Shutterstock
sasvim prihvatljivo

Ovo je najvruća predigra koju možete zamisliti. I znanost to sad potvrđuje

Zanimljiva teza koju ste možda već negdje čuli sada je potvrđena znanstvenim istraživanjem

Možda ste već čuli od raznih influencera po društvenim mrežama da je želja njihovih partnera da sudjeluju u kućanskim poslovima najvruća predigra koju možete zamisliti. Ako ste mislili da su to samo naklapanja, u krivu ste: znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu otkrili su snažnu povezanost između zajedničke rutine obavljanja svakodnevnih kućanskih poslova i uživanja u ispunjavajućem seksualnom životu.

Gubitak posla, bolest, smrt u obitelji, bolesno dijete... Sve su to faktori koji nam se čine kao najveći teret i iskušenje za vezu, no novo istraživanje sugerira da su „male”, svakodnevne stvari ono što predstavlja još veću prijetnju vezi. Istraživanje psihologa sa Sveučilišta u Teksasu pokazalo je da su svakodnevni stresori jedan od najrizičnijih faktora koji nas sprečavaju da imamo trajno ispunjavajući ljubavni život. Studija, objavljena u časopisu Personality and Psychology Bulletin, imala je za cilj analizirati kako stres utječe na intimnost među partnerima, u seksualnom smislu i na druge načine koji se mogu fizički iskazati. U studiji je sudjelovalo 144 heteroseksualnih bračnih parova, nedavno vjenčanih i bez djece. Otprilike 18 i 30 mjeseci nakon vjenčanja zamoljeni su da odgovore na pitanja dvotjednog istraživanja o razini njihovog stresa i intimnosti. Pokazalo se da su jednodnevne prepirke bile snažniji prediktor svakodnevnog seksualnog ponašanja para nego trajni doživljaj stresa. Povećana razina stresa značila je, prema rezultatima studije, manje seksa i manje trenutaka fizičke nježnosti među partnerima. No, razina stresa koja je vodila do problema u intimnom životu bila je mnogo niža nego što su znanstvenici očekivali i zadržavala se na niskoj to umjerenoj razini.

- Kad se ljudi oporavljaju od stresnog radnog dana, veća je vjerojatnost da će se u tom kritičnom trenutku u danu emocionalno i fizički distancirati od partnera, što može onemogućiti razmjene pozitivnih energija i fizičkih kontakata u vezi - pojasnili su autori studije dodajući da su žene sklonije zaboraviti na povezanost s partnerom zbog takvih svakodnevnih malih pritisaka. Znanstvenici kažu da ovakvi rezultati potvrđuju prijašnja istraživanja koja su pokazala da je manja vjerojatnost da će se žene upustiti u seksualnu aktivnost u danima kad osjećaju veću razinu stresa, kao i to da su žene te koje zapravo otvaraju vrata eventualnoj seksualnoj aktivnosti u vezi.

Koliko god to zvučalo kao neka dosadna stara priča, ovo istraživanje zaista može poslužiti kao dobar podsjetnik partnerima da se oboje uključe, uskoče i podijele teret svakodnevnih kućanskih obaveza kako bi na raspolaganju imali više slobodnog vremena da ga zajedno provedu u opuštanju. No, nemojte zaboraviti niti to da je u današnjem ubrzanom životu vrlo važno stati i sjetiti se da je vrijeme provedeno zajedno jedan od dokazano najsigurnijih načina da osigurate dugu i zdravu vezu. Nije točno da život počinje tek nakon što je perilica rublja napunjena ili tepisi usisani.

Linker
16. svibanj 2024 14:18