SHUTTERSTOCK
reći ili ne

Djelovali su kao savršeni par, a onda sam supruga svoje najbolje prijateljice vidjela da se ljubi s drugom

Ovo je situacija u kojoj je zaista nezahvalno davati savjet i procijeniti što bi bilo bolje učiniti.


Nedavno sam u večernjem izlasku vidjela supruga svoje najbolje prijateljice kako se ljubi s drugom ženom. To me šokiralo jer su uvijek djelovali kao savršen par. Da se to dogodi meni, ja bih voljela da mi prijateljica kaže što je vidjela, no oni imaju dvoje djece i ne znam kako bi djeca podnijela da među roditeljima dođe do sukoba ili čak razvoda zbog takvog saznanja. S druge strane, osjećam se loše kad sam s njom i pravim se kao da je sve u najboljem redu i to mi se ne čini ispravno. Što da učinim, trebam li joj reći da je suprug vara ili prešutjeti ono što sam na svoje oči vidjela?

  • Una, Split


Trebate li joj reći ili ne?

Ovo je situacija u kojoj je zaista nezahvalno davati savjet i procijeniti što bi bilo bolje učiniti.

- Na prvu loptu, svatko bi u takvoj situaciji rekao da bi prijateljici trebalo reći da je suprug vara. Nije li bit prijateljstva da si prijatelji mogu reći i da kažu sve jedan drugome, a naročito sve ono što je jako važno. Osim toga, možemo samo zamisliti koliko je neugodno sjediti s prijateljicom na kavi ili u parku s njom i njezinom djecom i praviti se da je sve u redu, iako znamo što joj suprug radi iza leđa i šutimo o tome. Kad razmišljamo na taj način, čini se da je jedino logično i ispravno rješenje reći prijateljici istinu. No, razmislimo li malo logičnije o tome koje bi bile posljedice otkrivanja ili prešućivanja istine, vjerojatno će ipak prevladati odluka da joj ne kažete ništa. Naime, kažete li što znate, to bi moglo dovesti do krize ili čak razvoda braka, što bi imalo najteže posljedice na djecu. Postoji i rizik da bi se ona mogla naljutiti na vas zato što joj niste odmah rekli, zato što bi se osjećala poniženo i posramljeno ili bi se, pak, mogla uzrujati smatrajući da ste prekoračili granice prijateljstva i umiješali se u područje koje vas se ne tiče - upozorava psihologinja i prof. psihijatrije na Sveučilištu u New Yorku Irine S. Levine.


Možda je mudrije šutjeti

Dodaje i da postoji cijeli niz pitanja koja bismo si u takvoj situaciji trebali postaviti prije nego što progovorimo. Primjerice, "Je li možda prijateljica već znala za to ili je sumnjala da joj je suprug nevjeran?", "Nije li se to možda dogodilo već prije pa mu je ona odlučila oprostiti?", "Ima li ona možda problema u braku o kojima nije razgovarala s vama?", "Imaju li možda dogovor o otvorenom braku, a da je to tajila od vas?", "Jeste li sto posto sigurni da bi ona uopće željela čuti tako nešto o svom suprugu?", "Je li moguće da je to bio jedan i jedini put da je njezin suprug to učinio i da se već pokajao?"...

- Vjerojatno na većinu pitanja ne biste znali odgovoriti, a s toliko mnogo nesigurnosti i neodgovorenih pitanja, najmudriji pristup je ne reći ništa. Zbog toga se ne biste trebali osjećati kao da štitite njezinog supruga koji je vara, već kao da štitite svoju prijateljicu i njezinu djecu - savjetuje prof. S. Lavine.

image
SHUTTERSTOCK

Trebate reći, ali njemu ne njoj

Drugi stručnjaci imaju drugačije stajalište i smatraju da u takvoj situaciji ipak treba progovoriti.

- Imate li saznanja da vašu prijateljicu vara suprug, svakako trebate reći nešto, ali pitanje je kome reći. U mnogim slučajevima rekla bih da je najbolje pristupiti osobi koja vara i dati joj do znanja da ste je vidjeli. Bilo bi dobro kontaktirati prijateljičina supruga i reći da ste zabrinuti za to kako će ona reagirati na činjenicu da nije vjeran te da mislite da bi bilo bolje da to čuje od njega nego od vas - savjetuje australska klinička psihologinja dr. Jo Lamble, ističući da je on taj koji je učinio nešto loše te bi on trebao razgovarati sa suprugom i otrpjeti posljedice svojih djela.

- U slučaju da on odbije priznati supruzi što je učinio i zamoli vas da joj ni vi ne kažete ništa, recite da to ne možete učiniti jer ona zaslužuje znati istinu te da ne biste bili dobra prijateljica da to tajite od nje. Možda se tada predomisli, a ako ne, onda ćete ipak vi imati taj neugodan i težak zadatak da kažete prijateljici što ste vidjeli. I to trebate učiniti - smatra dr. Lamble, upozoravajući da u tom slučaju trebate biti spremni na moguću burnu reakciju prijateljice. Moguće je, dodaje, da će se naljutiti na vas, ali to će biti bolje od reakcije koju biste doživjeli kad bi saznala da ste cijelo vrijeme to znali i tajili od nje.


‘Nemoj ubiti glasnika‘

I Shasta Nelson, stručnjakinja za prijateljstvo te autorica dviju knjiga o prijateljstvu, "Frientimacy" i "Friendships Don‘t Just Happen!", kaže da je u toj nezgodnoj situaciji vrlo lako moguće da upravo prijateljica, odnosno onaj tko prenese poruku, "nastrada" te da bi, stoga, bilo bolje navesti supruga da sam to kaže.

- Moguće je da zbog silnog šoka i ljutnje prijateljica na kraju okrivi vas što ste joj to rekli te da to bude kraj vašeg prijateljstva. Mislim da bi bilo najbolje razgovarati s njim i reći mu da znate istinu jer bi tada, svjestan da joj vi namjeravate sve otkriti, mogao odlučiti ili da će joj radije sam priznati ili da prekine tu aferu - kaže Nelson te dodaje i nekoliko savjeta kako se nositi s negativnom reakcijom prijateljice ako ipak odlučite prijateljici otkriti istinu o suprugu.

- Ako vaša prijateljica plane na vas, odmah se povucite iz cijele te situacije, ali joj recite da ćete biti tu za nju ako i kada vas bude trebala. Dajte joj do znanja da razumijete ako želi izgladiti stvar sa suprugom, kao i da ćete joj biti podrška ako se odluči rastati od supruga. Život je putovanje, a vi budite uz svoju prijateljicu koji god smjer svog putovanja ona odabere - savjetuje Nelson. Ističe da je jedini kriterij za donošenje odluke treba li reći istinu ili ne vaša procjena što bi za prijateljicu bilo najbolje. A procjena će biti točnija ako je dobro poznajete i bliske ste. U suprotnom bi možda ipak bilo najbolje šutjeti.

Linker
20. listopad 2024 13:41