SHUTTERSTOCK
veliko istraživanje

Ovo je najvažnija stvar koju rade svi uspješni i sretni parovi - jeste li među njima?

Evo što trebate, a što ne trebate činiti želite li dugu, ispunjavajuću vezu

U želji da otkriju što je ono što ljubav čini trajnom, klinički psiholozi i znanstvenici John i Julie Gottman intervjuirali su više od 3000 parova i neke od njih pratili čak 20 godina. Također su u istraživanje uključili više od 40.000 parova koji su se upravo spremali započeti psihoterapiju za parove. Naravno, ne postoji formula za dugotrajnu vezu, no ipak se pokazalo da parovi koji su ostali zajedno i bili sretni godinama imaju neke zajedničke stvari. Evo što trebate, a što ne trebate činiti želite li dugu, ispunjavajuću vezu.

DA

Popravite stvar

U jednom intervjuu na svojoj online platformi „Sessions”, psihoterapeutkinja i autorica brojnih uspješnica Esther Perel Gottmanove je pitala o njihovom istraživanju. Otkrili su da je jedna zajednička stvar koju je većina uspješnih parova imala sposobnost da „poprave stvar”.

- Parovi koji su više godina bili u uspješnim vezama bili su oni koji su znali ispravljati pogreške. Oni su popravljali stvar kad se jedan od partnera osjećao isključeno, popravljali su stvar ako su rekli nešto pogrešno što je partnera povrijedilo ili ako im je izletjela kakva neprikladna riječ - rekla je Julie Gottman. No, popraviti stvar ne znači kupiti cvijeće ili odvesti partnera na skupu večeru. To može biti pitanje ili komentar kojim dajete do znanja da je vaš partner osoba, a ne neprijatelj. Dala je i primjer jednog od svojih klijenata koji je nakon burne svađe s partnericom znao reći: „Pa, sada kad smo uništili osobnost jedan drugome, što kažeš na komad torte?”.

image
SHUTTERSTOCK

Budite pozitivni

Tijekom jedne od najvećih longitudinalnih studija koje su Gottmanovi proveli, otkrili su da je jedna matematička jednadžba ono što će neki brak očuvati ili slomiti, a to je omjer pozitivnih i negativnih interakcija tijekom sukoba koji treba biti pet prema jedan u korist pozitivnih. Za potrebe studije, Gottmanovi su zatražili od parova da pokušaju riješiti nesuglasicu u 15 minuta. Snimali su sukobe, pregledali sve trake i kategorizirali svaku interakciju kao pozitivnu ili negativnu. Pozitivne interakcije uključuju osmijeh, dodirivanje ruke ili jednostavno izgovaranje „Razumijem što misliš”. Negativne interakcije su bile vrijeđanje ili prebacivanje krivnje na drugu osobu.

- Promatrali smo parove, prikupili podatke i zatim ih prepustili njihovim životima. Nakon šest godina ponovo smo s njima razgovarali kao s parovima, i nakon 10 i tako dalje. Ukratko parovi koji su tijekom svađe zadržali omjer najmanje pet prema 1 (ili čak i više) bili su i dalje zajedno, i dalje osjećali ljubav jedan prema drugome - napisali su Gottmanovi u svojoj knjizi The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection and Joy”.

NE

Alarm za uzbunu

Tražiti i pitati za ono što želite mnogo je teže nego što zvuči i upravo je to razlog zašto mnogi od nas to ne čine. Damo neku naznaku o onome što trebamo ostavljajući partnera da interpretira signale za koje niti ne zna da ih šaljemo. Kad ne uspiju proći taj test koji je zapravo gotovo nemoguće proći, kritiziramo ih i kažemo: „Ti nikada” ili „Ti uvijek”.

- To su fraze koje nazivamo „alarmom za uzbunu” jer upozoravaju na to da je par ušao na vrlo osjetljivo područje. Tada se počinje stvarati negativna perspektiva - napisali su Gottmanovi u svojoj knjizi. Predlažu da partneru, umjesto „Nikada više ne želiš izaći sa mnom”, kažete „Voljela bih da izađemo zajedno. Volim provoditi vrijeme s tobom”.

Linker
07. lipanj 2024 00:57