SHUTTERSTOCK
nema spasa

Bračni terapeuti su složni: Ovo je znak da je vezi kraj i nijedan savjet vam više ne može pomoći

Evo nekih od najvećih prepreka opstanku veze ili braka


Svađamo se i mirimo, imamo dobre faze, ali je sve više loših. Često nemamo o čemu ni razgovarati, ipak imam osjećaj da nam je stalo i da se volimo. Ili je to samo navika? Da li biste nam savjetovali bračnu terapiju?

  • Zrinka, Zadar

Bračni terapeut i savjetnik doista jest kvalificirana osoba koja će vam pomoći uvidjeti koliko je vaša veza zdrava, na čemu valja poraditi i osvijestiti koje su vam potrebe i gdje možda zapinje. Stručnjak je nepristrana točka od koje svakako možete krenuti. Ali trebate znati da iako je primarni cilj bračnih terapeuta i savjetnika pomoći vam da poboljšate svoju vezu, to nije uvijek moguće. Bračni savjetnici iz godina provedenih u radu s klijentima i u kombinaciji sa svojim znanjem obično znaju prepoznati situacije u kojima bračno savjetovanje neće biti dovoljno. Evo nekih od najvećih prepreka opstanku veze ili braka.

image
SHUTTERSTOCK

Destruktivnost i zamjeranje

- Svađalačko ponašanje, pokazivanje nepoštovanja i prezira te odbijanje da poslušate što vaš partner ima za reći nisu znakovi želje da se problemi u vezi riješe. Isto tako, odluka jedne strane da ustraje u zamjeranju dovodi do još više ogorčenosti i bijesa kod obje strane - kaže bračna savjetnica i socijalna radnica Sherry Amatenstein. Parovi koji odluče promijeniti ove navike mogu uspješno popraviti svoj brak, ali oni koji ne žele napraviti potrebne promjene vjerojatno će ubrzo uvidjeti da brak neminovno završava razvodom.

- Čak i ako zajednica na kraju završi razvodom učenje obuzdavanja osvetoljubivog ponašanja koristit će vam u budućnosti - dodaje Amatenstein.

Narušeno povjerenje još je jedan rizičan faktor za opstanak veze.

- Možda zvuči kao klišej, ali povjerenje je temeljno za sve veze. A u braku ništa ne ubija povjerenje i odnose brže nego kada jedna osoba var - rekla je Tina B. Tessina, psihoterapeutkinja i autorica knjige "Novac, seks i djeca: Prestanite se svađati oko tri stvari koje mogu uništiti vaš brak".

- Odnos i povjerenje mogu se popraviti, ali mnogo toga ovisi o osobi koja je prekršila povjerenje. Taj supružnik mora biti spreman postati odgovoran i početi govoriti istinu. Spremnost žrtvovati dio svoje privatnosti, barem dok se povjerenje polako obnavlja, također je važan korak u popravljanju odnosa. Bez ovih promjena vaša veza sigurno neće potrajati - kaže Tina Tessina.

Iako je povjerenje nedvojbeno važan dio veze, postoje i mnoge druge stvari koje se mogu ispriječiti braku. U razgovoru za Reader‘s Digest, jedan bračni savjetnik naveo je tri znaka da je veza para, više ili manje, osuđena na propast. Prema riječima stručnjaka, parovi koji pribjegavaju prozivanju i upiranju prstom kreću destruktivnim putem. Bračni je savjetnik također otkrio da je veza ili brak blizu propasti kada jedan supružnik ili čak oboje odbiju prihvatiti svoj dio odgovornosti za probleme u braku te stalno krivi svoju drugu polovicu za probleme u vezi.

Terapeutkinja Mellissa Cohen istaknula je da je i nedostatak dodira važan element koji utječe na kraj veze.

- Dodir je građevni blok povezanosti i intimnosti u romantičnim vezama, parovi koji su u sretnom braku općenito su privrženiji, ali zdrava veza ne podrazumijeva nužno to koliko često vas partner dodiruje, već koliko često vas dodiruje kao odgovor na vaš dodir - kaže Cohen i dodaje: "Čak i ako par ima aktivan seksualni život, zatvoreni govor tijela, kao i nedostatak dodira izvan područja spavaće sobe, signaliziraju terapeutima da bi razvod mogao biti neizbježan. No na tome se može raditi."

image
SHUTTERSTOCK

Osjećaj beznađa

Terapeutkinja za parove Rachel Sussman smatra da veze često propadnu kada osoba doživljava osjećaj beznađa, odnosno kad osjećaju da se ništa drugo ne može učiniti da se spasi veza. "Ovo beznađe ne okružuje samo samu vezu, već se širi i na ostatak života osobe", kaže ona. Ipak, nedostatak emocija zapravo može biti još veći problem.

