SHUTTERSTOCK
vikend ratnici

Pet uobičajenih tegoba koje možete riješiti vrlo jednostavno - redovitim seksom

Seks doista produljuje život

Bez obzira jeste li u vezi, braku ili imate redovitog seksualnog partnera, dozvolite si da iskoristite zajedničko vrijeme kako biste činili nešto podjednako zdravo za vas i za njega. Osim užitka i bliskosti, redoviti seks može riješiti i niz tegoba.


Dobar za srce

Dok naše tijelo sagorijeva kalorije, istodobno se poboljšava stanje srca. Znanstvenici s New England Research Institutea izračunali su da će muškarci koji redovito imaju seksualne odnose za 45 posto smanjiti vjerojatnost za razvoj srčano-krvožilnih bolesti.

Smanjuje stres

Ako ste imali dugačak dan na poslu ili se jednostavno osjećate malo uznemireno, seks će vam pomoći da se opustite i snizite razinu stresa. Tijekom seksa naše tijelo proizvodi dopamin, endorfine i oksitocin, hormone koji nam zajedničkim snagama pomažu da se oslobodimo osjećaja pritiska, povećamo svoju prirodnu razinu sreće i pojačamo seksualnu želju.

image
SHUTTERSTOCK

Snižava krvni tlak

Čak i ako je vaš seks uglavnom na brzaka, može znatno poboljšati razinu krvnog tlaka. Studija koju je vodilo Sveučilište Paisley u Škotskoj otkrila je da intimni tjelesni kontakt snižava dijastolički (donji) krvni tlak i tako nas čini zdravijima.

Ublažava bolove

Ako vas muče glavobolja ili neki drugi bolovi, seks ih može bolje ublažiti nego tableta protiv bolova.

Seks pomlađuje

Vodite li ljubav tri puta tjedno, možete izgledati deset godina mlađe od svoje stvarne dobi. Tu je tvrdnju iznio škotski klinički neuropsiholog David Weeks u svojoj knjizi Secrets of the Superyoung (Tajne supermladosti). ‘Dobro je imati dobar seks‘, kaže on. Trebate li još koji razlog?

Vrhunac ovih čudesnih pozitivnih učinaka redovitog seksa na naše zdravlje jest taj da ćemo vodeći ljubav životnom vijeku vjerojatno dodati pokoju godinu. Štoviše, u studiji objavljenoj u publikaciji British Medical Journal objavljeno je da muškarci koji redovito vode ljubav žive dvostruko dulje od onih koji se rijetko ili nikad ne upuštaju u akciju. Pa ako ovo i zvuči pomalo pretjerano, ipak ne umanjuje ukupne dobrobiti redovitog seksa.

Dakle, nemate što čekati - s partnerom među plahte i - navalite! I opet sutra i prekosutra...

Linker
25. listopad 2024 18:18