovore i liječenje seksualnog problema Ivice uključimo i njegovu Maricu.

Linker
05. ožujak 2024 21:14