SHUTTERSTOCK
bježi

Imate li posla s patološkim lažljivcem? Terapeuti tvrde da ih ovi znakovi odaju, nemojte da vam promaknu

Patološko laganje često je simptom antisocijalnog poremećaja osobnosti i narcističkog poremećaja osobnosti

Nemojte da vam se dogodi da se jednog dana zapitate „Za koga sam se to udala?”. To je ono što se zapitala Reesa Teesa kad su se, nakon što je izgovorila sudbonosno „da”, počele otkrivati sve suprugove laži. Šokantna priča ove žene iz Georgije o lažima njezinog supruga nedavno je privukla milijune pratitelja na TikToku. Njezin sada već bivši suprug, nazvan „Legion”, obećao joj je luksuzno ljetovanje, krivotvorio je dokumente i tvrdio da ima debelo plaćeni posao u velikoj korporaciji iako je zapravo imao samo privremeni posao viličara. Ta luda priča ostavila je mnoge pratitelje u strahu da su i sami možda u braku s patološkim lašcem, što je psihoterapeute navelo da s javnošću podjele neke od tipičnih znakova koji ukazuju na patološkog lašca.

- Patološko laganje često je simptom antisocijalnog poremećaja osobnosti i narcističkog poremećaja osobnosti. Patološki lažljivac koristi laži kako bi postigao ono što želi na egocentričan, manipulativan i lukav način - rekla je psihoterapeutkinja Marni Feuermann za HuffPost. Upozorila je i da ih ne treba brkati s lažljivcima iz navike koji nisu toliko „sofisticirani”. Dakle, evo nekoliko ključnih znakova po kojima možete prepoznati patološkog lažljivca kako biste izbjegli da se nađete zarobljeni u mreži njegovih laži.

1. Ako zvuči predobro da bi bila istina, vjerojatno i nije istina

- Znakovi koji upućuju na to da možda imate posla s kompulzivnim lažljivcem mogu se polako uvlačiti u vašu svijest jer u početku ta osoba može pričati divne, uzbudljive stvari kako bi vas privukla u svoju „orbitu”. Takve osobe uživaju bombardirati vas divotama. Postoji dio vas koji želi da sve to bude istina, neko vrijeme ste zaslijepljeni a onda polako počinju izlaziti na površinu male nekonzistentnosti u pričama, možda čak oko nekih posve beznačajnih stvari počnete primjećivati da se stvari ne podudaraju s onim što je osoba prije govorila - pojašnjava psihologinja Debra Campbell.

2. Primijetili ste da je gotovo nemoguće provjeriti navodne činjenice koje netko iznosi o svom životu

Patološki lažljivac može izbjegavati pitanja o svojoj prošlosti ili davati nejasne detalje koje je nemoguće potvrditi.

- Može tvrditi da više ne razgovara sa svojom obitelji, što bi ipak trebalo biti malo sumnjivo - rekla je psihoterapeutkinja Kathryn Smerling dodajući da se može događati da takva osoba u svojim pričama malo mijenja detalje svak put kad ponovo ispriča isti događaj. Ukratko, narativ je nekonzistentan.

image
SHUTTERSTOCK

3. Počinje zauzimati obrambeni stav kad skrenete pažnju na neku nekonzistentnost

- Oni obično okrenu stvar tako da krivnju prebace na osobu koja ih ispituje, pripisuju to vašem lošem pamćenju ili povezivanju stvari ili izražavaju sumnju u vašu sposobnost pravilnog zaključivanja - objašnjava obiteljska i bračna terapeutkinja Sheri Meyers. Dodaje da takva manipulacija može izazvati osjećaj kao da ludite te vas dovesti do toga da zaista počnete preispitivati točnost vaših zaključaka i onoga što ste primijetili. Patološko laganje svakako može biti dio obrasca nezdrave veze u kojoj jedna osoba zapravo psihološki zlostavlja drugu.

4. Ne poštuje vaše osjećaje

Osim obrambenog stava, nepriznavanje tuđih osjećaja još je jedan tipičan znak patološkog lašca. Stručnjaci kažu da će, ako izrazite svoju povrijeđenost nakon što ste uhvatili patološkog lašca u laži, on odbaciti vaše osjećaje kao nevrijedne.

- Jednom kad otkrijete redoviti obrazac laganja kod partnera, osuđeni ste na to da osjećate stalnu bol, stres i nesigurnost - upozorava Feuermann.

5. Vjerujte svom instinktu

- Naše tijelo šalje nam signale opasnosti i sigurnosti neprekidno, a njih najprije osjećamo u našem želucu. Osjećate li da imate više probavnih problema nego inače, to bi moglo biti upozorenje vašeg tijela - kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Erin Pash.

- Naš centar za empatiju ne može raditi kad netko laže i to se očituje kao osjećaj mučnine, bolova ili samo nelagode u želucu. Takvi znakovi mogu ukazivati na mnogo toga lošeg ako obratite pažnju na njih - upozorava Pash.

Feuermann ističe da je istina osnovni alat za zdravu vezu, a ako je tako onda je ultimativni znak za uzbunu ono suprotno – osoba koja je kroničan lažac.

- Ako je vaš partner nesposoban reći istinu, bilo zbog patoloških razloga ili iz navike, vrijeme je da nastavite dalje sa svojim životom bez njega – savjetuje Feuermann.

Linker
21. ožujak 2024 11:10