Upoznajte partnera kroz igru

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nešto novo

Jednostavna igra uz pomoću koje možete provjeriti koliko dobro poznajete partnera

Za igru vam je potrebno da se udobno smjestite i uzmete olovku i papir


Piše: Vida Kezele, studentica Psihosocijalnog savjetovanja i autorica bloga Life & Soul Therapy


Koliko god poznavali partnera do u dušu, uvijek postoji nešto novo što možemo otkriti. Međusobno otkrivanje će vas povezati i pomoći da razumijete neke partnerove reakcije, strahove i ponašanja. Razumijevanje je u odnosu jako bitno. Dočarat ću vam to kroz primjer. Recimo da imamo partnera koji svaki puta kada čuje petarde postane razdražljiv i svadljiv. Mi samo znamo da ne voli petarde i ponekad nemamo razumijevanja za njegovo loše raspoloženje svaki put kada ih čuje. Kada saznamo da je naš partner preživio bombardiranje kao dijete te da je gledao strah svojih roditelja i povezao ga s glasnim zvukom stvari polako postaju jasnije. U nama se rađa razumijevanje. Tada je korisno pitati: Kako ti u takvim trenucima mogu pomoći da se osjećaš sigurno? Ovo je samo jedan od mnogih primjera zašto je važno konstantno upoznavati partnera.

Kažem konstantno jer taj proces nikada ne prestaje. Čak i ako smo jako dobro upoznati s prošlošću osobe, ta osoba se iz dana u dan mijenja i zato proces upoznavanja traje onoliko koliko i sam odnos. Iako dublje upoznavanje na površinu može izvući neke teške teme, taj proces može biti zabavan i zanimljiv. Zato sam osmislila jednostavnu igru uz pomoću koje možete provjeriti koliko dobro poznajete partnera. Za igru vam je potrebno da se udobno smjestite i uzmete olovku i papir.

Postavljajte si unaprijed osmišljena pitanja i neka svatko na papir napiše odgovor koji misli da je točan za drugu osobu. Kada napišete sve odgovore, međusobno si ih pročitajte i vidite da li su vaša predviđanja bila točna.

Evo par pitanja koja možete iskoristiti, a pokušajte osmisliti i neka svoja:

* Kombinirajte pitanja lakše i teže tematike kako bi se razbila monotonost

  1. Koje je najljepše sjećanje koje imaš iz djetinjstva?
  2. Što si mislio/la o meni kada smo se prvi put upoznali?
  3. Što ti je bilo najljepše na početku naše veze?
  4. Što je bilo najteže prilikom odrastanja u tvojoj obitelji?
  5. Koji bi bio tvoj idealni poklon?
  6. Da možeš promijeniti jednu stvar u našem odnosu, promijenio/la bi...
  7. Čemu se najviše veseliš u našoj bliskoj budućnosti?
  8. Koji te događaj najviše promijenio?
  9. Na čemu si najviše zahvalan/a?
  10. Najljepše mi je kada zajedno...


​Dubokim upoznavanjem, kako i sam naziv govori, prodiremo u dubinu osobe. S druge strane, dopuštamo nekome da zaviri u našu dubinu. Pokazujemo najljepše, najsnažnije, ali i one najranjivije dijelove sebe. U drugoj osobi imamo priliku vidjeti djelić sebe. Iako djeluje lako, za tako nešto treba hrabrosti. Ako se odlučite pokazati svoju ranjivost, znajte da činite nešto veoma hrabro. Samim tim činom dajte dozvolu drugoj osobi da i ona s vama podijeli gdje je ranjiva. Ostavljam vas s mudrim riječima Brené Brown "Ranjivost zvuči kao istina, a osjeća se kao hrabrost. Istina i hrabrost nisu uvijek ugodne, ali nikada nisu slabost."


Vidu možete pratiti i na Instragramu.

Linker
19. rujan 2024 17:56