SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Naslušala sam se svega, a ovo su najčešći znakovi da ste u nezdravoj vezi koja je postala opterećujuća i toksična

Kako priznati sebi da niste sretni u braku ili u vezi


Piše: Mirella Rasic Paolini, specijalist struke za holističko mentalno i duhovno zdravlje

Nagledala sam se i naslušala svega i svačega radeći i pomažući svim onima koji su se doista jako trudili sačuvati brak ili vezu i time samo sebe jako povrijedili i oštetili. Naravno i svoju djecu ako ste roditelji jer - nezadovoljni i nesretni roditelj(i) nisu dobri roditelji. Mnogi ostaju u toksičnim vezama i nesvjesno ignoriraju potiskujući jako puno znakova koji su jasan indikator da su te veze loše za njih i njihovo mentalno zdravlje I da zapravo nemaju nikakvu budućnosti.

Ignorirajući te znakove mnogi se uvjeravaju kako je to sve ok i javlja se kod svih parova, i ono ‘’bude bolje’’, neki iz straha od samoće, iz osjećaja dužnosti ako imaju djecu, jer su skloni ovisničkim odnosima, itd. Prava je istina da oni duboko u sebi pate, a pate i djeca.

Koji su to najčešći znakovi da niste sretni u vezi koja je postala opterećujuća i toksična:

• Osjećate se usamljeno i kad ste u društvu sa svojim suprugom ili partnerom

• Lako se razljutite i burno reagirate za sitnice ili se branite pasivnom agresijom (šutite)

• Često mijenjate raspoloženja

• Osjećate se psihički i fizički umorno i iscrpljeno

• Emocionalno prejedanje

• Problemi sa spavanjem

• Imate sve manje strpljenja s djecom - često se izderete na njih i poslije vam bude žao

• Sve ste tjeskobniji i anksiozniji

• Ne osjećate se više sigurno i često se bojite kako će suprug ili partner(partnerica) reagirati

• Zbog braka ste se promijenili i zapustili sebe i svoje potrebe

• Više vas ne vesele druženja i izlasci

• Izbjegavate da se vratite dome jer znate ‘’što vas čeka’’ (nemir, prepirke,...)

• Polako ‘’kopčate’’ da vam brak ili veza više uzima (prazni vas) nego daje (puni vas)

• Izgubili ste interes i motivaciju za sve ostale aspekte života, a posebno za stvari ili hobi u kojima ste prije uživali i punili energetske i duhovne baterije

• Često se propitkujete ili si prebacujete gdje ste opet pogriješili i je li problem (greška) u vama

• Sve se manje smijete ili ste se prestali smijati, a sve više plačete i preplavljeni ste tugom i osjećajem bespomoćnosti

• Ne vidite više smisao u životu –-to je već zabrinjavajuće i jedan od znakova depresije!


Potiskivanjem emocija ili negiranjem samo sebi nanosite štetu

Stoga je važno prepoznati i osvijestiti sve te znakove ili skrivene poruke i malo se više fokusirati na vlastite emocije i to kako se zapravo vi osjećate, jer ako ste često tužni, bjesni, tjeskobni, osjećate se zanemareno i nevoljeno... to je itekako jasan signal da nešto ne štima. Ignoriranje svih tih osjećaja prije ili kasnije rezultirat će narušavanjem vašeg mentalnog zdravlja koje će se kasnije odraziti i na tjelesno, ali i na sve druge aspekte u životu (poslovne, socijalne, duhovne). Stoga će možda biti nužno postaviti malo vidljivije granice u vašim odnosima i bez straha se izboriti za ono što zaslužujete, a to je poštovanje, razumijevanje, podršku i ljubav.

image
SHUTTERSTOCK

Od nezadovoljstva u braku do anksioznog poremećaja

Anksiozni poremećaj je psihički poremećaj koji se manifestira i prepoznaje po određenom broju međusobno povezanih simptoma koji se manifestiraju kroz osjećanja, mišljenje i ponašanje, tj. kroz sveukupno funkcioniranje osobe.

Do promjena neće doći putem prinudnog pokušaja, vlastitog ili od strane druge osobe (partnera), da se taj netko promjeni zbog vas. Ne. Promjena dolazi onda kada osoba da sebi vremena i učini napor da bude ono što je i da zadovolji svoje duboko potisnute potrebe.


Zaslužujete živjeti sretan i ispunjen život

Svatko od nas to zaslužuje. No kao i za sve u životu, ništa ne pada s neba i treba se znati izboriti za ono što želimo. Ako ste prepoznali da živite u nezdravom braku ili vezi i da se ne osjećate dobro, bilo bi dobro da razmislite što i kako dalje, odnosno kako (ako) to možete promijeniti. Ako niste sigurni u sebe, potražite stručnu pomoć da se malo emocionalno stabilizirate dok ne budete sigurni u neke nove odluke. Život je prekratak da bismo ga trošili i provodili u patnji misleći da će se neki događaji i osobe promijeniti zbog nas jer neće. Sve započinje od vas.

Svi gore navedeni znakovi mogu biti doista ozbiljni signali i poziv za buđenje da niste dobro i da je krajnje vrijeme da prvo osvijestite i priznate sami sebi da niste ok i da je nužno da nešto učinite po tom pitanju jer ovako više ne ide. Svakim danom sve dublje tonete... tu su i djeca, muž, pas, posao, roditelji, očekivanja na poslu. Umjesto da punite svoje energetske baterije doma s obitelji i nadopunjujete jedno drugo, tješite se, da ste si najbolji prijatelji, vi zapravo mučite i iscrpljujete jedno drugo i zapravo ste oboje nesretni. Do kada? Samo vi možete doći do tog odgovora.

Ako ste zbunjeni, emocionalno iscrpljeni i ne znate sami, svakako potražite nekoga tko će vam biti podrška na vašem putu traženja sebe.

Linker
16. lipanj 2024 08:55