SHUTTERSTOCK
popravni ispit

Nitko to ne želi čuti, ali ovo je šest jasnih znakova da u krevetu baš i ne briljirate

Dobar seks se svodi na povezanost

Psihoterapeutkinja i seksologinja Miranda Christophers otkrila je za Daily Mail šest znakova koji pokazuju da u krevetu baš i niste nešto.

- Ljudi ne mogu biti dobri u krevetu, a to znači opušteni, angažirani i uživljeni u seks, ako se osjećaju emocionalno nesigurno i izloženi kritici - tvrdi Christophers, a ovo je šest znakova nad kojima biste se trebali zamisliti želite li napokon zablistati u toj sferi života.

Manjak samopouzdanja

- Kad vam nedostaje samopouzdanja, ne osjećate se dovoljno sigurno da budete otvoreni ili spontani pa ste, stoga, manje responzivni. Možda inzistirate na tome da vodite ljubav u mraku ili pokriveni jer vam to može pomoći da se usredotočite na ono što volite i što vam pruža užitak - pojašnjava Christophers te savjetuje da posegnete za glazbom ili svijećama kako biste stvorili pravu atmosferu, ali i da primijenite neku od tehnika za jačanje samopouzdanja, primjerice da se psihički pripremite za eventualne neuspjehe ili da vizualizirate uspjehe u seksu.

Lako vam odluta pažnja

- Dobar seks se svodi na povezanost: da se izgubite u užitku, da uopće ne razmišljate o sljedećem pokretu, kao da plešete zajedno - kaže Christophers. Kako biste spriječili lutanje misli, isprobajte mindfulness, odnosno treniranje mozga da ostane usredotočen na sadašnjost. Prakticirajte ga svakodnevno i takvo stanje uma prenesite u spavaću sobu.

Neugodno vam je razgovarati o seksu s partnerom

Vanessa Marin, autorica knjige „Sex Talks: The Five Conversations That Will Transform Your Love Life”, preporučuje da razgovor započnete komplimentom.

- To može biti nešto bezazleno, poput „Zaista izgledaš lijepo danas” ili „Tvoje oči su prekrasne”. A možete reći i nešto o povezanosti koju osjećate s partnerom, savjetuje Marin koja smatra da problemi u seksu često proizlaze iz loše komunikacije. Christopher dodaje da je važno s partnerom razgovarati o onome što želi u seksu te nastaviti to provjeravati s vremena na vrijeme jer se takve preferencije s vremenom mijenjaju.

Ne mijenjate rutinu

Portugalska studija objavljena prošle godine u časopisu Journal of Sexual Medicine otkrila je da muškarci češće osjećaju dosadu u seksu u dugim vezama u odnosu na žene. Dakle, promijenite nešto kako biste unijeli novu iskru u svoj ljubavni život, od toga da zakažete seks do toga da ubacite malo seksualnih fantazija kako biste začinili stvar.

image
SHUTTERSTOCK

Vaš partner nije baš zainteresiran

Pristanak znači da oba partnera jednako žele seks, no postoji mnogo razloga zašto razina seksualne želje varira.

- Ako preferirate jutarnji seks, a vaš partner večernji, trebali biste o tome razgovarati te pronaći rješenje koje odgovara oboma - savjetuje Christophers.

Osjećate stid ako niste imali savršenu izvedbu

Anksioznost zbog seksualne izvedbe pogađa 9 do 25 posto muškaraca (najčešće zbog prijevremene ejakulacije) te 6 do 16 posto žena, pokazalo je istraživanje iz 2019. Christophers savjetuje da se oslobodite tog pritiska tako da se usredotočite samo na svoje vlastite senzacije umjesto na partnerov užitak.

Linker
03. travanj 2024 12:02