- To znači da su prešli točku povrijeđenosti i prekinuli sve osjećaje jedan prema drugome - rekla je kalifornijska terapeutkinja Carole Lieberman. Prema njezinim riječima, zaista je bolji znak kada par uđe u njezin ured plačući ili vičući nego ako uđe potpuno bez emocija. "Kada se netko ponaša kao da jedva čeka da izađe sa seanse, već je odlučio da terapija neće uspjeti i da je veza gotova", kaže Lieberman. Ako se supružnik nije spreman otvoriti i izraziti neke misli i emocije, psihoterapeutkinja Tina B. Tessina potvrdila je da veza neće funkcionirati, naravno, osim ako taj supružnik ne napravi potrebne promjene.

Jedan od razloga zašto supružnik može doći na terapiju bez emocija je taj što je ravnodušan prema toj vezi. Bračni i obiteljski terapeut Hal Runkel rekao je za Business Insider: "Kada je jedan supružnik ravnodušan, više ga nije toliko briga za to kako se njegov supružnik osjeća i ponaša. Dok jedan partner može plakati i moliti, drugi može samo sjediti, buljiti i općenito ne mariti za ono što se događa pred njim. Uopće ih nije briga za ostanak u vezi, a još manje za to da učine sve što je potrebno da to uspije". Naravno, ova dinamika nije idealna za uspješan brak, ali brak se može spasiti ako su oba partnera spremna posvetiti potrebno vrijeme i trud. Ipak, ako jedan supružnik nastavi s trenutnim tijekom ravnodušnosti, veza je predodređena za razvod.


Jednom varalica, uvijek varalica

Ako jedan supružnik ima aferu, par može pokušati popraviti svoj odnos sam ili tražeći vodstvo bračnog savjetnika ili terapeuta. Čak i ako je supružnik neko vrijeme imao aferu, to samo po sebi ne može uništiti brak. Neki parovi mogu popraviti svoju vezu nakon nevjere. Ipak, supružnik koji je prevaren mogao bi se bojati poznate fraze "jednom varalica, uvijek varalica", iako to, dakako, nije uklesano u kamen.

Isto tako, nakon nekog vremena neki parovi mogu shvatiti da više nemaju puno zajedničkog. Nekada davno, njihovi su razgovori možda trajali satima, ali sada se obroci konzumiraju u tišini ili svako radije radi "svoje stvari".

- Ponekad vidim izražen nedostatak naklonosti, humora, aktivnog interesa, uzbuđenja ili radosti. Parovi jednostavno prestaju dijeliti svoj unutarnji svijet jedan s drugim. Nedostatak razgovora - čak i žestoke rasprave - očito znači da postoji ogroman nedostatak komunikacije. Kada se to dogodi, veza dospije u pat-poziciju i, ako se ništa ne promijeni, postaje nesposobna za napredak - kaže.

Terapeutkinja Melissa Cohen naglašava i da sretno oženjena osoba može izložiti omiljene fotografije s vjenčanja ili zajedničkih trenutaka po svom domu, ili će se na svoju godišnjicu prisjetiti svih dobrih trenutaka koje su proveli zajedno tijekom godina. Međutim, supružnici koji nisu u sretnom braku skloni su drukčije gledati na zajedničko vrijeme.

- Češće će plakati ili se čak ljutiti što još uvijek nisu skladan par. Ako još postoji iskra između njih, da se sjećaju da su bili zaljubljeni i da žele ponovno biti takav par, ima nade. Ponekad, međutim, supružnik kaže da se ne može sjetiti ili imenuje stvari koje mu se ne sviđaju kod partnera od samog početka. Ti parovi vjerojatno će se razvesti. Mogu spasiti parove s ruba razvoda, ali ne mogu vratiti iskru - kaže Cohen.

Par koji odluči ne provoditi vrijeme zajedno nije predodređen za bračni uspjeh, ali ispostavilo se da je jednako i s parom koji sve radi zajedno. Kada jedan supružnik oduzme sve vrijeme drugome, javlja se ogorčenost. Oba supružnika mogu na kraju postati frustrirana i ljutita jedno na drugo. Obiteljski terapeut Jim Walkup rekao je da je prepoznao nedostatak prostora kao jedan od najboljih pokazatelja razvoda.

- Zdrav odnos pun povjerenja omogućuje zajedništvo i razdvojenost. Mješavina vremena s prijateljima i obitelji, vremena zajedno u paru i odvojenog vremena za svakog partnera pridonosi bračnoj kvaliteti. Ravnoteža vremena ključna je da bi brak bio uspješan - slažu se terapeuti.

Linker
03. rujan 2024 09:08