SHUTTERSTOCK
Stručnjaci predlažu

Mnogi se ne usuđuju, ali brojnim parovima je to spasilo vezu! Možda je ova vrsta razvoda baš za vas

Vrsta razvoda koja vas čak može i zbližiti


Poznati su učinci koje dobro prospavana noć čini našem tijelu i pritom ne mislimo samo na to jesmo li spavali osam sati, već i kakva je kvaliteta tog sna bila. Ako smo samo jednom prekinuli san zbog odlaska na wc, plaća djece ili partnera koji leži tik do nas, sve to je prema stručnjacima dovoljno dobar razlog za umanjenu kvalitetu svima nam potrebnog sna. Štoviše, ističe poznata autorica, neuropat i edukatorica, Barbara O‘Neill, ako 10 noći za redom spavamo po šest sati, naše će se kognitivne funkcije smanjiti za velikih 50 posto.

Što možemo napraviti - spavajuća rastava

Nitko ne želi ovaj scenarij, no činjenica je da ga mnogi živimo. Zanimljivo, kako bismo ušli u ring s problemom neispavanosti, razni su stručnjaci dali pomalo neobičan prijedlog i nazvali ga spavajućom rastavom. Odnosi se naravno na odvojeno spavanje od partnera kako biste dostigli tu toliko željenu kvalitetu i količinu sna.

Četiri savjeta za dobar noćni odmor

To jednostavno znači spavati odvojeno od partnera, bilo u odvojenim krevetima ili odvojenim spavaćim sobama, kako biste imali najbolji san. Ovaj čin ni na koji način ne znači da vam je veza u problemu, nego potpuno suprotno, da vam je itekako važna jednako kao vaše i partnerovo zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

1. Ako vi ili partner radite ove stvari, možda je vrijeme za spavajuću rastavu

  • Glasno hrče(te)
  • Imate različite obrasce spavanja (ranoranilac ili noćna ptica)
  • Nemirno spava(te)
  • Ima(te) lagan san, odnosno zvukovi poput prvog takta alarma vam mogu lako prekinuti san
  • Imajte različite preferencije kada je u pitanju sobna temperatura, posteljina i ostalo

Ako se odlučite za ovo pobrinete se da je to zajednička odluka i da je donesena s međusobnim poštovanjem.

2. Kopirajte ideju stručnjaka za spavanje

Još jedna mogućnost kako postići kvalitetan san je tempiranje vremena kada otići u krevet i kada se ustajati. Ovu rutinu osobno njeguje doktor Richard Schwab, šef odjela za medicinu spavanja na Medicinskom fakultetu Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji. Naime, ovaj doktor odlazi u krevet svaku noć u 23:30 sati, a budi se u 6:30 i to radi bez iznimke. Do ove je ideje došao, ističe, kroz mnoge pokušaje i pogreške. Kroz njih je također naučio da je njegovom tijelu dovoljno šest do sedam i pol sati sna.

image
SHUTTERSTOCK

3. Napravite male promjene

Uobičajeno se dijelimo na jutarnji ili večernji, odnosno noćni tip osobe. No, često ovaj ritam, posebno noćnim pticama remeti radno vrijeme koje je kod većine od 9 do 17 sati. Stoga, doktorica Rebecca Robbins s Odsjeka za medicinu spavanja Medicinske škole Harvard savjetuje sedam promjena koje će biti od koristi posebno tijekom radnog dana:

  • Čim se probudite, izložite se dnevnom svjetlu i dovoljno se izlažite suncu tijekom dana
  • Izbjegavajte kofein u poslijepodnevnim satima
  • Nastojte svakodnevno slijediti isto vrijeme spavanja i buđenja
  • Vježbajte ujutro
  • Ako bolje funkcionirate navečer, projekte u kojima uživate obavljajte u to vrijeme

4. Melatonin ili magnezij

Iako postoje različiti stavovi o melatoninu, klinička psihologinja Shelby Harris mu ipak daje prednost nad magnezijem. Ističe kako je melatonin najčešće prirodno sredstvo za spavanje koje može pomoći u postupnom mijenjanju tjelesnog cirkadijalnog ritma ako se pravilno uzima. No, bez pravilne rutine spavanja ni ovi dodaci neće puno pomoći stoga predlaže:

  • Držite se dosljednog rasporeda spavanja
  • Opustite se prije nego što planirate otići u krevet
  • Klonite se elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja
  • Nemojte piti kofein najmanje osam sati prije spavanja

Ovi obrasci mogu pomoći u poboljšanju prirodne proizvodnje melatonina u tijelu. Vrijedi probati.

Linker
31. kolovoz 2024 11:59